Economist șef Raiffeisen Bank: Cel mai probabil, inflația va depăși 12% în următoarea perioadă – Cronica de Business

1. Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, a cincea cea mai mare bancă de pe piața locală după active, estimează că, cel mai probabil, inflația va depăși 12% în următoarea perioadă, deși prognozele lor inițiale indicau un vârf cuprins între 11 și 12%. (Profit.ro)

2. Ministerul Finanțelor estimează că îndatorarea statului se va situa la 49,4% din PIB la finalul acestui an, potrivit celor mai recente date, disponibile în Programul de convergență. Estimarea de 49,4% reprezintă o îmbunătățire față de cea din decembrie, când Finanțele prognozau în Strategia fiscal-bugetară o îndatorare de 49,8% pentru 2022. Optimismul Guvernului, în contextul în care datoria a trecut de 50% la început de an, vine pe fondul reducerii prognozei de creștere economică de la 4,6%, nivel pe care a fost construit bugetul acestui an, la 2,9%. (Profit.ro)

3. Ministerul Finanţelor propune, printr-un proiect de hotărâre de guvern, o schemă de ajutor de stat pentru compensarea creşterii preţului la combustibil din cauza situaţiei internaţionale. Schema este valabilă doar pentru transportatori. Valoarea ajutorului acordat este de 50 bani pe litrul de combustibil, dar nu mai mult de 400.000 euro per companie. (News.ro)

4. Fitch Ratings estimează că toate locurile de muncă din SUA pierdute în pandemie vor fi recuperate în trimestrul 3 din acest an. (Link)

5. Prețul gazelor naturale, în SUA, a crescut marți cu 9%, ajungând la cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent. (CNBC)

Din Cronica diminetii: Peste 70% dintre contractele de muncă existente sunt pentru salarii de până la 5.000 de lei brut (2.925 lei net), în timp ce salariile mari, de peste 20.000 de lei (peste 11.700 lei net), reprezintă doar circa 1,7% din totalul contractelor de muncă. La finalul anului trecut, numărul salariaților cu normă întreagă era de 5,51 milioane persoane, iar cel cu normă redusă, ușor peste 753.000. (Profit.ro)

6. Banca Centrală a Australiei a crescut dobânda de referință cu 0,25%. Este prima creștere operată din 2010 până în prezent. (Bloomberg)

7. Afacerea de car-sharing a companiilor germane BMW și Mercedes, constituită în urmă cu trei ani, prin fuziunea celor două business-uri, Car2Go și DriveNow, urmează să fie cumpărată de Stellantis, care dorește să-și extindă afacerile de mobilitate care în prezent se derulează prin compania Free2 Move. (Profit.ro)

8. Acțiunile Airbnb au crescut cu 6% după ce compania a anunțat rezultate peste așteptări pe primul trimestru. Veniturile au fost de $1,51 miliarde în condițiile în care numărul nopților rezervate a crescut cu 70%, în ritm anual. Pierderea a fost de $19 milioane, mult sub pierderea din Q1 2021, de $1,2 miliarde. (CNBC)

9. AMD a raportat venituri de $5,89 miliarde, în creștere cu 71%, ritm anual, pe trimestrul 1. Compania a anunțat că se așteaptă la vânzări de $6,5 miliarde în acest trimestru, peste așteptările analiștilor. (CNBC)

10. Pfizer se așteaptă la vânzări mai reduse până la finele anului cu toate că a înregistrat venituri mai mari decât estimările, pe primul trimestru. Compania a anunțat vânzări de $13,2 milioane pentru vaccinurile împotriva Covid-19 și de $1,5 miliarde pentru tratamentul antiviral împotriva acelelași boli. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Jumătate dintre primele 20 de bănci listate din Europa și-au schimbat CEO-ul în ultimii 2 ani – Cronica de Business
Marii retaileri anunță noi scumpiri la raft, de 10-15%, dacă prețurile la energie rămân la nivelurile de acum – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău