Guvernul a împrumutat astăzi $1,75 miliarde de pe piețele externe – Cronica serii

1. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunţat, miercuri, că Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. (News.ro)

2. Într-un discurs susținut miercuri în fața Parlamentului European, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut apel la țările UE să susțină aspirațiile europene ale țării sale. În contextul războiului, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE în luna martie a acestui an. În acest sens, președinta Sandu a subliniat, de asemenea, convingerea fermă că țara sa face parte din comunitatea europeană. (Digi24)

3. Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, a declarat premierul Ciucă, întrebat dacă susține introducerea unui sistem de impozitare progresivă. Șeful Executivului a arătăt, în schimb, că Ministerul Finanțelor va prezenta, în termen de două săptămâni, o analiză cu propuneri de ”optimizare fiscală” (Profit.ro). Marcel Ciolacu spune că este normal să existe o discuție privind impozitarea, susținând că cei care au sistem progresiv nu „sunt toți tâmpiți”, cum e cazul Spaniei, Olandei, Germaniei sau SUA. (Profit.ro)

4. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în termeni nominali, în primele trei luni, faţă de perioada similară din 2021, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 31,2%, respectiv cu 29,3%, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

Din Cronica de Business: Netflix a concediat aproximativ 150 angajați pe fondul încetinirii creșterii veniturilor. Marea majoritate a celor concediați sunt din SUA, cele mai mult poziții eliminate fiind în departamentele de creativitate. Netflix are aproximativ 11.000 de angajați la nivel global. (Deadline)

5. Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea USR cu privire la prevederea din Codul comunicațiilor electronice prin care furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP ar fi fost obligați să furnizeze conținutul criptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii organelor de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale. Anunțul a fost făcut de președintele USR, Cătălin Drulă, care a acuzat că decizia Curții confirmă faptul că PSD și PNL au încercat să infiltreze un abuz într-o lege extrem de importantă pentru România. (Hotnews)

6. Guvernul a împrumutat astăzi $1,75 miliarde de pe piețele externe prin două emisiuni de obligațiuni. Astfel, a împrumutat $1 miliard pe 5,5 ani și $750 de milioane pe 12 ani. Aceasta este a treia ieșire pe piețele externe din acest an. (Profit.ro)

7. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, miercuri, un plan în valoare de 210 de miliarde de euro cu scopul de a creşte obiectivul Uniunii referitor la energia regenerabilă de la 40% la 45% până în 2030, ca parte a eforturilor de renunţare la hidrocarburile ruseşti. (News.ro)

8. Un soldat rus a recunoscut că a împușcat mortal un civil ucrainean neînnarmat în primul proces deschis pentru crime de război în urma invaziei ruse din Ucraina. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: Licitarea în timp real pentru reclame digitale expune datele personale și localizarea utilizatorilor de 747 de ori pe zi în SUA și de 376 de ori pe zi în Europa, în medie. Dintre toate țările vizate de studiul realizat de Irish Council for Civil Liberties, cele mai puține expuneri ale datelor personale au loc în România, de „numai” 149 de ori pe zi. (TechCrunch)

9. Turcia a blocat miercuri discuțiile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO după ce țările nordice au depus cererile oficiale în acest sens, punând sub semnul întrebării intrarea rapidă a acestora în Alianța Nord-Atlantică. (Hotnews)

10. În total 959 de militari ucraineni, baricadaţi în oţelăria Azovstal din Mariupol, s-au predat începând de luni, a anunţat miercuri Ministerul rus al Apărării. Potrivit ministerului, 51 dintre militarii ucraineni răniţi au fost spitalizaţi la Novoazovsk, o localitate aflată sub controlul ruşilor şi aliaţilor separatişti proruşi. Ministerul rus al Apărării nu oferă nicio informaţie despre despre soarta acestor prizonieri. Autorităţile ruse au anunţat în mai multe rânduri că nu-i consideră, cel puţin pe o parte dintre ei, drept militari, ci combatanţi neonazişti. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Ludovic Orban: Eu sunt propunerea PNL pentru functia de premier
Camera Deputaților a votat eliminarea educației sexuale din școli – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău