Franța a anunțat că a descoperit o ”campanie de intruziune” care penetrat ”câteva entități franceze” – Cronica Externă

Europa

1. Într-un nou raport, agenția de securitate cibernetică a Franței a anunțat că a descoperit o ”campanie de intruziune” care penetrat ”câteva entități franceze” între 2017 și 2020. Agenția a legat atacurile cibernetice de hackeri afiliați guvernului rus. (Politico)

SUA

2. Președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi a indicat că va lua în considerare legislația necesară pentru a crea o comisie de investigare a atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA. Comisia independentă a Camerei va semăna cu cea care a probat atacurile teroriste din 9/11. (WashingtonPost)

Australia & Noua Zeelandă

3. Premierul australian Scott Morrison și ministrul apărării Linda Reynolds și-au cerut scuze pentru reacția guvernului față de presupusul viol din 2019 al unei asistente din biroul lui Reynolds. În contrast cu declarația angajatei, Morrison a precizat că biroul său a fost informat despre incident abia săptămâna trecută. (Link)

4. Premierul Noii Zeelande Jacinda Arden a solicitat Australiei să-și asume responsabilitatea pentru o femeie deținută în Turcia, care ar fi parte din auto-proclamatul Stat Islamic. Femeia deținea cetățeniile australiană și nouă zeelandeză, înainte ca Australia să îi revoce cetățenia anul trecut. Arden a precizat că aceasta a locuit cel mai recent în Australia. (AlJazeera)

Orientul Mijlociu

5. Un contractor civil a fost ucis și alți șase oameni răniți, într-un atac cu rachetă asupra unei baze aeriene folosită de coaliția trupelor conduse de SUA în regiunea Kurdistan a Irakului. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat atacul. (Barrons)

6. Iran a anunțat că nu va mai permite inspecții ale bazelor sale nucleare anunțate din scurt, din partea agenției de monitorizare atomică a Națiunilor Unite, dacă alți semnatari ai acordului nuclear din 2015 nu își respectă angajamentele. (Link)

7. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că alianța nu va părăsi Afghanistan ”înainte de timpul potrivit” (Link). Joi, miniștrii apărării NATO vor revizui un termen limită pentru luna mai de retragere a trupelor străine, stabilit în acordul de pace SUA-Talibani. (Politico)

Asia

8. În prima conferință de presă oficială, un purtător de cuvânt pentru junta militară din Myanmar a negat că preluarea puterii la 1 februarie a fost o lovitură de stat și a declarat că armata probabil va organiza alegeri, în timp ce încearcă să evite violența. Precizările vin după ce junta militară a oprit accesul la internet pentru două nopți. (AlJazeera)

Africa

9. Organizația Mondială a Comerțului a numit-o pe fosta ministră a finanțelor din Nigeria Ngozi Okonjo-Iweala în poziția de director general, începând cu 1 martie. (WSJ)

America Latină

10. Președintele interimar al Peru Francisco Sagasti a declarat că aproape cinci sute de oficiali au primit în secret vaccinuri împotriva COVID-19. Scandalul a revoltat lucrătorii din sănătate și a declanșat demisiile miniștrilor de externe și al sănătății, ambii fiind vaccinați. Parlamentarii se vor întâlni astăzi pentru a decide dacă se impune o investigație. (AP)

Bonus: Guvernul venezuelean a relaxat restricțiile COVID-19 pentru a permite cetățenilor să serbeze sărbătoarea carnavalului, pretinzând că celebrările publice sunt sigure, cu măsuri de precauție. Venezuela a raportat 133.218 cazuri coronavirus și 1279 decese. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Foști înalți ofițeri de securitate israelieni i-au cerut premierului Netanyahu să colaboreze cu administrația Biden pentru un acord nuclear cu Iranul – Cronica Externă
Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău