Elevii vor fi testați de două ori pe săptămână cu teste de salivă – Cronica dimineții

1. Elevii vor fi testați de două ori pe săptămână cu teste de salivă care vor fi autoadministrate, a declarat sâmbătă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Statul va cumpăra 70 de milioane de teste de salivă pentru testarea elevilor. (Hotnews)

2. Persoanele vaccinate cu prima doză în ultimele 24 de ore au fost mai multe decât cele care au venit să se vaccineze cu doza a treia, pentru prima oară de la debutul imunizării cu doza booster în România, potrivit cifrelor comunicate sâmbătă de autorități. (Digi24)

3. Angajatorii din Bucureşti care au un număr de peste 50 de salariaţi şi care nu pot organiza activitatea în regim de telemuncă vor fi obligaţi să reorganizeze programul de lucru în aşa fel încât aceştia să intre, pe grupe, la serviciu, la distanţă de o oră o grupă faţă de alta. Prefectura Bucureşti a dispus de asemenea controale în zonele aglomerate, cum ar fi cele mai mari pieţe din oraş. Măsurile intră în vigoare de duminică de la ora 0:00 şi sunt valabile 14 zile. (News.ro)

Din Cronica de Mediu: Studiu: Oamenii sub 40 de ani vor experimenta „o viață fără precedent” a dezastrelor climatice. Persoanele născute în 2021 vor experimenta catastrofal mai multe dezastre climatice comparativ cu persoanele născute în urmă cu 60 de ani, potrivit unui studiu recent publicat în revista „Science”. 

4. Numărul firmelor radiate la nivel național a crescut cu 30,96% în primele opt luni din 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 42.242 radieri, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). În perioada ianuarie – august 2020 au fost consemnate 32.255 de radieri. (Profit.ro)

5. Fostul preşedinte al PNL de la începutul anilor 2000, avocatul Valeriu Stoica, este de părere că PNL este „poate chiar mai culpabil” decât USR PLUS pentru criza politică ce afectează România. În opinia lui Stoica, condiţia pusă de USR PLUS ca PNL să renunţe la Florin Cîţu pentru funcţia de prim ministru „este rezonabilă acum”. (G4Media)

6. Averea celor mai bogați 1% dintre americani a depășit averea întregii clase de mijloc din SUA. (Bloomberg)

Din Cronica Spațială: Imaginile realizate de rover-ul Perseverance oferă dovezi concrete că, în trecutul geologic al planetei Marte, craterul Jezero a fost acoperit de un lac și o deltă. Fotografiile au scos în evidență structura geologică a unor straturi de sedimente care au fost depozitate la intervale diferite de timp de un râu care se vărsa într-un lac. Oamenii de știință consideră că Marte s-a uscat complet în urmă cu circa 3.5 miliarde de ani, după ce a rămas fără câmp magnetic. (NASA, studiul oficial publicat în Science Magazine)

7. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunţat sâmbătă că demisionează, fiind vizat de o anchetă sub acuzaţia de corupţie. Kurz a anunţat într-o declaraţie că îl propune ca succesor al său pe ministrul de Externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră. Kurz neagă că ar fi comis vreo ilegalitate şi a spus că doreşte să continue guvernarea cu partenerul de coaliţie, Verzii. Dar partidul de stânga a afirmat că investigaţia la care este supus Kurz este incompatibilă cu postul de cancelar şi a cerut partidului acestuia să numească un succesor ”dincolo de orice reproş”. (News.ro)

8. Controversata lege care limitează dreptul femeilor din Texas la întreruperea sarcinii, blocată recent de un judecător federal, a fost restabilită de o Curte de apel federală. (WSJ)

9. Coaliţia Împreună a opoziției de centru-dreapta a învins în alegerile legislative din Cehia formațiunea populistă a premierului Andrej Babis, ANO. Rezultatul este o surpriză, ținând cont că partidul lui Babis era favorit în sondaje. Coaliția câștigătoare s-a angajat să formeze un nou guvern împreună cu alte formațiuni, cu care va avea majoritatea în parlament. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Astăzi se vor disputa finalele Ligii Națiunilor, ediția 2021: de la ora 16.00, va avea loc finala mică, Italia – Belgia, care se va desfășura pe Allianz Stadium din Torino; de la ora 21.45, se joacă, pe stadionul San Siro din Milano, finala acestui sezon, Spania – Franța (după ce Spania a învins Italia cu 2-1, iar Franța a trecut după un meci extraordinar de Belgia, cu 3-2).

10. Libanul a rămas fără energie electrică, sâmbătă, după ce principalele două centrale energetice au rămas fără carburanţi, a anunţat compania naţională de electricitate. Nu se ştie când va fi reluată alimentarea cu energie electrică. Ţara mediteraneană trece prin cea mai gravă criză economică după anii 1850, iar în ultimele luni a avut probleme să importe suficientă păcură pentru centralele sale energetice. (News.ro)

Fotografia dimineții – Mesajul postat pe un canal guvernamental de Twitter, de ziua președintelui Rusiei, Vladimir Putin:

Ți-ar mai putea plăcea
Agerpres a furnizat poliției toate fotografiile si filmările de la mitingul din 10 august, pentru “identificarea oamenilor” – Cronica dimineții
Sondaj: 55% dintre americani ar susține demiterea președintelui Trump – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău