Cronica serii – alegeri in Mexic, proteste la Chisinau

1. Astăzi au loc alegeri prezidențiale, parlamentare și locale în Mexic. De la începutul campaniei, din septembrie anul trecut, 132 de politicieni au fost uciși. Andrés Manuel López Obrador, populist și socialist, este favorit să devină noul președinte, iar dacă va câștiga o să fie cel mai de stânga președinte din ultimii 80 de ani. (Time)

2. Zeci de mii de oameni protestează la Chişinău faţă de anularea rezultatului alegerilor municipale şi cer anchetarea penală a celor şapte judecători de la Curtea Supremă care au luat hotărârea. (News.ro)

3. Punctul de pensie creşte, începând de astăzi, cu 10%, de la 1.000 la 1.100 de lei, iar pensia minimă garantată se va majora cu 20%. Anul viitor, punctul de pensie este aşteptat să urce cu 15%. (Profit.ro)

4. Președintele Trump le-a cerut saudiților să crească producția de petrol cu până la 2 milioane de barili pe zi pentru a genera o scădere a prețului. (WSJ)

5. Poliția din Philadelphia a arestat un rabin de 85 ani care protestă împotriva politicii ICE de separare a copiilor migranți de părinți. (Slate)

6. Flightradar24.com a anunțat că vineri a fost cea mai aglomerată zi aeriană, cu 202.157 de zboruri înregistrate. Este pentru prima oară când se număra într-o singură zi peste 200.000 zboruri. La momentul de vârf 19.000 de avioane se aflau în aer simultan. (Flightradar24 facebook)

7. Circulaţia rutieră pe Transfăgărăşan a fost redeschisă astazi, între Piscul Negru şi Bâlea Cascadă, pentru toate categoriile de autovehicule, potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Cei care tranzitează acest sector de drum sunt avertizaţi că în ultima perioadă este semnalată prezenţa urşilor în apropierea şoselei. (News.ro)

8. Un grup de cercetători elvețieni a publicat un studiu prin care arată că au reușit să trateze diabetul de tip 2, la șoareci, cu ajutorul cafeinei. Elvețienii au implementat în abdomenul șoarecilor un sistem genetic sintetic care, la ingerarea cafelei, activează hormonii ce produc insulina reducând nivelul zahărului din sânge. Cercetătorii sunt optimiști că, în curând, ceașca de cafea băută dimineața va rezolva și problema diabetului, nu doar energia necesară. (ArsTehnica)

9. Fertilitatea în Coreea de Sud este cea mai scăzută din lume. (TheEconomist)

10. Spania și Rusia joacă prelungiri în acest moment după ce au terminat la egalitate, 1 – 1, cele 90 de minute de joc.

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.

Ți-ar mai putea plăcea
Klaus Iohannis: Am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă – Cronica serii
Cronica serii – Planeta s-ar putea incalzi cu aproape 4 grade Celsius pana in 2100

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău