Ministrul Apărării a declarat că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă – Cronica dimineții

1. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens. Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane de 18-35 de ani, in regim voluntar. Acesta susţine, însă, cu tărie că nu există pericolul unui război. ”România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată.” (News.ro)

2. Surse apropiate negocierilor FMI, Guvern și Banca Națională a României au declarat că, “pentru moment, aplicarea impozitului progresiv a fost amânat pentru 2025.” Impozitul progresiv ar fi fost indicat de ultima delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI), ca fiind singura soluție pentru acoperirea deficitelor de colectare a veniturilor bugetare. (Economica)

3. Parchetul General a închis la începutul acestui an al doilea dosar privind moartea, în perioada comunistă, a peste 1.300 de copii în căminele-spital de la Păstrăveni – Neamț, Cighid – Bihor și Sighet – Maramureș. În urmă cu jumătate de an, Parchetul clasase și dosarul Siret – Suceava. Procurorii spun că nu au găsit suficiente probe care să demonstreze că minorii au fost supuși la tratamente inumane, lăsați fără hrană și asistență medicală sau abuzați fizic și emoțional. (EuropaLibera)

4. Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect iniţiat de deputaţi PNL, care propune anularea pe viaţă a permisului conducătorului auto dacă acesta a provocat un accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Proiectul a fost transmis Camerei Deputaților, care este for decizional. (Digi24)

5. Investițiile Chinei în țările care beneficiază de proiectul “Belt and Road” au crescut anul trecut la cel mai ridicat nivel din 2018. Investiția totală a fost cu aproape 80% mai mare decât în 2022, până la $50 miliarde. În total, din 2013, de când a început proiectul prin care China susține investiții în infrastructurile altor țări, peste $1000 miliarde au fost investiți în 150 de țări. (Bloomberg)

6. Regele Charles a fost diagnosticat cu o formă de cancer, a anunţat Palatul Buckingham. Nu este vorba de cancer de prostată, dar a fost descoperit în timpul operaţiei sale pentru prostata mărită. (News.ro)

7. Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a boicotat o sesiune a parlamentului convocată de opoziţie pentru a ratifica aderarea Suediei la NATO. (G4Media)

8. Într-o conversație telefonică purtată luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat că punerea în aplicare a unei soluții cu două state este condiția pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu. (Hotnews)

9. Nikki Haley, contracandidata lui Donald Trump la nominalizarea Republicanilor pentru alegerile prezidențiale din SUA, a cerut protecție Serviciului Secret din cauza creșterii numărului de amenințări primite. (Axios)

10. Milioane de barili de combustibil din petrol rusesc sunt încă importate în Marea Britanie, în ciuda sancţiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina. Petrolul rusesc este rafinat în ţări precum India, iar produsele sunt vândute în Marea Britanie. Acest lucru nu este ilegal şi nu încalcă interdicţia privind petrolul rusesc în Marea Britanie. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un bărbat cu o mitralieră își plimbă copiii în Ierusalim. Abir Sultan/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Cuba introduce rațiile pentru mâncare și săpun
A fost aprobată suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău