Economist șef BNR: Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități – Cronica dimineții

1. Comisia Europeană avertizează că salariile reale din România cresc mai rapid decât productivitatea, în contextul în care salariul minim a crescut cu 32% în 2023 și a contribuit la creșterea salariului nominal mediu cu 15%. (Economedia)

2. Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale Române (BNR), îi sfătuiește pe români, dacă doresc să trăiască mai bine, să refolosească lucruri, să le repare și să sorteze plasticele din gospodărie. Traiul pe datorie, dar și apetitul pentru credite, nu sunt deloc o soluție. Această practică, arată Lazea, este una riscantă, atât pentru economiile personale, cât și pentru economia țării. “Ideea este așa: nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități.” (Adevarul)

3. Cristian Popescu Piedone ar obţine 42% din voturi, fiind urmat de Nicuşor Dan, cu 30% din voturi şi de Cătălin Cîrstoiu, cu 16%, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Primăria Capitalei, conform unui sondaj Avangarde. Cristian Popescu Piedone conduce şi în topul încrederii, urmat de Robert Negoiţă şi de Nicuşor Dan. Mai mult de o treime dintre cei chestionaţi cred că Sectorul 3 este cel mai bine administrat, fiind urmat de Sectorul 4 şi de Sectorul 6. Jumătate dintre cei chestionaţi s-au declarat mai degrabă nemulţumiţi de aspectul Bucureştiului, în timp ce 46% se declară mai degrabă mulţumiţi. (Digi24)

4. Participarea femeilor în structurile de conducere a crescut spectaculos, atât în sectorul public, cât și în cel privat, de la 34% în 2002, la 48% în 2021, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung România. (Profit.ro)

Știrea Hope.ro: Medicii de la Spitalul Floreasca au reuşit un al treilea implant de inimă artificială parţială

5. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis, după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o primă rezoluţie prin care cere un ”armistiţiu imediat în Fâşia Gaza, să nu mai trimită o delegaţie israeliană în Statele Unite. Decizia a fost luată după ce SUA s-a abţinut la acest vot şi au făcut astfel posibilă adoptarea textului, ”dăunând” eforturilor israeliene de război şi eliberării ostaticilor. (News.ro)

6. Războiul din Gaza continuă, trupele israeliene luptând cu militanţii Hamas în ciuda unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere o „încetare imediată a focului”. (News.ro)

7. Aproape 10% din populația Italiei, adică peste 5 milioane, trăiește în sărăcie. Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie în Italia a crescut în 2023, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, arată datele oficiale publicate luni. (Libertatea)

8. Faustino Oro, un băiat din Argentina în vârstă de 10 ani, a reuşit cea mai bună performanţă a tinerei sale cariere. Pe platforma internaţională Chess.com, Faustino a reuşit să-l învingă pe Magnus Carlsen, de cinci ori campion mondial. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: România are programat marți un meci de verificare cu naționala Columbiei. Jocul e programat de la ora 21:30, pe arena ”Wanda Metropolitano” din Madrid.

9. Florida interzice accesul copiilor la rețele sociale. Guvernatorul Ron DeSantis a semnat un proiect de lege care interzice accesul copiilor cu vârste sub 14 ani la platformele de socializare și le cere celor de 14 și 15 ani să obțină acordul părinților. (WSJ)

10. Două proprietăți aparținând rapperului Sean „Diddy” Combs, din Los Angeles și Miami, au fost percheziționate, în această noapte, de agenții federali, ca parte a unei investigații pentru trafic sexual. Nu este clar dacă Combs a fost ținta anchetei. (Time)

Fotografia dimineții – Un câine adulmecă un câine robot polițist, menit să ajute la aplicarea legilor rutiere pentru scuterele electrice, în Malaga, Spania. Jon Nazca / Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Gorghiu: PNL trebuie să transmită antreprenorilor români şi cetăţenilor că sistemul de impozitare nu se schimbă şi nici cota unică nu devine progresivă – Cronica dimineții
Ministrul rus de Externe: O nouă ”cortină de fier” coboară între Rusia şi Occident – Cronica dimineții
Un comentariu
  • LevSt.
    mart. 26,2024 la 2024-03-26T13:44:47+02:000000004731202403

    „… nivel de trai…”__–__dar si la indicatorii „teoretici”, ai democratiei, Romania este in scadere: ” Democratia in Romania…” (Sabina Fati) „…in urma Tanzaniei, Mongoliei, Albaniei si Bulgariei…”___–___practic, Romania a ajuns printre ultimele tari din lume, nu numai din Europa, la toti indicatorii referitori la democratie, iara aceasta „s-a intamplat”- cu precadere in ultimii 10 ani -de cand sef de stat este un ginere de fost securist* de unde si „cresterea influentei” serviciilor si armatei, de fapt surfatizarea si oficializarea acestei influente, altfel, dintotdeauna cu rol definitiv stapanitor, asupra societatii romanesti…(*-insasi faptul **ca acest individ a ajuns in asa functie, denota clar ca fosta securitate si nomenclatura au fost si sunt cei care conduc -in fapt- Romania…///** fapt f. important si ilustrativ, pentru ca este la varf, altfel sunt alte mii si mii de fapte si situatii in care este evidenta interferenta masiva a acestor structuri, zise „foste”, dar f. actuale…)

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău