General francez: Armata ucraineană este de departe cea mai bună din Europa – Cronica dimineții

1. În 2010, la ieșirea din criză și a PSD de la Guvernare, Emil Boc făcea prima reformă a secretarilor de stat. Din 100, mai rămâneau 50. De atunci, numărul lor a crescut constant. În martie 2023, reporterii Europa Liberă au numărat peste 200 de secretari de stat, directori sau membri în consiliile de administrație cu rang de secretar de stat, ori persoane din conducerea serviciilor de informații care au și ele rang de secretar de stat. (EuropaLibera)

2. Autoritățile moldovene au destructurat o schemă de destabilizare a situației în Republica Moldova pusă la cale de serviciile speciale ale Rusiei, fiind reținute mai multe persoane, a declarat șeful Poliției moldovene. (Hotnews)

3. Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților va dezbate, luni, utilizarea cannabisului în scop medicinal, urmând a fi asculțați specialiști din mai multe domenii. Actul normativ, cunoscut sub numele de ”Legea Victoria, a fost inițiat de Alexandra Cârstea, a cărei mamă – Victora – a murit în urmă cu mai mulți ani din cauza cancerului. De atunci, Alexandra s-a luptat pentru aprobarea legii, dar s-a lovit de repetate amânări. (Profit.ro)

4. Retailerul suedez H&M, al doilea cel mai mare vânzător de haine din România, va deschide primul centru național de distribuție, lângă Ploiești, pe o suprafață de aproximativ 88.000 de metri pătrați. (Profit.ro)

Promo: Telefoanele vechi devin fapte bune pentru natură prin programul Orange de economie circulară “Re”. Vino cu telefonul pe care nu-l mai utilizezi în orice magazin Orange și poți primi un voucher de reducere. În plus, cu fiecare telefon adus până pe 15 martie, contribui la plantarea Pădurii “Re”. Mai multe detalii: https://oran.ge/FaptaBuna

5. Cele mai importante instituții financiare din SUA – Departamentul de Trezorerie, Rezerva Federală și Federal Deposit Insurance Corp. – s-au angajat împreună să protejeze pe deplin banii tuturor deponenților după prăbușirea Silicon Valley Bank, oferind în același timp oricărei bănci, care are nevoie de numerar, condiții mai ușoare pentru împrumuturile pe termen scurt. Eforturile sunt menite să consolideze încrederea în sistemul bancar, după ce eșecul SVB a stârnit îngrijorarea cu privire la efectele de propagare, iar o altă bancă, Signature Bank din New York, a fost închisă duminică de autorități. (Bloomberg)

6. Aramco, cea mai mare companie petrolieră din luma, controlată de regatul saudit, a anunțat un profit record pentru 2022: $161,1 miliarde, în creștere cu 46,5% față de 2021. Este cel nai mare profit raportat până în prezent de o companie listată pe bursă. (CNBC)

7. NATO ar trebui să înceapă să se pregătească pentru momentul când Federația Rusă se va destrăma în viitor, a declarat Michel Yakovleff, general francez, fostul comandant adjunct al forțelor NATO în Europa. Prăbușirea Federației Ruse este inevitabilă și va fi mai sângeroasă decât prăbușirea URSS. Principalul motiv al prăbușirii este dat de cele trei armate active în țară: cea a Ministerului Apărării, cea a Ministerul Afacerilor Interne și cea a FSB, Yakovleff comparând situația Rusiei cu cea din Liban, din 1973. În opinia sa, armata ucraineană este de departe cea mai bună din Europa, iar armata rusă are probleme uriașe la care nimeni nu se aștepta, ceea ce-i obliga doar să se apere. (Link)

Din Cronica de Carte: Într-un studiu publicat de Ziua Mondială a Cărții (care s-a sărbătorit în Marea Britanie pe 2 martie), s-a constatat că locuitorii din Slovacia cheltuie cei mai mulți bani pe cărți, raportat la venitul lor anual, în vreme ce pe ultimele locuri din Europa se află cititorii din Macedonia de Nord, Cipru, Grecia, România, Bosnia și Herțegovina și Serbia. De asemenea, estonienii sunt locuitorii europeni care citesc în medie zilnică cel mai mult, respectiv 13 minute în fiecare zi. (Euronews)

8. Coreea de Nord a tras două rachete “strategice” de pe un submarin, duminică, a anunțat agenția nord coreeană de stat KCNA. “Strategic” este descrierea pentru rachetele care pot susține încărcătura nucleară. Luni, SUA și Coreea de Sud încep un exercițiu militar de 11 zile, cel mai mare din ultimii 5 ani. (TheGuardian)

9. Un fost manager de risc de la TikTok s-a întâlnit cu anchetatorii Congresului pentru a le spune că planul companiei de a proteja datele utilizatorilor din Statele Unite este profund viciat. El le-a arătat dovezi care ar putea alimenta suspiciunea parlamentarilor americani cu privire la aplicație, într-un moment în care mulți iau în considerare o interzicere a TikTok-ului la nivel național. (WashingtonPost)

Din Cronica Sportivă: Unirea Dej, FC Buzău şi Dinamo sunt ultimele echipe calificate în play-off-ul din Liga 2. Acestora li se adaugă CSA Steaua, Poli Iaşi și Oţelul Galați.

10. “Everything Everywhere All at Once” a dominat ceremonia Oscarurilor din acest an, câștigând 7 premii, inclusiv cel mai bun film, cel mai bun regizor și cea mai bună actriță, Michelle Yeoh. Brendan Fraser a luat Oscarul pentru cel mai bun actor, fiind răsplătit pentru interpretarea din “The Whale”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Pedro Pascal (The Last Of Us/Mandalorian) a purtat un frac ușor supradimensionat la ceremonia desemnării premiilor Oscar. Arturo Holmes/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Parlamentarii britanici i-au respins toate cererile premierului Boris Johnson – Cronica dimineții
Raport servicii de informații SUA: Am identificat 18 obiecte care nu prezentau propulsie vizibilă sau foloseau o tehnologie necunoscută de Statele Unite – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău