Rusia va reacționa dacă Bosnia face demersuri pentru a intra în NATO – Cronica Externă

Europa

1. Un a patrulea deputat conservator, Tobias Zech, un ales al Uniunii Creştin Sociale, din tabăra Angelei Merkel, care se confruntă cu dificultăţi în urma scandalului comisionelor la achiziţia măştior de protecţie, pleacă din funcţie din cauza unui conflict de interese. Tobias Zech ”a cerut Comisiei de Etică” CSU să examineze eventuale conficte de interese, a declarat secretarul general al formaţiunii surori a Uniunii Creştin Democrate (CDU) a lui Merkel, Markus Blume. Zech este suspectat de un conflict de interese între mandatul său politic şi activităţile sale într-o firmă de consultanţă politică. În 2016 el a oferit consiliere, prin firma sa, Partidului Conservator din Macedonia şi a participat în calitate de deputat german la un miting de campanie al fornaţiunii în Macedonia de Nord, dezvăluie presa. (News.ro)

2. La recensământul de anul viitor, pentru prima oară în Marea Britanie, romii vor fi incluși pe lista minorităților. Un român, Marius Daniel Bănceanu, a fost unul dintre cei mai activi susținători ai acestei măsuri, el susținând că aproximativ 200.000 de romi trăiesc în Regat. (AlJazeera)

3. Carla Bruni, soţia fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, a declarat, într-un interviu pentru ediţia spaniolă a Vanity Fair, că soţul ei nu vrea să revină în politică. Perspectiva unei candidaturi în 2022 s-a îndepărtat după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care unul cu executare, pentru corupţie şi trafic de influenţă în dosarul „interceptărilor”. Avocatul său a anunţat în aceeaşi zi că va face apel. El este anchetat şi în cazul Bygmalion, pentru care trebuie să fie judecat pentru finanţare ilegală în campania sa din 2012. (News.ro)

Rusia

4. Rusia va reacționa dacă Bosnia face demersuri pentru a intra în NATO, întrucât Moscova va percepe această mișcare ca pe un act ostil, a anunțat ambasada Rusiei din Bosnia într-un comunicat de presă. (Digi24)

5. Şase persoane – suspectate de spionaj în favoarea Rusiei – au fost arestate în Bulgaria, inclusiv cadre din Ministerul bulgar al Apărării. Aceşti agenţi ai statului sunt acuzaţi de faptul că au furnizat informaţii clasificate şefului reţelei, un fost angajat al serviciilor bulgare de informaţii. Soţia acestuia, cu dublă cetăţenie bulgară şi rusă, ”juca apoi rolul de intermediar cu Moscova”, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a parchetului, Siyka Mileva, într-o conferinţă de presă la Sofia. (News.ro)

SUA

6. Președintele american Joe Biden l-a numit pe fostul senator și astronaut american Bill Nelson la conducerea NASA, a anunțat Casa Albă. Nelson, care a avut trei mandate în Senat, va prelua controlul NASA în momentul în care agenția spațială americană încearcă să ducă din nou oameni pe Lună pentru prima dată după anii 1970. (Digi24)

7. Președintele american Joe Biden s-a împiedicat și a căzut de două ori, vineri, în timp ce urca pe scara avionului Air Force One pentru o deplasare în Atlanta. Ajuns la jumătatea scării avionului prezidențial, Joe Biden s-a împiedicat de două ori, căzând în genunchi, înainte de a se prinde cu mâna dreaptă de balustradă. (Hotnews)

Orientul Mijlociu

8. Un atac cu drone a cauzat vineri un incendiu într-o rafinărie de petrol din capitala saudită Riad, un atac revendicat de către rebeli huthi din Yemen, anunţă Ministerul saudit al Energiei. (News.ro)

Asia

9. Acţiunile Chinei „ameninţă ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială”, a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken la deschiderea reuniunii de două zile cu omologii săi chinezi în Alaska. (News.ro)

10. Pandemia a împins 32 de milioane de indieni în afara clasei de mijloc, relevă un studiu. Conform studiului, numărul persoanelor din India care câștigă între $10 și $20/zi, adica cei din clasa de mijloc, a scăzut din cauza pandemie. (AlJazeera)

Ți-ar mai putea plăcea
Miniștrii de interne europeni fac un apel la migranți să nu își pericliteze viețile încercând să treacă ilegal frontierele europene – Cronica Externă
UE a solicitat Netflix să oprească difuzarea filmelor la definiție înaltă pentru a preveni blocarea internetului – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău