Brexitul oferă un loc de europarlamentar Partidului Social Democrat – Cronica Externă

1. Brexitul oferă un loc de europarlamentar Partidului Social Democrat. Victor Negrescu a participat ieri la prima sesiune în plen din acest an a Parlamentului European. (Hotnews)

2. Coaliția Europeană pentru Israel a solicitat Consiliului de Securitate al ONU, într-o scrisoare deschisă trimisă luni, 1o februarie, să ofere planului de pace propus de SUA o șansă serioasă pentru a revitaliza discuțiile pentru pace dintre Israel și Palestina. Liderul palestinian Mahmoud Abbas este așteptat astăzi, 11 februarie să prezinte argumente în fața Consiliului de Securitate ONU pentru respingerea propunerii SUA, deși aceasta prevede și o investiție de 50 miliarde de USD în economia palestiniană. Alte țări arabe, Bahrain, Oman și Emiratele Arabe Unite nu împărtășesc poziția palestiniană. (Link)

3. O analiză a Centrului Român pentru Jurnaliștii de Investigație arată că în luna ianuarie 2020 un număr impresionant de articole de presă au fost radical anti-europene și anti-americane. Din cele 22oo de articole analizate, 2/3 au abordat teme anti-americane, în mod particular referitoare la uciderea generalului iranian Soleimani de către o dronă coordonată de SUA, care au reflectat o atitudine profund afectată de temerea că o rachetă iraniană ar putea lovi teritoriul României la Deveselu. Analiză reflectă faptul că și România se află într-un război informațional, iar propaganda prin articole părtinitoare este parte din acesta. (Link)

4. Pentagonul a solicitat mărirea bugetului anului 2021 pentru inovare în arme și tehnologii militare de nouă generație, în competiție cu China și Rusia, care dezvoltă arme nucleare. Departamentul de Apărare a solicit un budget de 705.4 miliarde, ceea ce necesită tăierea unor programe sociale și investiții masive în apărare. (Stripes)

Bonus : Armata SUA a lansat un nou submarin, armă nucleară considerată critică de Pentagon în combaterea amenințării arsenalului Rusiei de arme nucleare. Experții avertizează despre un risc sporit privind un potențial conflict nuclear (CNN)

5. Partidul naționalist Sinn Fein, considerat aripa politică a grupării extremiste IRA (Armata Republicană Irlandeză) a câștigat alegerile într-un vot considerat istoric și cer intrarea la guvernare și formarea unui nou guvern. Scopul Sinn Fein este unirea Irlandei cu Irlanda de Nord. (Reuters)

6. Benjamin Netanyahu a început cartografierea teritoriilor palestiniene din West Bank pentru anexarea acestora, desi planul de pace cu palestinienii nu a fost încă agreat. Israel riscă retragerea sprijinului american dacă încalcă termenii înțelegerii stabiliți cu Donald Trump, de a nu avansa în teritorii acum. (TimesofIsrael)

7. Fostul premier britanic Tony Blair a abordat ”dilema palestiniană” cu recomandarea ca palestinienii să își schimbe strategia, dacă vor să avanseze și să iasă din tiparul ultimelor decenii, în care orice nouă propunere este mai proastă decât ultima. Un stat Palestinian va fi posibil doar cu ajutorul SUA, Israel sau al statelor arabe. (Link)

8. Josep Borrell, noul înalt reprezentant al politicii externe a UE a clarificat prioritățile cheie ale politicii externe europene în următorii ani, subliniind faptul că e nevoie de o abordare realistă, fără a ne mai raporta la așteptări, ci la realitatea marilor jucători globali: Rusia, China și SUA. UE trebuie să fie gată să își apere valorile, interesele și principiile internaționale agreate. De asemenea, UE trebuie să elaboreze o nouă strategie integrată pentru Africa. (Link)

9. Coronavirus ar putea determina complet regimul de la Beijing condus cu o mână forte de Xi Jinping. Aparatul de cenzură și control al statului chinez a reușit ani la rând să oprească fluxul de informații în China și în afara țării. Acum, virusul ucigaș se răspândește la fel de repede ca informațiile online, fără ca serviciile chineze să poată interveni rapid pentru a stopa diseminarea, fiind un test pentru capacitatea de a controla a Beijing-ului. (ForeignAffairs)

Bonus: Un analist chinez numește chiar ”controlocrația”, dictatura high tech a lui Xi Jinping ca sursă a răspândirii Coronavirus, întrucât autoritățile chineze știau de această situație încă de la începutul lunii decembrie, însă au preferat să ascundă faptele, arestându-l pe medicul care a informat cu privire la risc. (Link)

10.  O acțiune într-o instanță federală, Curtea de Apel din San Francisco a unui ONG din Oregon, inițiată de 21 de copii și adolescenți între 8 și 19 ani a fost respinsă în ședința din 21 ianuarie, după un proces care a durat 5 ani. Motivația celor 3 judecători a fost aceea că reclamanții în cauza Juliana vs. United States nu au calitate procesuală, neavând capacitatea de a-și exercita dreptul la vot fiind minori și nici de a-și plăti taxele. Decizia clarifică o dispută juridică din ce în ce mai prezentă privind schimbările climatice și rolul instanțelor de judecată în obligarea unui guvern să ia sau să determine anumite măsuri privind politicile climatice sau energetice. (Contributors)

Ți-ar mai putea plăcea
Prima întâlnire la nivel înalt dintre SUA și China, după preluarea puterii de către Joe Biden, va avea loc pe 18 martie, în Alaska – Cronica Externă
50 de foști lideri globali: Vaccinul ar trebui să fie accesibil tuturor și gratuit – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău