Geoană: Nu există „niciun risc” ca România, membru NATO, să fie târâtă într-un război – Cronica dimineții

1. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că nu va creşte cota de TVA prin planul de măsuri fiscale pregătit de Executiv. ”Nu va creşte. Acest plan pe care îl critică toată lumea ţine în viaţă aceste mari avantaje ale sistemului fiscal, 19% TVA şi 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 8% dividende”. (News.ro)

2. Nu există „niciun risc” ca România, membru NATO, să fie târâtă într-un război, după descoperirea recentă a fragmentelor de drone pe teritoriul său, în apropierea graniței cu Ucraina, devastată de războiul cu Rusia invadatoare, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. (EuropaLibera)

3. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că ”undeva până într-o sută” de directori de şcoli au demisionat în ultima perioadă, iar aproximativ 60% dintre aceştia au invocat drept motiv al demisiei nivelul salarial scăzut. (News.ro)

4. Germania se îndreaptă spre o recesiune prelungită în acest an, urmând să fie singura economie europeană majoră care va înregistra o contracţie economică în 2023, conform noilor previziuni ale Comisiei Europene. (Hotnews)

5. SUA și-au dublat importurile de uraniu din Rusia, în timp ce face presiuni asupra Uniunii Europene să extindă sancțiunile asupra Moscovei, a declarat luni Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe. (StirileProtv)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de volei masculin a României a încheiat participarea la Campionatul European în ”sferturi”, fiind învinsă de Franța, campioana olimpică, cu 3-0.

6. Franța face presiuni asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să anunțe o nouă anchetă împotriva vehiculelor electrice chinezești, în discursul său anual privind starea Uniunii, de miercuri, în ciuda temerilor că Beijingul ar putea riposta. O astfel de investigație, ceruta de guvernul francez de luni de zile, ar putea deschide calea pentru ca UE să impună taxe suplimentare împotriva vehiculelor chineze. Germania se opune oricăror măsuri punitive, având în vedere că mărcile sale majore au o expunere mare pe pieța chineză. (Politico)

7. 78% dintre ucraineni îl consideră pe Zelenski „direct responsabil” pentru corupția din guvern și administrație, arată datele unui nou sondaj de opinie. (Libertatea)

8. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sosit în Rusia, informează presa japoneză, după ce a călătorit de la Phenian cu trenul său privat pentru un summit cu președintele Vladimir Putin, la Vladivostok. Întâlnirea este de așteptat să aibă loc marți după-amiaza. (TheGuardian)

9. Compania franceză de biotehnologie OSE Immunotherapeutics a prezentat luni rezultatele pozitive ale vaccinului său terapeutic Tedopi în cazul pacienţilor cu cancer pulmonar avansat, demonstrând o reducere a riscului de deces în comparaţie cu chimioterapia. (News.ro)

10. Producția de coca din Columbia a atins anul trecut un nivel record, a anunțat ONU. Anul trecut, 230.000 de hectare de teren au fost plantate cu coca – ingredientul principal al cocainei – o creștere cu 13% față de 2021, potrivit raportului anual al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate. Raportul arată că producția potențială de cocaină a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, cu un plus de 24% anul trecut, la 1.738 de tone. (FT)

Fotografia dimineții – Poliția din Haga, Olanda, a intervenit împotriva activiștilor de mediu care au protestat pentru a treia zi la rând blocând o autostradă. Hollandse Hoogte/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Medici: Donald Trump se simte bine, nu are nevoie de oxigen, nu mai are temperatură – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Dragnea primeste un vot de incredere in Comitetul Executiv al PSD