Africa de Sud va începe azi prima testare a unui vaccin anti-coronavirus – Cronica Externă

Europa

1. Președintele Poloniei Andrzej Duda se va întâlni astăzi la Casa Albă cu președintele Donald Trump, în prima vizită oficială a a unui lider străin, de la începerea pandemiei coronavirus. Duda speră să fie reales în alegerile care au loc duminică. (WashingtonPost)

2. Carantina coronavirus poate radicaliza mai mulți suspecți de terorism, avertizează Europol, în ultimul raport privind tendințele teroriste lansat marți. Directorul Europol Catherine De Bolle a declarat că violența a crescut atât din partea stângii, cât și a dreptei, iar impactul social al pandemiei va alimenta radicalizarea unor indivizi, indiferent de orientarea lor ideologică. (Euractiv)

Rusia

3. Cetățenii ruși vor începe joi votarea amendamentelor constituționale care îi vor permite lui Vladimir Putin să își extindă limitele mandatului prezidențial pentru încă două cicluri electorale și să rămână președinte până în 2036. (WSJ)

Bonus: Zeci de mii de ruși s-au adunat pentru a celebra victoria Rusiei împotriva Germaniei naziste, fără a se proteja cu măști, deși Rusia se confruntă cu foarte multe cazuri de coronavirus. (NYTimes)

SUA

4. Administrația Trump ia în considerare reimpunerea unor tarife pe aluminiul canadian, o decizie care ar putea stârni reacții ostile din partea Canadei. (NYTimes)

5. Doctorul Anthony Fauci, expertul de top în boli infecțioase al SUA, a declarat în fața Congresului american că există o ”izbucnire stresantă” de coronavirus în SUA și că virusul nu va dispărea. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

6. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Israelului să abandoneze planurile sale de a anexa părți din West Bank pentru că este ”o violare foarte serioasă a dreptului internațional”, într-un raport către Consiliul de Securitate al ONU. (TimesofIsrael)

7. Miniștrii guvernului Netanyahu au aprobat în unanimitate legislația care permite agenției de securitate israeliene să monitorizeze telefoanele individuale ale cetățenilor pentru a monitoriza răspândirea Covid-19, în pofida obiecțiilor privind protecția datelor private. (TimesofIsrael)

Bonus: Un atac al rebelilor yemeniți pe teritoriul saudit a fost efectuat prin drone și rachete balistice către Riad. Atacul vizează coaliția saudită care sprijină guvernul Yemenului. (WashingtonPost)

Africa

8. Africa de Sud va începe azi prima testare a unui vaccin anti-coronavirus. (Link)

Asia

9. Ministrul apărării Japoniei, Kono Taro, a declarat că un submarin presupus că ar aparține Chinei a navigat în jurul insulei japoneze Senkaku/Diaoyu, disputată și de China. Oficialii rareori dezvăluiesc naționalitatea unui submarin detectat. (Link)

Bonus: India a ordonat Pakistanului să își recheme jumătate dintre personalul diplomatic din ambasada sa din New Delhi. India va proceda similar cu personalul său diplomatic din  Islamabad. India a acuzat oficiali ai ambasadei pakistaneze de spionaj și de faptul că doi oficiali indieni recent arestați în Pakistan au fost supuși unui ”tratament barbar„. Pakistan a respins acuzațiile ca fiind lipsite de fundament. (WashingtonPost)

10. O fetiță din Filipine a acuzat un preot catolic de abuz sexual când avea doar 5 ani. Procesul început în Filipine împotriva reverendului Aron Buenacosa, preot al Bisericii Catolice va testa seriozitatea Papei Francisc care a declarat un război total în lumea catolică pentru a confrunta toate cazurile de abuz sexual. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Aripa progresistă a Partidului Democrat o dorește pe Elisabeth Warren ca partenera a lui Joe Biden în cursa prezidențială – Cronica Externă
Lovitura de stat eșuată în Armenia – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău