Eșec al negocierilor dintre Cioloș, Cîțu și Kelemen – Cronica serii

1. Începând cu 1 ianuarie 2022, instituțiilor publice li se interzice să mai solicite persoanelor fizice și firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții ale statului, potrivit unui proiect legislativ, trecut anterior de Senat, și adoptat acum de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. (Profit.ro)

2. Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care permite statelor membre să ia decizii radicale pentru a preveni o criză a prețului la facturile de energie. Lista completă a măsurilor autorizate de CE, inclusiv subvenții și amânarea plăților o găsiți în articol. (Profit.ro)

3. Florin Cîțu, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor nu au reușit să ajungă la nicio decizie în urma întâlnirii care a avut loc miercuri seară la sediul central al PNL și la care a participat și Varujan Pambuccian. Anunțul, extrem de scurt, a fost făcut de Dacian Cioloș la plecare. (Hotnews)

4. Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, că în mod sigur se va ajunge la anticipate dacă preşedintele Klaus Iohannis îl va desemna a doua oară pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier şi a reiterat că, în opinia sa, desemnarea lui Dacian Cioloş a fost ”un fel de alba neagra, o cacialma”. Orban și-a depus azi demisia de la șefia Camerei Deputaților. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a sugerat statelor membre ale Uniunii Europene să aplice restricții mai dure de călătorie pentru turiștii nevaccinați din 5 țări, printre care și România, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de coronavirus. Mai multe regiuni din România se află pe lista roșie publicată de ECDC, cele mai mari rate de infectare fiind semnalizate în București și județul Timiș. (Airlines Travel)

5. Ungaria ajută România şi preia 50 de pacienţi cu coronavirus, care au nevoie de terapie intensivă, a anunţat, miercuri, la Budapesta, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó. Pacienţii vor fi duşi în clinici din Szeged şi Debrecen, iar autorităţile din cele două ţări stabilesc detaliile tehnice. (News.ro)

6. Dacia a început să livreze primele exemplare ale modelului electric Spring pe piața românească, clienților care au comandat mașina în prima zi de la deschiderea comenzilor, la sfârșitul lunii mai. În Europa, Spring a ajuns deja la câteva mii de clienți în luna septembrie. (Profit.ro)

7. Arhiepiscopia Bucureştilor a transmis, miercuri, că materialul Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor a fost ”construit cu intenţia obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe şi a PF Daniel potenţiala vină a unor angajaţi şi a unor aşa-zişi complici ai instituţiei”. Instituţia precizează că nu îşi însuşeşte atitudinea clericilor corupţi şi că a luat măsuri de fiecare dată când acest lucru s-a impus. Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Lazăr Neacşu – membru în Adunarea Eparhială şi în Adunarea Naţională Bisericească – care apar în materialul difuzat de Recorder, şi-au prezentat demisia şi nu mai ocupă niciun post în administraţia bisericească. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Microsoft spune că a atenuat cel mai amplu atacat DDoS din toate timpurile. La finele lunii august, acesta se propaga cu 2.4Tbp, bazându-se pe o rețea compusă din aproximativ 70.000 de boți din zona Asia-Pacific. (The Record)

8. Parlamentul a dat astăzi votul final pentru separarea Vămii de ANAF ca entitate distinctă în subordinea Ministerului Finanțelor, cu numele Autoritatea Vamală Română. Vama redevine entitate separată după ce actuala Direcție Generală a Vămilor, parte a ANAF, a fost înființată în 2013, preluând activitatea Autorității Naționale a Vămilor de la momentul respectiv. (Profit.ro)

9. În SUA, inflația a crescut cu 0,4% în septembrie, comparativ cu august. Ritmul anual a ajuns la 5,4%, similar cu cel din iunie și iulie. (WSJ)

10. Peste 52.000 de credincioşi au trecut pe la baldachinul din curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, din Iași, pentru a se închina şi ruga la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a celor nevoiaşi. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Bonurile de masă pentru persoanele care vaccinează anti-Covid ar putea fi eliberate din luna septembrie – Cronica serii
Record absolut de persoane vaccinate, peste 86.000 cu prima doză – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău