Fostul premier italian Matteo Renzi și-a retras partidul Italia Viva din coaliția de guvernare – Cronica Externă

Europa

1. Fostul premier italian Matteo Renzi și-a retras partidul Italia Viva din coaliția de guvernare, criticând cabinetul primului ministru Giuseppe Conte pentru reacția la pandemie, printre alte reproșuri. Conte nu a dat însă niciun semn imediat privind demisia sa, dar a anunțat demisia altor miniștri. (Politico)

2. Un avocat al dizidentului rus Alexei Navalnîi a declarat că Navalnîi riscă închisoarea pentru trei ani și jumătate când se întoarce în Rusia, în acest weekend. Navalnîi a primit tratament în Germania, după ce a fost otrăvit cu un agent chimic din era sovietică în luna august. Kremlin a negat implicarea sa în otrăvirea lui. (Reuters)

SUA

3. Senatul american este puțin probabil că va judeca acuzațiile la adresa președintelui Donald Trump, înainte de inaugurarea președintelui ales Joe Biden. La acel moment, republicanii vor avea un control redus asupra Senatului. Dacă va fi condamnat, Trump ar putea fi blocat să mai candideze vreodată pentru o funcție federală. Într-un video lansat după votul din Cameră, Trump i-a criticat  pe cei care au atacat Capitoliul. Trump este primul președinte american acuzat de două ori. (NBCNews)

Orientul Mijlociu

4. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat că atacurile aeriene ale Israelului din estul Siriei de ieri au ucis cel puțin cincizeci și șapte de oameni. Israel se pare că a condus patru runde de atacuri aeriene în decurs de două săptămâni, țintind milițiile pro-Iran din Siria, lângă granița cu Irak. (Haaretz)

5. SUA au impus sancțiuni împotriva a două fundații controlate de liderul suprem iranian Ali Khamenei, o ultimă acțiune a administrației Trump de a impune presiune asupra Iranului. (AlJazeera)

Asia

6. Administrația Trump a anunțat o interdicție asupra importurilor de bumbac și roșii din regiunea de nord-vest a Chinei, Xinjiang, citând probe legate de munca forțată. (WashingtonPost)

7. Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite (UNHCR) a declarat că peste 550 de adăposturi, care găzduiau aproape 3500 de oameni au fost distruse sau avariate de incendii în tabăra pentru refugiații Rohingya din districtul de sud al Bangladesh, Cox’s Bazar. (Reuters)

Africa

8. După luni de campanie tensionată, marcată de omoruri și de eforturile guvernului de a dezbina opoziția, în mod special pe candidatul cunoscut ca Bobi Wine, unii oameni și-au exprimat temerile legate de violență în alegerile din Uganda. Președintele Yowei Museveni dorește un al șaselea mandat. (AP)

America Latină

9. Școlile și transportul public se vor închide pe aproape tot teritoriul Cubei, în contextul luptei împotriva celei mai grave crize COVID-19 în țară, de când a început pandemia. (Reuters)

Global

10. O echipă de cercetători ai Organizației Mondiale a Sănătății a sosit în orașul chinez Wuhan, pentru a investiga originile coronavirus, după luni de planificări și negocieri cu Beijing (Link).  Între timp, China a raportat primul deces atribuit COVID-19 din ultimele luni, în contextul unei izbucniri a cazurilor în regiunile de lângă Beijing. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Departamentul de Justiție al SUA confiscă bunurile mogului ucrainian care l-a susținut pe președintele Zelensky – Cronica Externă
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, și-a anunțat retragerea din funcție, din motive de sănătate – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău