Germania a inaugurat prima linie feroviară din lume ce funcţionează în întregime cu hidrogen – Cronica de Mediu

1. Azotul lichid este folosit pentru a alimenta primul aparat de aer condiționat din lume care funcționează fără electricitate. Nu există fire, nici sursă de alimentare și nici emisii de gaze cu efect de seră cu unitatea revoluționară Kensho, care a fost dezvoltată și patentată în Israel. Silențios și ușor suflă un jet de azot înghețat la -10C care răcește zona înconjurătoare. (nocamels.com)

2. Apa de ploaie de pe Terra este improprie consumului din cauza prezenţei substanţelor chimice toxice peste nivelurile recomandate, potrivit unui studiu recent realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Stockholm, relatează AFP. Echipa a analizat date compilate din 2010 şi a arătat că „chiar şi în Antarctica sau pe platoul tibetan, nivelurile (de substanţe chimice toxice) prezente în apa de ploaie sunt peste cele recomandate de Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite ale Americii (EPA)” (digi24.ro)

3. Parlamentul francez a aprobat recent o nouă lege prin care toate clădirile comerciale noi să aibă acoperișurile parțial acoperite cu plante sau panouri solare. Noua cerință se va aplica tuturor clădirilor noi din zonele comerciale. (cleantechnica-com)

4. Ministerul Mediului: Numărul mașinilor noi electrice și hibrid vândute de la începutul anului l-a depășit pe cel al mașinilor diesel, în premieră pentru piața auto din România. (biziday.ro)

5. Incendiile de pădure au ars un record de 700.000 de hectare în UE în acest an. România este a doua cea mai afectată țară de incendiile de pădure din UE, din această vară, considerate cele mai grave din ultimii 500 de ani. 20% din suprafața totală arsă la nivel european este în țara noastră. (euronews.com)

6. Germania a inaugurat prima linie feroviară din lume ce funcţionează în întregime cu hidrogen, o etapă majoră pentru decarbonizarea sectorului feroviar, în pofida provocărilor şi a problemelor de aprovizionare ridicate de această tehnologie inovatoare. (digi24)

7. Ministrul Mediului din Pakistan a anunțat că o treime din țară este sub ape din cauza inundațiilor. 33 de milioane de persoane sunt afectate, 1000 de persoane au decedat, 3000 de km de drumuri au fost distruși, 4 milioane de acrii de teren arabil compromiși, iar 800.000 de animale au murit. (Link)

8. Topirea calotei de gheață a Groenlandei va ridica nivelul mării cu 30 de centimetri, iar stratul de gheață va pierde 3%. Evoluția este inevitabilă și va continua chiar presupunând că lumea ar înceta de acum să mai emită gaze cu efect de seră. (nature.com)

9. Schemele de captare și stocare a carbonului, o piesă cheie a planurilor de zero net ale multor guverne, „nu este o soluție climatică”, afirma autorul unui nou raport. Cercetătorii de la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA) au descoperit că proiectele de captare a carbonului cu performanțe slabe le depășesc considerabil pe cele de succes, cu marje mari. Din cele 13 proiecte examinate pentru studiu – reprezentând aproximativ 55% din capacitatea operațională actuală a lumii – șapte au avut performanțe slabe, două au eșuat și unul a fost suspendat, arată raportul. (theguardian.com)

10. Oamenii de știință afirma că au găsit o nouă modalitate de a genera hidrogen gazos din apă la temperatura camerei, ceea ce ar putea fi un pas important către o sursă de energie curată și regenerabilă. Deși hidrogenul este cel mai abundent element din univers, trebuie totuși să-l producem pentru a fi utilizat în celulele de combustie. Problema este că aproximativ 95% din hidrogen este produs dintr-un proces care implică gaze naturale. Cercetătorii de la Universitatea din California, Santa Cruz (UCSC) au găsit o modalitate de a produce hidrogen prin dezvoltarea unui tip special de compozit de aluminiu care reacționează cu apa la temperatura camerei. În sine, aluminiul este un material reactiv care desparte oxigenul de moleculele de apă, lăsând în urmă hidrogenul gazos. (newsweek.com)

Poza ediței:  Cea mai gravă secetă din ultimii ani din Europa a adus marele fluviu Dunăre la unul dintre cele mai scăzute niveluri din aproape un secol, expunând zeci de nave de război germane încărcate cu explozivi scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în apropierea orașului portuar fluvial Prahovo din Serbia. (reuters.com)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu NASA: Pământul reține o cantitate de căldură fără precedent – Cronica de Mediu
O „oscilație” în orbita lunii va provoca inundații record începând din 2030 – Cronica de Mediu