Guvernul a încasat în prima jumătate a anului peste 10 miliarde de lei din taxarea sectorului energiei electrice – Cronica serii

1. Secretarul general al SUA, Antony Blinken a declarat marţi în cadrul declaraţiilor de presă comune cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu că Statele Unite ale Americii rămân angajate în a sprijini eforturile României de a-şi consolida mai mult statul de drept şi a combate corupţia şi nu pot să îşi dorească un aliat mai marcant şi angajat ca România, o ţară care găzduieşte mii de militari americani şi NATO. (News.ro)

2. Guvernul a încasat în prima jumătate a anului peste 10 miliarde de lei din taxarea sectorului energiei electrice. Cea mai mare parte a acestei sume vine din TVA, 6,2 miliarde de lei, urmată de dividendele primite în acest an (din rezultatele anului trecut) de la companiile pe care statul le controlează sau la care este acționar. Cea mai mare parte a banilor din dividende a venit de la Hidroelectrica. (Profit.ro)

3. Consiliul Național al IMM-urilor din România a solicitat marți Guvernului reluarea consultărilor privind stabilirea salariului minim garantat în plată, cu o propunere diferită față de cea anunțată de Executiv. Contrar anunțului Guvernului, IMM-urile consideră că negocierile nu ar fi fost finalizate. (Hotnews)

4. Încrederea analiștilor financiari în economia românească s-a deteriorat în octombrie, pe fondul unor perspective de creștere a produsului intern brut mai slabe pentru anul viitor. Analiștii anticipează și o rată a inflației mai mare în următoarele 12 luni, dar și că prețurile imobiliarelor vor scădea. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Profitul operațional în sistemul bancar a fost, în 2021, de 22,596 miliarde lei, în creștere față de cel de 19,462 miliarde lei consemnat cu un an înainte, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

5. Peste 52.000 de locuinţe au fost vândute în Bucureşti şi împrejurimi în primele zece luni din acest an, cu 9,16% mai mult comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate. (News.ro)

6. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, nu a putut participa la reuniunea oficială de la București, din cadrul Comisiei Ucraina-NATO, din cauza veto-ului impus de Ungaria. Kuleba va participa doar la o întrunire avută într-un format separat. (Digi24)

7. Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, un proiect de 1.044 de MW, va începe anul viitor în zona Pilu – Grăniceri, din judeţul Arad și va costa aproximativ 800 de milioane de euro. (Digi24)

8. Fondul de investiții Carlyle Group explorează o ofertă de mai multe miliarde de dolari pentru o mare parte din portofoliul de petrol și gaze al companiei petrochimice austriece OMV. OMV, care are o valoare de piață de 16,1 miliarde euro, intenționează să reducă producția de petrol și gaze cu o cincime până în 2030 și să abandoneze producția de combustibili fosili până în 2050, relatează Bloomberg. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Germanii de la Sono Motors, olandezii de la Lightyear și americanii de la Aptera Motors sunt printre primii producători care vor să iasă pe piață cu mașini electrice dotate cu panouri solare. Aceste panouri pot furniza într-o zi frumoasă un plus de autonomie cuprins undeva între 24 și 72 de kilometri. Mașinile electrice cu panouri solare, care vor intra pe piață pe la jumătatea anului viitor, sunt așteptate să coste de la $25,000. (CNBC)

9. Cel puţin unul din cinci locuitori din Bulgaria, Slovacia, Italia şi Franţa spun că se confruntă cu greutăţi sau cu mari greutăţi în a-şi acoperi cheltuielile necesare traiului, în al doilea trimestru al anului în curs, conform Eurostat. (Digi24)

10. China pare să spameze Twitter cu conținut pornografic pentru a reduce vizibilitatea postărilor despre proteste. Un mare număr de conturi inactive în ultima vreme au început dintr-o dată să pună postări irelevante care conțin numele orașelor unde au loc protestele, pentru a îngreuna găsirea informațiilor postate de protestatari. (Washington Post)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanţelor exclude „ferm” posibilitatea reducerii CAS cu 5% – Cronica serii
Ministru de Externe: O revenire a lui Donald Trump la Casa Albă nu ar schimba viziunea de politică externă a României – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău