General britanic: Armata britanică „nu ar putea lupta cu Rusia mai mult de două luni” – Cronica dimineții

1. Economiștii UniCredit Bank văd o creștere a probabilității ca noul guvern din România, ce va rezulta după alegerile din iarnă și care ar urma să fie alcătuit tot din PSD și PNL, să majoreze taxarea pentru a reduce deficitul bugetar, în loc să crească colectarea. Ar urma să crească toate tipurile de taxe și impozite, inclusiv TVA, ceea ce va menține inflația ridicată și va afecta creșterea economică. (Profit.ro)

2. Deficitul Fondului din care e finanţată Sănătatea a scăzut la 1,7 miliarde de lei în ianuarie, prima lună în care vedem integral efectele noilor taxe din sănătate. Deficitul din ianuarie a fost cu 33% mai mic decât cel din urmă cu un an. (Economica)

3. PNL Braşov l-a desemnat pe George Scripcaru să fie candidatul pentru Primăria municipiului Braşov. Scripcaru a precizat, că obiectivul comun cu PSD este câştigarea oraşului Braşov. (News.ro)

4. Fox News, citând procurori din California, dezvăluie că mafia românească a dat o nouă formă unei escrocherii vechi, skimming-ul cardurilor de debit, adică copierea datelor stocate pe banda magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale care se amplasează fie la ATM, fie la POS (comercianți). (Hotnews)

5. Armata britanică „nu ar putea lupta cu Rusia mai mult de două luni”, susține generalul Sir Rob Magowan, șef adjunct al Statului Major al Apărării. (G4Media)

6. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat China să nu inunde lumea cu exporturi ieftine de energie verde, susținând că acestea vor distorsiona piețele globale și vor afecta forța de muncă. Yellen a spus că excesul de producție anterioară a Chinei, de oțel și aluminiu, a afectat economia globală și a avertizat că surplusul similar de produse de energie verde, inclusiv panouri solare, mașini electrice și baterii litiu-ion, ar putea, de asemenea, distorsiona piețele. (FT)

7. Președintele Argentinei Javier Milei intenționează să concedieze 70.000 de lucrători guvernamentali în următoarele luni, cu scopul de a ajunge la un echilibru fiscal în acest an. Milei a anunțat că a înghețat lucrările publice, a întrerupt unele finanțări pentru guvernele provinciale și a reziliat peste 200.000 de planuri de asistență socială, pe care le-a etichetat drept corupte. (Bloomberg)

8. Aproximativ 16% dintre copii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani declară că au fost hărţuiţi online (cyberbullying) în 2022, un bilanţ în creştere comparativ cu 2018, arată un studiu publicat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). (News.ro)

9. Peste un miliard de mese pe zi au fost irosite la nivel global, în 2022, conform unui raport ONU publicat miercuri, ceea ce reprezintă aproape o cincime din totalul alimentelor consumate în acel an. Aproape 800 de milioane de persoane suferă de foamete la nivel global. (Axios)

10. Femeile care folosesc anumite medicamente hormonale pentru contracepție și pentru a gestiona afecțiuni precum endometrioza pot avea un risc crescut de tumori cerebrale rare, de obicei benigne, conform unui studiu. Utilizarea prelungită a anumitor medicamente progestative a fost legată de un risc mai mare de meningiom, tumori de obicei necanceroase care se formează în țesuturile din jurul creierului. (TheGuardian)

Fotografia dimineții este dintr-un colegiu din Ierusalim unde evreii ultra-ortodocși au sărbătorit Purimul. În timpul acestei sărbători se consumă cantități mari de alcool. Alessio Mamo/The Guardian:

Ți-ar mai putea plăcea
Politizarea funcțiilor în Educație a atins în anul școlar anterior cele mai înalte cote din ultimii cel puțin 10 ani – Cronica dimineții
Şeful spionajului rus: “SUA lucrează la o ”revoluţie” în Republica Moldova după alegerile prezidenţiale de la 1 noiembrie” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău