Foști înalți ofițeri de securitate israelieni i-au cerut premierului Netanyahu să colaboreze cu administrația Biden pentru un acord nuclear cu Iranul – Cronica Externă

Europa

1. O instanță germana l-a condamnat pe fostul ofițer de informații sirian, Eyad al-Gharib, la patru ani și jumătate închisoare pentru facilitarea crimelor împotriva umanității. Este prima instanță din afara Siriei care hotărăște în privința torturii comise de regimul președintelui sirian Bashar al-Assad. Al-Gharib ar fi trimis protestatarii anti-guvern într-un centru de deținere, unde au fost torturați în 2011. (DW)

Bonus : AstraZeneca a anunțat că își va atinge obiectivele de furnizare a vaccinului COVID-19 către Uniunea Europeană în acest semestru dezmințind o informație care susținea contrariul. (Politico)

SUA

2. Președintele american Joe Biden va discuta cu regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud, întrucât joi se așteaptă ca SUA să lanseze un raport care îl implică pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi din 2018. (Axios)

Bonus: În timpul mărturiilor din două comisii ale Senatului SUA, foști oficiali ai securității clădirii Capitoliului au minimizat responsabilitatea lor pentru insurecția fatală din 6 ianuarie și au clamat atacul pe erori ale serviciului de informații. De asemenea, au spus că au fost surprinși de dimensiunea și avântul revoltaților. (WashingtonPost)

 Orientul Mijlociu

3. În timpul unei convorbiri telefonice, președintele Biden și premierul irakian Mustafa al-Kadhimi au promis să îi pedepsească pe atacatorii unor atacuri recente cu rachete împotriva personalului irakian și a coaliției condusă de SUA în Irak, a anunțat Casa Albă (AlJazeera). Miliția Kata”ib Hezbollah, susținută de Iran, a negat responsabilitatea pentru atacurile asupra unor ținte americane. (Reuters)

4. Foști înalți ofițeri de securitate israelieni i-au cerut premierului Benjamin Netanyahu să colaboreze cu administrația Biden, nu împotriva acesteia, pentru un acord nuclear rapid cu Iranul. (Link)

Asia

5. Marina chineză și singaporeană au început primul lor exercițiu comun din 2016, în contextul în care China încearcă să aprofundeze cooperarea militară regională și să contracareze operațiunile crescute ale SUA în sudul Mării Chinei. Ministrul apărării chinez a declarant că navele vor performa exerciții de căutare-salvare și comunicare. (Link)

6. Ministrul de externe indonezian Retno Marsudi și-a anulat o vizită în Myanmar. Ar fi fost primul diplomat străin care vizitează țara de la lovitura militară din 1 februarie. În schimb, ea se va întâlni cu ministrul de externe numit de junta militară a Myanmar în Thailanda. (Link)

7. Ministrul de externe al Sri Lanka, Dinesh Gunawardena, a solicitat Consiliului Drepturilor Omului al ONU să respingă rezoluția propusă care pretinde o deteriorare a climatului drepturilor omului în Sri Lanka, argumentând că este motivată politic. (Link)

Africa

8. Națiunile Unite au livrat primele șase sute de mii doze de vaccinuri împotriva COVID-19 în Ghana, în prima tranșă din programul COVAX, o inițiativă globală de a asigura acces echitabil la vaccinuri (AP). Ghana a trebuit să dovedească programului COVAX că are infrastructura pentru a distribui eficient vaccinurile. Țara vest-africană, care a înregistrat peste optzeci și unu de mii de cazuri coronavirus, va începe campania sa de vaccinare pe 2 martie (WashingtonPost)

9. Guineea va lansa o campanie pentru vaccinarea oamenilor împotriva Ebola în sudul prefecturii Nzerekore, unde a izbucnit epidemia în cursul lunii. Reapariția virusului amenință un sistem de sănătate deja confruntat cu pandemia de coronavirus. (AlJazeera)

America Latină

10. În trei închisori din Ecuador au fost uciși cel puțin 75 de oameni, iar ofițeri de poliție au fost răniți (Link). Violența a izbucnit ca urmare a luptelor dintre bande pentru controlul închisorilor. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Procurorii brazilieni au inițiat acuzații de deturnare de fonduri împotriva fiului președintelui Jair Bolsonaro – Cronica Externă
Parlamentul bulgar a votat astăzi intervenția militară pentru a limita libertatea de mișcare a oamenilor – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău