Europarlamentar: Țările membre UE plătesc zilnic Rusiei 600 de milioane de euro pentru importul de gaze, cărbune, petrol – Cronica dimineții

1. Rusia a fost acuzată, marţi, la Consiliul ONU, că a provocat o „criză alimentară mondială” şi chiar că a pus oamenii în pericol de „foamete” prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, „grânarul Europei”. (News.ro)

2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, deşi în România este în continuare transmitere comunitară a virusului SAR-CoV-2, cifrele încep să scadă, iar autorităţile sunt optimiste cu privire la sfârşitul valului cinci al pandemiei de COVID-19. „Şi la noi este tratat tot mai mult ca o viroză obişnuită, dar asta nu înseamnă că noi nu avem o responsabilitate, ca şi autorităţi de sănătate, să păstrăm măsurile medicale în vigoare”. (News.ro)

3. Certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 ale minorilor nu vor expira după trecerea a 270 de zile de la administrarea seriei de vaccinare primară, a anunţat Comisia Europeană. (G4Media)

4. Preşedintele american Joe Biden a declarat că Occcidentul aşteaptă să vadă dacă Rusia „se ţine de cuvânt” în privinţa reducerii activităţii sale militare în direcţia Kiev şi Cernigov, în Ucraina. „Vom vedea dacă se va ţine de cuvânt”, le-a spus preşedintele american jurnaliştilor, la scurt timp după ce a avut o discuţie la telefon cu premierul britanic Boris Johnson, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi. (G4Media)

Promo: Start-up-ul DRESSINGZ, primul social-marketplace pentru fashion de lux second hand, anunţă că oferă comunităţii sale de utilizatori posibilitatea de a-şi vinde, printr-un proces uşor şi sigur, hainele pe care nu le mai poartă. Totodată, le oferă iubitorilor de branduri premium şansa de a cumpăra articole de lux pre-owned, autentificate de experţi, la un preţ cu pana la 80% mai mic faţă de preţul de retail.

5. Forţele ruse din jurul Kievului au început o „repoziţionare”, dar „nu o retragere reală”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. „Marea majoritate a forţelor pe care le-au adunat lângă Kiev sunt încă acolo, iar asta este o repoziţionare, nu o retragere reală”. (News.ro)

6. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că este foarte important ca în UE să avem producţii cât mai mari în acest an, din cauza războiului din Ucraina, în condiţiile în care atât Rusia cât şi Ucraina sunt mari exportatori de cereale, floarea soarelui, soia. El a mai arătat că, în privinţa resurselor energetice, ţările membre UE plătesc zilnic Rusiei 600 de milioane de euro pentru importul de gaze, cărbune, petrol şi finanţează astfel maşinăria de război. Mureșan a spus că e acord cu un embargo complet asupra acestor exporturi, care însă nu este acceptat de toate ţările. (News.ro)

7. Oleksi Arestovici, consilierul șefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a declarat că Ucraina a suferit „pierderi care nu sunt mici” în timpul luptelor cu armata Rusiei, însă a subliniat că numărul exact de militari pierduţi pe front nu va fi dezvăluit până la sfârșitul războiului. (Hotnews)

8. Preşedintele rus Vladimir Puțin a declarat, după o discuție cu Emmanuel Macron, că forţele ucrainene care apără portul strategic Mariupol, asediat de mai multe săptămâni de trupele Moscovei, trebuie să plece pentru ca civilii din oraş să poată primi ajutor. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Semimaratonul şi Maratonul Bucureşti revin la datele tradiţionale, după ce în 2021 au fost mutate în toamnă, din cauza contextului sanitar. News.ro

9. Coaliția condusă de Arabia Saudită a anunțat că va înceta orice operațiune militară în Yemen, pe perioada Ramadanului, pentru a facilita și încuraja discuțiile despre pace. (AlArabiya)

10. Soldatul ucrainean de pe Insula Șerpilor, care a rostit celebrul îndemn „Russian warship, go fuck yourself”, a fost decorat pentru serviciile sale, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev. Soldatul, care inițial fusese declarat mort alături de camarazii săi, a fost luat prizonier și eliberat ulterior. (Digi24)

Fotografia dimineții – Voluntarii din Forțele de Apărare Teritorială Kiev au fost stropiți cu apă sfințită de un preot, la scurt timp după finalizarea fazei inițiale a pregătirii lor:

Ți-ar mai putea plăcea
Directorul general al OMS a denunțat „lăcomia” celor care se gândesc la injectarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid – Cronica dimineții
1.279.000 de cetățeni români au revenit în țară din 23 februarie – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău