Gospodăriile din România au fost si anul trecut pe primul loc în UE la procentul din cheltuieli alocat pentru alimente – Cronica dimineții

1. Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă, luni, împlinirea unui an de la debutul campaniei de vaccinare, timp în care au fost utilizate 15.749.303 doze de vaccin. Au fost vaccinate 7.918.813 persoane cu cel puţin o doză, 7.781.563 persoane cu schemă completă şi 1.960.336 persoane cu doza de booster. (News.ro)

2. Deficitul bugetar al României va fi, probabil, sub ținta din acest an, deoarece veniturile mai mari și cheltuielile limitate au contribuit la îmbunătățirea poziției fiscale a țării, a declarat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, pentru Bloomberg. Conform lui Câciu, România are „șanse bune” să încheie anul cu un deficit sub ținta de 7,13%. (Profit.ro)

3. Execuţia bugetului general consolidat pe cele unsprezece luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 55,98 miliarde lei (4,70% din PIB) în scădere faţă de deficitul de 84,05 miliarde lei (7,94% din PIB) înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020, a anunţat luni Ministerul de Finanţe. (News.ro)

4. Muncitori din Bulgaria şi România sunt supuşi unei ”exploatări inumane” la un abator, în Germania, dezvăluie un documentar difuzat pe postul SAT 1. Televiziunea a trimis o muncitoare bulgăroaică cu două diplome universitare, sub acoperire, să studieze condiţiile de muncă în această fabrică de ambalarea cărnii a miliardarului Clemens Tönnies. (News.ro)

5. Gospodăriile din România au rămas în 2020 pe primul loc în Uniunea Europeană după ponderea ocupată de cheltuielile pentru alimente și băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum, arată datele publicate de Eurostat. În timp ce în UE media este de 14,8%, în creștere față de 13% în 2019, gospodăriile din România au alocat anul trecut 26,4% din cheltuielile totale de consum pentru alimente și băuturi non-alcoolice, față de 26% în 2019. (Profit.ro)

6. Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna noiembrie 2021 cu 0,9% față de luna anterioară, până la nivelul de 462,462 miliarde de lei, și cu 12,7% (4,6% în termeni reali) față de noiembrie 2020, conform datelor publicate de Banca Națională a României. (Profit.ro)

7. Coronavirusul care provoacă boala Covid-19 se poate răspândi în câteva zile de la căile respiratorii la inimă, creier și la aproape orice sistem de organe din corp, unde poate persista luni de zile, arată un studiu. Eliminarea virală întârziată ar putea contribui la persistența simptomele în cazul persoanelor care suferă de Long Covid. (Hotnews)

8. Persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus trebuie să se izoleze de restul pentru 5 zile dacă nu au simptome, recomandă Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. Recomandarea reduce la jumătate numărul zilelor de izolare. Cei infectați trebuie să poarte masca de protecție alte 5 zile, după ce ies din izolare. (Bloomberg)

9. Ministerul rus de Externe cere conducerii Republicii Moldova să adopte o „abordare constructivă” și să răspundă „pozitiv” unei inițiative a Tiraspolului, care a propus de curând reluarea negocierilor în format „5 plus 2” pentru rezolvarea unor probleme care s-au acumulat în relația dintre Chișinău și teritoriul separatist transnistrean. (Digi24)

10. În SUA, eolienele și parcurile solare reprezintă un procent de 86% din noile capacități producătoare de energie, pentru perioada ianuarie octombrie 2021. (Link)

Fotografia dimineții – O fată din Balucha, Afghanistan, își încălzește mâinile în timp ce se odihnește după ce a cărat apă. Mstyslav Chernov/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Înalta Curte de Casație și Justiție şi Avocatul Poporului sesizează Curtea Constituţională în legătură cu impozitarea pensiilor speciale – Cronica dimineții
“Nomadland” a fost desemnat cel mai bun film la gala premiilor Oscar – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău