Emmanuel Macron a schimbat tot guvernul francez – Cronica Externă

Europa

1. Președintele francez Emmanuel Macron l-a numit vineri pe Jean Castex, un politician conservator în vârstă de 55 de ani, puțin cunoscut, noul său prim-ministru. Castex era primarul unui mic orășel, Prades, din sudul Franței. (Politico)

Bonus : Câteva lucruri pe care să le știi despre noul premier al Franței. (Politico)

2. Parlamentarii europeni au respins  cu un vot diferență nominalizarea lui François-Louis Michaud pentru Autoritatea Bancară Europeană, cu motivarea că este nevoie de mai multe femei pentru poziții financiare. Comisiile economice ale PE au votat cu 24 la 23 și 10 abțineri pentru respingerea candidaturii sale ca director executiv al ABE, într-un vot electronic secret care a avut loc joi. (Politico)

Rusia

3. Rusia a construit cel mai rapid avion bombardier din lume, numit Lebăda Albă. Bombardierul poate transporta încărcături nucleare, avionul având o capacitate mare. (Link)

4. Biserica Rusă l-a excomunicat pe un preot rebel, care nega existența virusului SARS-CoV-2. (BBC)

SUA

5. Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European a scris pe Twitter că  ”se roagă pentru succesul lui Joe Biden”. Acesta a precizat că desi ”întotdeauna a crezut în idealurile republicane și în măreția Americii”, după ce l-a cunoscut pe Donald Trump a decis să îl susțină pe candidatul democrat Joe Biden. (Politico)

Orientul Mijlociu

6. John Bolton, fostul consilier privind securitatea națională al președintelui Donald Trump, a declarat joi pentru un canal de televiziune israelian că Israel ar trebui să fie îngrijorat dacă Trump obține un al doilea mandat, întrucât Trump va fi păcalit de Iran să încheie un acord istoric, la fel cum a fost păcălit de Kim Jong-un în Coreea de Nord. (TimesofIsrael)

Asia

7. Cunoscutul activist pentru democrație în Hong Kong, Nathan Law, a părăsit orașul pentru o destinație necunoscută, după ce a depus mărturie într-o audiere în congresul SUA privind noua lege pentru securitatea națională impusă de China. Sub noua lege, activiștii și politicienii din Hong Kong care vorbesc cu media internațională sau depun mărtuirii în audieri internaționale pot fi arestați pentru secesionism sau interese cu forțe străine, a declarat Law. (AP)

Bonus: China l-a numit ca șef al securității în Hong Kong pe Zheng Yanxiong, care a avut un rol în închiderea unor proteste în Wukan, sudul Chinei. Acesta va raporta direct Beijing-ului și se așteaptă la măsuri draconice în Hong Kong. (BBC)

Africa

8. Criza privind construcția Marelui Baraj Etiopian Renaissance pe Nil menține tensiunile cu Egipt și Sudan, întrucât toate eforturile de mediere de până acum au eșuat, inclusiv cele recente conduse de Uniunea Africană. (Link)

9. Botswana investighează moartea inexplicabilă a sute de elefanți, care au murit subit, din motive neclare. (Reuters)

America Latină

10. Incendiile din Brazilia Amazoniană au crescut cu aproape 20% în luna iunie. Activiștii spun că pandemia coronavirus exacerbează problema incendiilor, întrucât autoritățile nu monitorizează. Multe focuri în pădure sunt stârnite deliberat de tăietorii ilegali de lemne și de fermierii care doresc să curețe rapid pământul. Incendiile din acest an pot fi mai devastatoare decât în 2019. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Epidemolog-ul șef al Suediei a admis că a greșit în strategia sa de combatere a COVID-19 – Cronica Externă
Marea Britanie avertizează Israelul să nu anexeze coloniile din Cisiordania – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău