Găurile din gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare scurgere de metan – Cronica de Mediu

1. Companiile din tarile parte din G7 nu reușesc să îndeplinească obiectivele Acordului de la Paris din 2015 pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu scopul de a preveni schimbările climatice, au declarat platforma non-profit CDP și compania de consultanța globală de management Oliver Wyman. (reuters.com)

2. Piața solară din SUA se va tripla în următorii cinci ani, după ce președintele Joe Biden a semnat cel mai mare proiect de lege privind clima din istoria SUA, potrivit unui nou raport al Asociației Industriilor Energiei Solare și Wood Mackenzie. Raportul prevede că piața din SUA va crește cu 40% mai mult decât previziunile anterioare până în 2027. (cnbc.com)

3. Poluarea aerului crește riscul de internare pentru copiii cu autism. Copiii cu autism se confruntă cu un risc crescut de spitalizare dacă sunt expuși la poluarea aerului pentru perioade relativ scurte, băieții fiind mai expuși riscului decât fetele, sugerează o nouă cercetare. Internările pentru probleme precum hiperactivitatea, agresivitatea sau auto-rănirea pot fi prevenite prin reducerea la minimum a expunerii acestora, iar reducerea nivelului de poluare a aerului ar putea reduce riscurile, au concluzionat cercetătorii studiului. (theguardian.com)

4. Energia solară și eoliană = 71% din noua energie din SUA în 2022. Vestea proastă este că ponderea instalațiilor ce folosesc gaze fosile a crescut în 2022 față de 2021. În 2020, gazele fosile au reprezentat 37% din capacitatea de energie în primele șapte lunile anului insa în primele șapte luni ale anului 2021 scăzuse la 14%. Anul acesta a urcat din nou la 29% din piață.( cleantechnica.com)

5. Danemarca devine primul membru al ONU care plătește pentru „pierderile și daunele” cauzate de schimbările climatice. Danemarca va direcționa aproximativ 13 milioane de dolari pentru a ajuta țările vulnerabile care au suferit „pierderi și daune” din cauza schimbărilor climatice – pentru prima dată în istoria ONU, un stat membru bogat a promis despăgubiri pentru consecințele emisiilor în lumea în curs de dezvoltare. (washingtonpost.com)

6. Schimbările climatice amenință monumentele antice din Orientul Mijlociu. Piramidele și alte situri de patrimoniu sunt cele mai expuse riscului de degradare, în regiunea care se încălzește mai repede decât oricare alta de pe Pământ. Orașul antic Babilon, considerat ca fiind cel mai mare oraș al vremurilor sale, împodobit cu grădinile suspendate (una din cele șapte minuni ale lumii antice) și în care se presupune că se afla și legendarul Turn Babel, se prăbușește, explică DW într-o analiză. Ruinele din sudul Irakului de astăzi au fost integrate în Patrimoniului Mondial UNESCO în 2019. (dw.com)

7. Ghețarii din Munții Alpi (Elvetia) s-au topit anul acesta în cel mai rapid ritm din ultimii 100 de ani. Au pierdut 6% din volum, dublu față de precedentul record din 2003. GLAMOS, organismul elvețian de monitorizare al ghețarilor, se așteaptă ca până în anul 2100, ghețarii din Alpi să piardă 80% din volumul lor actual, dacă emisiile cu efect de seră nu sunt controlate în niciun fel la nivel mondial. ONU a avertizat încă din 2019 că indiferent de măsurile care vor fi luate, o parte a ghețarilor vor dispărea. (reuters.com)

8. Găurile din gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare scurgere de metan, a declarat Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, într-un raport care subliniază impactul negativ asupra mediului. Un nor uriaș de metan foarte concentrat, un gaz cu efect de seră foarte puternic, dar cu o durată de viață mai scurtă decât dioxidul de carbon, a fost detectat într-o analiză a imaginilor satelitare efectuate de cercetători asociați cu IMEO, a spus organizația. (hotnews.ro)

9. Avertizările de iarnă rece și secetoasă pentru Europa se adaugă îngrijorărilor privind criza energetică. Producția de energie regenerabilă ar putea fi afectată de condițiile meteo neprielnice. Iarna aceasta ar putea fi una mai rece pentru Europa, după cum informează The European Weather Forecasting Agency, lunile noiembrie și decembrie aruncând o perspectivă sumbră asupra întregului continent. Pe lângă temperaturile scăzute, se anunță mai puține ploi, dar și mai puțin vânt, lucru ce va afecta serios producția de energie regenerabilă. Ca și consecință, vor apărea alte probleme legate de creșterea costurilor energetice, care suferă deja din cauza încercării de reducere a dependenței de gazele rusești. UE a promis că va renunța la importurile din Rusia până în anul 2027. (biziday.ro)

10. Particule prezente în aerul poluat au fost descoperite pentru prima dată în plămânii şi creierele în curs de dezvoltare ale copiilor nenăscuţi. Noua cercetare revoluţionară efectuată la Universitatea din Aberdeen, Scoţia, şi la Universitatea din Hasselt, Belgia, stârneşte îngrijorări cu privire la riscul ca poluarea toxică a aerului să afecteze în mod direct dezvoltarea copiilor în perioada intrauterină. (theguardian.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Gheața marină arctică nu se va forma în acest octombrie, pentru prima dată de când au început înregistrările – Cronică de Mediu
Aproape jumătate din departamentele franceze sunt afectate de restricții privind utilizarea apei – Cronica de Mediu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău