Profitul operațional în sistemul bancar a fost, în 2021, de 22,596 miliarde lei – Cronica de Business

1. Profitul operațional în sistemul bancar a fost, în 2021, de 22,596 miliarde lei, în creștere față de cel de 19,462 miliarde lei consemnat cu un an înainte, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

2. În primele zece luni, au fost eliberate 37.790 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 12,9% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

3. Costurile suplimentare ale țărilor din Uniunea Europeană cu energia și subvențiile acordate populației au depășit 700 de miliarde de euro luna aceasta, după ce țările și-au intensificat intervențiile în fața temperaturilor în scădere. Calculul este făcut începând cu septembrie 2021. (Bloomberg)

4. Criza energetică a Europei lăsă industria de pe continent într-un impas, iar Volkswagen, cel mai mare producător de mașini european, crede că producătorii americani și asiatici sunt favorizați deoarece guvernele țărilor UE nu oferă ajutorul necesar. „Pe scena internațională, Germania și Uniunea Europeană își pierd rapid atractivitatea și competitivitatea”, a scris Thomas Schäfer, directorul executiv al mărcii Volkswagen, într-o postare pe LinkedIn. Schäfer crede că Volkswagen și alți producători de automobile europeni riscă să rămână în urma concurenților în domeniul producției de mașini electrice din cauza prețurilor ridicate la energie, deoarece criza pune întreaga industrie europeană într-un dezavantaj. „Călcăm pe apă”, a scris el. „Sunt foarte îngrijorat de evoluția actuală în ceea ce privește investițiile în transformarea industriei. Acest lucru trebuie să fie prioritizat urgent – ​​fără birocrație, consecvent și rapid.” (YahooFinance)

5. Qatar va furniza Germaniei gaz natural lichefiat în cadrul unui acord pe termen lung care va ajuta cea mai mare economie a Europei să-și reducă dependența de gazul rusesc. Conform celor două acorduri semnate marți de către QatarEnergy și ConocoPhillips, aproximativ 2 milioane de tone de GNL vor fi trimise în Germania, timp de 15 ani, începând din 2026. (FT)

6. Vânzătorii americani au listat la cu 24% mai puține locuințe în octombrie față de aceeași perioadă a anului trecut. Este a patra lună consecutivă în care se înregistrează o scădere, potrivit datelor de la Zillow. În același timp, achizițiile s-au redus și sunt acum cu 17% sub nivelul lor din octombrie 2019, înainte de pandemie. O casă tipică din SUA este acum accesibilă doar pentru cei care câștigă mai mult de $100.000/an. (Bloomberg)

7. Investitorii în companie chineză ByteDance, proprietarul TikTok, încearcă să-și vândă acțiunile pe piața secundară, chiar și la o evaluare de $240 de miliarde, cu 20% mai mică decât oferta recentă a companiei de a răscumpăra acțiunile. (TheInformation)

8. Angajările vor rămâne înghețate la Disney a anunțat noul CEO al companiei, Bob Iger, reîntors la conducerea companiei zilele trecute. (CNBC)

9. Cererea de locuințe din Marea Britanie s-a redus aproape la jumătate – 44% – după ce fostul premier Liz Truss și-a anunțat, în septembrie, schimbările pe care vrea să le facă în sistemul de taxe, eventualii cumpărători renunțând la planurile de cumpărare din cauza dobânzilor mari și apelând în schimb la piața de închiriere. Potrivit portalului imobiliar Zoopla, cererea a scăzut cu 44%. (FT)

10. Microsoft va oferi, foarte probabil, concesii Uniunii Europene pentru a primi aprobarea pe achiziția Activision, o tranzacție de 69 miliarde. Cel mai probabil Microsoft va semna un acord de licență pentru Sony, pentru jocurile produse de Activision, pe 10 ani. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Rolls Royce, plus de 25% la vânzări – Cronica de Business
Banca Națională a României a majorat dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale la 2,5% – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău