FT: NATO dispune de doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic al Europei – Cronica dimineții

1. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că este adeptul impozitării progresive, dar a precizat că nu exclude nici continuare cu cota unică la companii. El a menționat, însă, că nu trebuie să fie cotă unică cu excepții. (Profit.ro)

2. Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat că aliaţii continuă să discute despre candidaturile la şefia NATO a premierului olandez Mark Rutte şi a preşedintelui României Klaus Iohannis şi a recunoscut că, deşi favorit clar, şeful guvernului de la Haga nu întruneşte unanimitatea. (News.ro)

3. Pentru prima dată în istorie, România a avut, în 2023, cinci reţele de comerţ alimentar cu afaceri de peste 10 miliarde de lei fiecare. Liderii comerţului alimentar, respectiv Lidl, Kaufland, Carrefour, Profi şi Metro, au adunat afaceri de peste 80 mld. lei (16 mld. euro). Fiecare dintre aceste companii a postat un ritm de creştere de două cifre, adică de peste 10%, asta în contextul în care la finalul anului trecut inflaţia anunţată de INS coborâse sub 7%. (ZF)

4. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot că, dacă un astfel de sistem acoperă parte din Ucraina, nu înseamnă că nu mai acoperă şi ţara noastră. El a precizat că este ferm convins că decizia care va fi luată nu va slăbi siguranţa României. (News.ro)

5. TMK Hydroeneregy Power, parte a Grupului Evryo, a anunțat că a pus în funcțiune, în premiera la nivel național, un sistem plutitor de energie fotovoltaică de scară mare. Acesta a fost instalat pe Lacul Grebla, în județul Caraș-Severin. (Economica)

Din Cronica Sportivă: Olympiakos Pireu a învins, scor 1-0, după prelungiri, formaţia italiană AC Fiorentina, în finala Conference League. Este primul trofeu european intercluburi din istoria fotbalului grec.

6. În 2023, la nivelul UE, ponderea tinerelor femei (73%) cu cel puțin o competență digitală de bază a fost mai mare decât cea a tinerilor bărbați (69%). Procentul cel mai mare de femei cu cel puțin o abilitate digitală de bază a fost în Finlanda (97%), Croația (94%) și Olanda (93%). România se află pe ultimul loc atât la procentul tinerilor femei cât și la cel al tinerilor bărbați. (Link)

7. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că administrația Biden colaborează cu Congresul SUA pentru a oferi Republicii Moldova o sumă suplimentară de 50 de milioane de dolari pentru a promova eforturile pe care el a spus că vor ajuta țara să reziste interferenței Rusiei. (Hotnews)

8. NATO dispune de doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic. Europa dispune doar în mică proporţie de capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja flancul estic, potrivit unor calcule interne ale NATO care scot la iveală amploarea vulnerabilităţilor continentului, scrie Financial Times. (News.ro)

9. Secretarul de stat Antony J. Blinken a sugerat că administrația Biden ar putea tolera loviturile armatei ucrainene în interiorul Rusiei, spunând că Statele Unite își vor „adapta și ajusta” poziția în funcție de schimbarea condițiilor de pe câmpul de luptă. Blinken a spus că Statele Unite nu au încurajat și nici nu au permis astfel de atacuri. (EuropaLibera)

10. Autoarea seriei de romane „Harry Potter”, J.K. Rowling, a declarat că regretă faptul că nu a vorbit „mai devreme” cu privire la subiectul identităţii transsexuale, în pofida acuzaţiilor de transfobie care au vizat-o. Rowling a explicat că a ajuns să creadă că „mişcarea socio-politică pentru care ‘femeile trans sunt femei’ nu este nici binevoitoare, nici tolerantă, ci în realitate este în mod profund misogină, regresivă, periculoasă prin obiectivele sale şi autoritară în tacticile pe care le aplică”. (G4Media)

Fotografia dimineții – Actorul Robert De Niro a intrat într-o dispută cu suporterii lui Donald Trump în fața tribunalului din New York unde se judecă procesul în care e acuzat fostul președinte. Seth Wenig/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanțelor: Pentru 2022 nu există niciun fel de discuție despre creșterea taxelor – Cronica dimineții
România, locul 5 în UE după suprafața agricolă, a fost penultima țară UE după creșterea producției agricole în 2022 față de 2021 – Cronica dimineții