Emmanuel Macron este aşteptat azi în România – Cronica dimineții

1. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, este aşteptat marţi în România pentru a-i saluta pe cei 500 de soldaţi francezi care sunt desfăşuraţi la o bază militară a NATO de la invadarea Ucrainei, înainte de o vizită de sprijin în Moldova şi o posibilă deplasare la Kiev. (Hotnews)

2. Aderarea României la Schengen ar fi și în interesul Uniunii Europene, pentru că însemna o întărire a granițelor externe ale blocului comunitar și ar aduce un avantaj pentru companiile străine ce vor să-și trimită mărfurile aici, a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu. El spune că Franța, unul dintre statele care de-a lungul anilor a avut reticențe față de primirea României în Schengen, a dat dovadă de o „atitudine constructivă” în ultima vreme, însă șeful diplomației a evitat să dea un termen sau să spună care ar fi așteptările în privința intrării României în Schengen. (Digi24)

3. Prim-vicepreşedintele PNL Virgil Guran a declarat luni că în coaliția PSD-PNL-UDMR s-a discutat ca pentru bugetării care au salariul mai mare decât preşedintele țării să se găsească o formulă de impozitare progresivă. (News.ro)

4. Proprietarii și managerii unor hoteluri de la mare nu mai sunt dispuși să închirieze o cameră doar pentru două nopți și acelea în weekend. Ei încearcă, astfel, să-i convingă pe turiști să petreacă mai multe zile pe litoral, atrăgând atenția că prețul pe 4 sau 5 zile este mai avantajos. (StirileProtv)

5. Mai mulți șoferi au protestat într-o benzinărie din Târgu Jiu împotriva creșterii prețurilor la carburanți. Angajații benzinăriei și poliția locală au intervenit pentru a debloca accesul la pompe. Protestul din Târgiu Jiu a venit pe fondul dublării prețului la carburanți în ultimul an calendaristic. (Profit.ro). Mai mulți șoferi botoşăneni au găsit o metodă aparte de a protesta. Luni, câţiva șoferi au îngreunat intenționat traficul într-o stație de alimentare, în semn de protest față de scumpirile repetate ale benzinei și motorinei. Aceştia au alimentat cu câteva sute de mililitri, în unele cazuri chiar cu 49 de mililitri de motorină, şi-au spălat parbrizul după care au făcut plăţile. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: ”Tricolorii” dispută ultimul meci din luna iunie în Liga Naţiunilor, pe Giuleşti, marţi, de la ora 21:45, în direct pe Prima TV, contra reprezentativei Muntenegrului. Manșa tur a fost câștigată de Muntenegru, cu 2-0, la capătul unui joc extrem de modest al ”tricolorilor”, care au tras un singur şut pe poartă.

6. Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden, a purtat discuții, în Luxemburg, cu un înalt oficial chinez, a anunțat Casa Albă. Cei doi oficiali au vorbit despre diverse probleme de securitate, nespecificate. Sullivan a subliniat importanța menținerii unor linii de comunicare între cele două țări. (Bloomberg)

7. Un grup de cercetători de la University of Missouri (MU), Georgia Institute of Technology și Harvard University au demonstrat utilizarea cu succes a unui nou tip de tratament pentru diabetul tip 1 într-un amplu studiu pe animale publicat în revista „Science Advances”. Metoda implică transferarea de la un donator la un primitor de celule pancreatice producătoare de insulină, cunoscute ca insule pancreatice, fără a mai fi nevoie de medicație imuno-supresoare pe termen lung. (Hotnews)

8. Nivelul de susținere pentru președintele Biden a scăzut sub 40%, atingând un nivel mai scăzut decât cel al președintelui Trump, în iunie 2018. Statele Unite vor avea alegeri parțiale în noiembrie, la fel cum a fost și în noiembrie 2018. (Axios)

9. După criza laptelui praf, Statele Unite se confruntă cu probleme de stoc și pentru produsele feminine necesare în timpul menstruației. (WashingtonPost)

10. Animația „Lightyear”, realizată de Disney, nu a primit aprobarea de a rula în cinematografele a 14 țări din Orientul Mijlociu și Asia. Este foarte probabil ca nici China să nu permită difuzarea pe teritoriul său. Filmul, care face parte din seria “Toy Story”, conține un scurt sărut între două persoane de același sex, scenă pe care Disney a refuzat să o cenzureze. Homosexualitatea este interzisă, fiind considerata infracțiune, în multe țări asiatice. (Reuters)

Fotografia dimineții – Locuitorii din Wrightwood, California, se uită la incendiul care se apropie de casele lor. Kyle Grillot/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Bild: Germania și SUA vor sa forțeze Ucraina să negocieze cu Rusia prin reducerea livrărilor de armament – Cronica dimineții
Arafat: Activitatea religioasă s-a considerat esențială, ca mersul la alimentară sau farmacie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău