Numărul românilor care merg să lucreze în străinătate a crescut la peste 400.000 – Cronica dimineții

1. Numărul românilor care merg să lucreze în străinătate a crescut la peste 400.000, dublu comparativ cu cel de acum 10 ani, potrivit INS. (Hotnews)

2. România a început de câteva zile să extragă gaze din depozitele de înmagazinare, 5 din cele 6 facilități de înmagazinare fiind deja pline 100%. Singurul depozit care nu este plin este cel operat de Depogaz la Bilciulești, care are un grad de umplere de aproximativ 90%. (Economica)

3. Ministerul Apărării Naționale a anunțat că sistemul de supraveghere al Armatei Române a indicat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, „o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați”. Autoritățile române nu au găsit rămășițe ale unei drone care să fi ajuns pe teritoriul României. (EuropaLibera)

Din Cronica Spațială: Un studiu realizat de astrobiologul Jacob Lustig-Yeager de la institutul Johns Hopkins arată că extratereștrii ne-ar putea descoperi existența din cauza poluării atmosferei. Simularea a fost realizată în ideea în care există extratereștrii pe o exoplaneta situată la 40 de ani-lumină distanță de Pământ, iar aceștia folosesc un telescop spațial similar cu James Webb. (EarthSky)

4. Premierul Marcel Ciolacu a acuzat că există „o formă de şantaj” la adresa lui, cât şi a altor responsabili ai statului român, după ce a propus proiectul de lege privitor la eliminarea păcănelelor din oraşe. „În calitatea mea de prim-ministru, solicit statului român să vadă dacă vorbim de o încălcare a legii şi de un şantaj sau vorbim doar de un fenomen întâmplător”, a adăugat liderul PSD. (News.ro)

5. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, crede că Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) va fi marea câştigătoare la alegerile europarlamentare de anul viitor, urmând să se claseze pe locul doi după PSD. Kelemen Hunor a mai afirmat că după accederea în Parlamentul European, AUR va face parte din grupul conservatorilor şi unde va intra într-un proces de curăţare şi de spălare. (News.ro)

Din Cronica de Divertisment: Serialul documentar în patru părți “Beckham” va avea premiera pe Netflix miercuri, 4 octombrie. Producția spune povestea unuia dintre cei mai populari fotbaliști ai lumii, de la începuturile sale din estul Londrei până la evenimentele din cadrul familiei sale.

6. Guvernul SUA a evitat o închidere a activităţii federale după ce atât Camera Reprezentanţilor cât şi Senatul au convenit asupra unui acord de finanţare pe termen scurt, până în noiembrie. (WSJ)

7. Armata ucraineană ar fi pierdut peste jumătate din vehiculele blindate de luptă a infanteriei „Bradley” pe care le-a primit din partea Statelor Unite, conform unui site independent care monitorizează situația. (Hotnews)

Știrea Hope.ro: SUA a făcut progrese remarcabile în lupta împotriva cancerului, mortalitatea cauzată de cancer fiind în scădere. În 1970, numărul persoanelor care erau încă în viață la cinci ani după un diagnostic de cancer era de 49%. Până în 2018, procentul a crescut la 68%.

8. Partidul Smer al fostului premier populist Robert Fico este pe cale să câștige alegerile din Slovacia. Cu peste 98% din voturi numărate, Smer conduce cu 23% din voturi. Progressive Slovakia ocupă locul al doilea, cu peste 16%, urmat îndeaproape de Hlas cu 15%. Fico, în vârstă de 59 de ani, a promis că va opri ajutorul militar acordat Ucrainei, a criticat sancțiunile împotriva Rusiei și a făcut campanie împotriva drepturilor LGBTQ+. (TheGuardian)

9. Google a anunțat că a primit un număr record de 60.472 de mandate, de la poliție, pentru solicitare de informații, în SUA, anul trecut, mai mult decât dublu față de 2019. Compania oferă informații parțiale în aproximativ 80% din cazuri. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Echipa masculină a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor, ocupând locul 15 după prima zi de calificări în competiţia masculină la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Antwerp.

10. Un studiu arată că jumătate din adolescenții din SUA, cu vârsta între 11 și 17 ani, primesc zilnic minim 237 de notificări pe smartphone. Unii dintre ei primesc până la 5000 de notificări în 24 de ore. (NBCNews)

Fotografia dimineții – Turiste se fotografiază în Havana, într-o veche mașină americană, în fața unui graffiti cu logo-ul Comitetului pentru Apărarea Revoluției Cubaneze. Yamil Lage/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul de Interne: Azi anunţăm măsurile care vor fi aplicate după 15 mai – Cronica dimineții
Regele Charles al III-lea: Iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea – Cronica dimineții