Fostul preşedinte american Donald Trump a fost achitat, în Senat, de acuzaţia de incitare la insurecţie – Cronica dimineții

1. Fostul preşedinte american Donald Trump a fost achitat, sâmbătă, după votul din Senat, de acuzaţia de incitare la insurecţie în legătură cu violenţele din data de 6 ianuarie. Donald Trump a reacţionat după votul Senatului, precizând că tot ce s-a întâmplat a fost “o vânătoare de vrăjitoare”. (News.ro)

2. Un vaccin universal care ar putea să funcționeze împotriva tuturor variantelor de coronavirus țintind nucleul virusului și nu proteina ”spike” ar putea fi disponibil într-un an, spun cercetătorii. (Hotnews)

3. Biroul Politic Naţional al PNL nu a validat, sâmbătă, lista cu propunerile de prefecţi şi subprefecţi, iar Ludovic Orban a evitat să dea un răspuns când se va finaliza acest demers. (News.ro)

Una din Cronica Spațială: Planeta Marte va primi joi, 18 februarie, după ora 22:38, vizita misiunii americane Mars 2000. NASA speră să plaseze pe solul marțian rover-ul Perseverance, cel mai mare și mai greu rover pe care l-a dezvoltat până în prezent. Rover-ul marțian include instrumente pentru detectarea unor eventuale semne de viață, însă cel mai important dispozitiv este Moxie, care va fi utilizat cu scopul de a transforma dioxidul de carbon în oxigen. (NASA, simulare video pentru amartizare)

4. Mihaela Călugăreanu, actuala președintă a ANAF, numită încă de pe vremea guvernului condus de social-democratul Mihai Tudose, va rămâne la șefia Fiscului, au decis sâmbătă liderii PNL reuniți în ședința Biroului Politic Național. (G4Media)

5. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că partidul pe care îl conduce susţine desfiinţarea Secţiei speciale, iar dosarele aflate în lucru să fie trimise spre soluţionare Parchetelor sau DNA şi DIICOT, în funcţie de obiectul acestora. (News.ro)

6. Apartamentele și casele s-ar putea scumpi cu până la 15% în următoarea perioadă, estimează experții imobiliari. Este efectul creșterii prețurilor materialelor de construcții. Prețurile au crescut și pe parcursul anului trecut. (Profit.ro)

7. Noua Zeelandă a anunțat în această dimineață 3 cazuri de infectare locală cu noul coronavirus, primele din 24 ianuarie. (Reuters)

8. Traficul pe aeroporturile europene a scăzut anul trecut la nivelul din 1995. Huburile din Turcia și Rusia au avut o evoluție mai bună decât cele din Europa Occidentală, arată datele unui grup industrial regional. În 2020, aeroporturile europene au pierdut 1,72 miliarde de pasageri sau peste 70%, deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ industria călătoriilor. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: Simona Halep va juca în această dimineață, de la ora 10, în optimile Australian Open, împotriva polonezei Iga Swiatek. Cele două sportive s-au întâlnit în aceeași fază a competiției și la Roland Garros 2020, meci câștigat atunci clar de sportiva din Polonia. Dacă va învinge, Simona va ajunge la cota 100 de victorii în turneele de Grand Slam, în întreaga carieră. (Treizecizero)

9. Stratul de zăpadă în Moscova a ajuns la 56 de centimetri după o ninsoare, despre care meteorologii ruși spun că a fost „apocaliptică”. Traficul rutier a fost paralizat, iar zeci de zboruri au avut întârzieri. (Link)

10. Pizza a fost produsul cel mai vândut de restaurantele din SUA, anul trecut, și singurul care a înregistrat vânzări în creștere comparativ cu 2019. Produsele din bistrourile de tip francez, supele și salatele au fost cele mai afectate. (NYTimes)

Fotografia dimineții – Jill Biden a amenajat peluza de la Casa Albă de Valentine”s Day. Alex Wong/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Trump o avertizeaza pe Theresa May, primul ministru britanic
Cronica diminetii – daca Merkel pica, Europa pica

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău