Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 89,9 miliarde lei pentru anul 2023 – Cronica serii

1. Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 89,9 miliarde lei pentru anul 2023, 5,68% din PIB, față de deficitul de 80,77 miliarde lei, respectiv 5,76% din PIB, aferent anului 2022, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

2. România se situează pe locul 63 din 180 de țări în privința percepției asupra corupției, cu 46 din 100 de puncte, indică raportul Corruption Perceptions Index 2023, realizat de Transparency Internațional. În acest top, care include 180 de țări și teritorii din întreaga lume, România, Ungaria și Bulgaria rămân unele dintre cele mai corupte țări din UE. (Hotnews)

3. PSD ar obţine 29,5% din voturi, PNL – 18,8%, AUR – 18,4% dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, relevă un sondaj realizat de INSCOP. Pentru Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar vota 12.9% dintre români, în timp ce SOS ar obţine 6.5% dintre opţiunile de vot. (News.ro)

4. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, consideră că două zile de vot în diaspora e o chestiune cât se poate de normală, el explicând că în ţară poţi să te duci şi într-un kilometru să votezi, în timp ce, în diaspora, e posibil să ai situaţii să mergi zeci, dacă nu sute de kilometri până la prima secţie de votare. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: La fel ca modelele anterioare, Galaxy S24 Ultra impresionează pe partea de hardware, în special în ceea ce privește ecranul și camerele foto. Funcțiile de inteligență artificială au părți bune și mai puțin bune, printre cele din urmă numărându-se inclusiv faptul că sunt gratuite doar un timp limitat. Prețul și greutatea sunt alte chestiuni care trebuie luate în considerare. (The Verge, review)

5. Chișinăul nu are planuri militare cu privire la Transnistria, iar conflictul va fi soluţionat exclusiv pe cale pașnică, a declarat vicepremierul Oleg Serebrian la o conferință de presă comună cu ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, Paun Rohovei, la Chișinău. (G4Media)

6. Zona euro a evitat, la limită, o primă recesiune de la pandemie în a doua jumătate a anului 2023, deoarece creșterea mai puternică din Italia și Spania a compensat problemele din Germania. (Profit.ro)

7. Situaţia actuală din Orientul Mijlociu este mai periculoasă decât cea din urmă cu câteva decenii, a afirmat luni secretarul de stat american Antony Blinken. ”Aş spune că nu am văzut o situaţie atât de periculoasă ca cea cu care ne confruntăm acum în regiune cel puţin din 1973. Şi pe bună dreptate, chiar înainte de acel an”, a spus Blinken. (G4Media)

8. Economia Rusiei va crește mult mai rapid în acest an decât se aștepta anterior, potrivit FMI, în special datorită cheltuielilor militare. Produsul intern brut este prognozat să crească cu 2,6% în acest an, mai mult decât dublu față de ritmul estimat de FMI în octombrie. (FT)

9. Toyota rămâne cea mai vândută marcă auto din lume, pentru al patrulea an la rând, după ce a înregistrat vânzări anuale record de 11,2 milioane de unităţi în 2023. (News.ro)

10. Hackerii au spart baza de date a Camerei Deputaților și au obținut informații confidențiale inclusiv despre premierul Marcel Ciolacu. Potrivit surselor, printre documentele extrase de hackeri s-ar afla acte de identitate, analize medicale și alte date personale. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – La 45 de ani de la intrarea Regatului Unit în UE, liderii europeni au aprobat acordul pentru Brexit
Guvernul propune creşterea salariului minim cu 10,9%, de la 1 ianuarie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău