Epidemiolog: Numărul mare de cazuri din ultima vreme nu este răspândit egal în toată ţara, creșterea se va domoli în maxim două săptămâni – Cronica dimineții

1. Epidemiologul Molnar Geza a afirmat că numărul mare de cazuri din ultima vreme nu este răspândit egal în toată ţara iar în acest moment România trece printr-o “revenire” a primului val de îmbolnăviri, care va trece în maxim două săptămâni. El consideră că izolarea este un act medical, iar carantina unul administrativ, iar persoanele infectate trebuie izolate pentru a nu răspândi virusul. Epidemiologul nu consideră că starea de urgenţă se mai impune să fie folosită în acest moment. (News.ro)

2. Premierul Ludovic Orban a afirmat că obiectivul este de a nu mai impune noi restricţii şi de a nu fi luate măsuri care să afecteze negativ economia. ”Acest lucru va fi posibil doar printr-un comportamen responsabil din partea fiecărei companii, instituţii şi al fiecărui cetăţean român”, a subliniat el. (News.ro)

3. Formularul electronic pentru accesul prin unicul punct al frontierei bulgaro-elene deschis turiştilor, cel de la Promachonas, nu mai e disponibil pînă marţi, astfel că cei care nu l-au completat deja vor trebui să-şi amâne călătoria pentru miercuri, au anunţat autorităţile elene. Grecii au precizat și ce date trebuie să conţină certificatul pentru testul negativ la COVID-10 soicitat turiştilor, precum şi condiţiile în care trebuie făcut. (News.ro)

4. Făcut responsabil de PNL că amână nejustificat adoptarea noii legi a carantinei și izolării, PSD se declară „extrem de îngrijorat” de situația sanitară, însă spune că proiectul nu trebuie expediat fără o dezbatere serioasă, acuzând guvernul că a trimis în Parlament o lege proastă. (Hotnews)

Una din Cronica de Sănătate: Experții în virusuri de la Institutul Rega din KU Leuven, Belgia, au dezvoltat un vaccin candidat care protejează hamsterii de infectarea cu SARS-CoV-2. Acest vaccin este unul dintre candidații care a dovedit că protejează animalele de laborator de infecție. Echipa proiectului intenționează să înceapă teste clinice iarna viitoare. Descoperirile lor sunt sub atenția altor experți virusologi. (Link)

5. Bill Gates a cerut sâmbătă ca medicamentele şi un eventual vaccin pentru Covid-19 să meargă în ţările şi la oamenii care au nevoie cel mai mult de ele, nu la cei care ”oferă cel mai mult”, el afirmând că dependenţa de forţele pieţei va prelungi pandemia. (News.ro)

6. De luna trecută, mai multe instanțe de judecată din țară au început să emită decizii motivate în procesele în care persoanele amendate de polițiști și jandarmi pentru încălcarea restricțiilor de deplasare impuse prin ordonanțele militare, emise în cursul stării de urgență declarate pentru frânarea răspândirii pandemiei COVID-19, au contestat amenzile primite. Toate hotărârile judecătorești sunt în favoarea reclamanților și se bazează pe decizia din mai a Curții Constituționale, potrivit căreia prevederile referitoare la amenzi din legislația primară a stării de urgență contravin legii fundamentale. În plus, judecătorii dau dispoziții de restituire a sumelor plătite ca amenzi de cei sancționați. (Profit.ro)

7. Ieri s-au împlinit 25 de ani de la masacrul din Srebrenica, Bosnia, cel mai mare din Europa după Al Doilea Război Mondial. Aproape 8000 de bărbați și adolescenți au fost uciși atunci. (Reuters)

8. Polonezii votează azi în turul doi al alegerilor prezidențiale, urmând să aleagă între actualul președinte, Andrzej Duda, aliatul partidului aflat la putere, Lege și Justiție, și reprezentantul Opoziției, primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski. (Reuters)

9. Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv, supăraţi pe ceea ce ei consideră a fi răspunsul necorespunzător al guvernului la şocurile economice prin care au trecut în timpul crizei coronavirusului. Alarmat de noua creştere a numărului de cazuri de COVID-19 după ce economia a început să se redeschidă, premierul Benjamin Netanyahu a reintrodus în această săptămână o serie de restricţii în încercarea a limita răspândirea infecţiilor, închizând din nou o serie de afaceri. (Link)

10. Sudan a permis din nou consumul de alcool la 30 de ani de când a fost interzis. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Preşedintele SUA Donald Trump a purtat ieri, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, mască de protecţie în public:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educaţiei: Este foarte periculoasă ideea că dacă elevii merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii și bunicii – Cronica dimineții
Ministrul Educaţiei: Aproape jumătate dintre elevi ar urma să reia cursurile ”faţă în faţă” în semestrul al doilea – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău