Guvernul a mai împrumutat 2,5 miliarde euro de pe piețele externe – Cronica serii

1. România a împrumutat astăzi 2,5 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri, aceasta fiind a patra ieșire din acest an după valută pe piețele externe. Guvernul a împrumutat 1 miliard de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 9 ani (cu scadență în februarie 2029) și 1,5 miliarde euro cu eurobonduri pe 20 de ani (scadente în februarie 2040), cererea din partea investitorilor fiind una ridicată, de 12 miliarde de euro în total. (Profit.ro)

2. USR-PLUS „vrea 100%” să facă parte din viitoarea coaliție de guvernare care se va forma după alegerile parlementare din 6 decembrie, a declarat liderul USR, Dan Barna. Acesta estimează că negocierile nu vor fi ușoare și vor fi de durată, chiar dacă vor exista presiuni pentru o învestire cât mai rapidă a unui nou guvern. Întrebat dacă are încredere în PNL, liderul USR a răspuns: „Suntem într-un moment în care nu ne permitem să nu avem încredere”. (Hotnews)

3. Dobânda datorată de debitori precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată, ca urmare a situației economice provocate de pandemia de coronavirus, nu se vor capitaliza la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților. (Profit.ro)

4. Registrul Comerţului se va digitaliza, iar constituirea unor societăţi comerciale se va putea realiza exclusiv online, fără a fi necesară prezenţa fizică în niciuna din etapele de constituire, a anunţat, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Aceste prevederi apar într-un proiect de lege aflat în dezbatere publică. (News.ro)

5. Demisia lui Marcel Ciolacu din Parlament și cea a senatorilor și deputaților USR nu rezolvă problema pensiilor speciale, a declarat la RFI președintele UDMR, Kelemen Hunor. ”Singura soluție echitabilă și corectă dacă vrem să vorbim despre pensiile speciale este ștergerea, abrogarea tuturor pensiilor, inclusiv pensiile magistraților și pensiile foștilor securiști, ofițerilor. Restul este un populism ieftin și nu rezolvă absolut nimic”. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Compania aerospațială Relativity Space, care vrea să construiască rachete cu ajutorul unor printere 3D de mari dimensiuni, primește o investiție de $500 de milioane. La o evaluare de  $2.3 miliarde, Relativity Space este a doua cea mai valoroasă companie spațială privată, după SpaceX. (CNBC)

6. Traficul de pasageri pe aeroportul Henri Coandă-Otopeni, cel mai mare aeroport al țării, a înregistrat în fiecare dintre ultimele trei zile scăderi de 80-90% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la cel mai mic nivel de după perioada de lockdown. (Profit.ro)

7. Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna octombrie 2020 cu 1,8% faţă de luna anterioară, până la 404,12 miliarde lei şi cu 15,4% (12,8% în termeni reali) faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele Băncii Naţionale a României. (News.ro)

8. Economia Germaniei a înregistrat o creştere de 8,5% în trimestrul al treilea al anului 2020, a anunţat marţi Oficiul german pentru Statistică. Experţii guvernamentali germani estimau o creştere de 8,2%. (Link)

9. National Geographic le cere editorilor revistelor sale de călătorie, în fiecare an, o selecție de destinații pentru următoarele luni. Pentru 2021, pe locul 19, din 25, a fost votată Transilvania. (News.ro)

10. Captura de ketamină de 1 miliard de dolari, anunțată ca fiind cea mai mare realizată vreodată în Thailanda, s-a dovedit a fi de fapt compusă din aditivi alimentari și agenți de curățare. Ministrul Justiției din țara asiatică, care s-a fotografiat în urmă cu două săptămâni, într-un depozit, alături de presupusele droguri, a recunoscut marți că informația inițiala a fost greșită și că autoritățile nu au realizat o lovitură importantă în lupta împotriva drogurilor. (Link)

Fotografia serii – Coperta ediției de săptămâna viitoare a revistei The New Yorker:

Ți-ar mai putea plăcea
La Camera Deputaților, dezbaterile privind utilizarea certificatului verde au fost amânate cu o săptămână – Cronica serii
Isărescu: România nu are recensiune şi nu există nici această prognoză că s-ar putea îndrepta în această direcţie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău