Firefly Aerospace a devenit prima companie privată care a realizat cu succes o aselenizare – Cronica Spațială

1. Landerul Blue Ghost al companiei private Firefly Aerospace a aselenizat cu succes și derulează în prezent o misiune științifică cu durata de două săptămâni. Cu această ocazie, Firefly Aerospace a devenit prima companie privată care realizează cu succes deplin o aselenizare, în condițiile în care landerul trimis de Intuitive Machines în 2024 s-a răsturnat pe Lună. (Reuters)

2. SpaceX a efectuat al optulea zbor de test cu racheta Starship, care ar trebui să trimită oameni pe Lună și Marte. Rezultatele au fost foarte asemănătoare cu cele ale precedentului test: prima treaptă a fost recuperată la sol, în timp ce treapta a doua a explodat la circa 9 minute de la lansare, deși ar fi trebuit să fie recuperată în Oceanul Indian la circa 50 de minute după lansare. Potrivit primelor date, mai multe motoare Raptor au cedat înainte de finalizarea ascensiunii. (Space)

3. Agenția Spațială Europeană a efectuat primul zbor comercial cu noua rachetă Ariane 6. Racheta a fost utilizată în configurația cu două trepte și a plasat cu succes pe orbită un satelit de spionaj al Franței la o altitudine de 800 de kilometri. Acesta a fost al doilea test cu noua rachetă, după testul inaugural din iulie 2024 care a fost considerat un succes parțial, întrucât a doua treaptă a rachetei a înregistrat o defecțiune tehnică. (European Space Agency)

4. Landerul Nova-C al companiei private Intuitive Machines a ajuns pe Lună, însă reprezentanții au admis că nu cunosc cu exactitate locul aselenizării și că landerul nu este în poziția normală. De altfel, panourile solare produc mai puțină energie electrică decât ar fi fost de așteptat, ceea ce sugerează că landerul este de fapt răsturnat. Exact aceeași problemă a fost înregistrată de Intuitive Machines și la prima misiune pe Lună în 2024. (Reuters)

5. NASA nu a reușit încă să restabilească sistemul de comunicație cu sonda spațială Lunar Trailblazer. Comunicațiile s-au întrerupt la circa 12 ore după lansarea din 26 februarie cu o rachetă Falcon 9, iar ulterior NASA a anunțat că transmițătorul s-a activat ulterior fără ca datele de telemetrie să fie complete. (SpaceNews)

6. Inginerii NASA au dezactivat un instrument de cercetare a razelor cosmice de pe sonda spațială Voyager 1 și vor dezactiva în 24 martie un instrument de cercetare a particulelor de pe sonda spațială Voyager 2. Măsurile sunt luate pentru a extinde durata de viață a celor două sonde, în condițiile în care acestea pierd anual circa 4 W de energie electrică. Cele două sonde vor avea în continuare câte trei instrumente științifice active dintre cele 10 cu care au fost lansate de pe Pământ în anii ‘70. (Jet Propulsion Laboratory)

7. Un semnal cu raze X pe care astronomii l-au detectat în nebuloasa planetară Helix de peste 40 de ani provine cel mai probabil de la distrugerea unei exoplanete de către o pitică abă, potrivit datelor corelate de la patru instrumente științifice, printre care și telescopul spațial Hubble. (NASA)

8. O echipă internațională de cercetători a descoperit că variațiile de luminozitate ale unui obiect planetar observat anterior nu pot fi explicate doar prin prezența unor nori, ci și prin varianția de temperatură care anterior nu fusese detectată. Descoperirea este importantă pentru că ajută cercetătorii să înțeleagă mai bine caracteristicile exoplanetelor. (NASA)

9. Astronomii au identificat ceea ce pare să fie un sistem de trei roci în centura de asteroizi Kuiper care au propriul sistem gravitațional. Acesta ar fi doar al doilea astfel de sistem identiticat până acum, iar descoperirea a fost realizată cu telescopul spațial Hubble și Observatorul W. M. Keck din Hawaii. (NASA)

10. Sonda spațială Europa Clipper a trecut cu bine de planeta Marte în 1 martie și a folosit gravitația acesteia pentru a reudce viteza în jurul Soarelui. Sonda se va „reîntâlni” cu Pământul în decembrie 2026 înainte de a-și continua traiectoria spre destinația finală: planeta Jupiter. Sonda ar urma să intre pe orbita lui Jupiter în 11 aprilie 2030. (Sky and Telescope)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit oxigen în cea mai îndepărtată galaxie cunoscută – Cronica Spatiala
Telescoapele James Webb și Hubble au trimis noi imagini spectaculoase din Univers – Cronica Spațială