Guvernul american va cere în justiție ca Google să vândă browser-ul Chrome – Cronica de Tehnologie
1. Guvernul american va cere în justiție ca Google să vândă browser-ul Chrome. Acesta va mai cere, printre altele, ca gigantul să decupleze Google Play și Search de la Android și să licențieze datele motorului de căutare al companiei. (Bloomberg)
2. Google ar lucra la unificarea sistemelor sale de operare, prin migrarea componentelor de Chrome OS către Android. Scopul ar fi îmbunătățirea șanselor de a concura cu Apple pe piața tabletelor. (Profit.ro)
3. Două cabluri de internet din Marea Baltică au fost tăiate în ultimele zile. Nu este exclus să fie vorba despre un sabotaj din partea Rusiei, a cărei activitate militară în zonă a crescut în ultimele săptămâni. (CNN)
4. Google a lansat, în sfârșit, o aplicație de iOS pentru Gemini. Aceasta oferă același set de funcții precum secțiunea dedicată din aplicația Google și cea web, fiind disponibilă inclusiv funcționalitatea Gemini Live, care face posibile discuții mai lungi cu chatbot-ul. (Profit.ro)
5. Guvernul american a început să investigheze practicile anticoncurențiale ale diviziei de cloud a Microsoft. Investigatorii au în vedere termenii de licențiere prin care Microsoft încearcă să împiedice clienții să migreze către serviciile concurente. (FT)
6. Producătorii chinezi de smartphone-uri încearcă să își crească cota de piață în Europa. Realme, Oppo și Honor mizează pe tehnologii avansate pentru camerele foto și încărcare, printre altele, pentru a vinde cu o cotă mai mare de profit. (FT)
7. India a amendat Meta cu $25.4 milioane pentru încălcarea legislației antitrust. Gigantului american i s-a impus să nu mai partajeze datele WhatsApp cu alte produse ale companiei vreme de cinci ani. (TechCrunch)
8. Amazon a negociat cu mai mulți parteneri asocierea serviciilor acestora cu anumite comenzi pentru versiunea bazată pe AI a asistentului digital Alexa. De exemplu, Uber ar prelua comenzile de ride-hailing, iar Ticketmaster cererile de bilete pentru evenimente. (BI)
9. Brendan Carr, viitorul șef al Federal Communications Commission, spune că va lua măsuri împotriva „cenzurii” impuse de platformele sociale. Acesta este și unul dintre opozanții principiului neutralității internetului. (PC Mag)
10. YouTube este liderul pieței americane de podcast-uri, cu o cotă de 31% în rândul utilizatorilor care au peste 13 ani. Acesta devansează Spotify (27%) și Apple Podcasts (15%) (WSJ)
11. 21% dintre adulții americani se informează de la influencerii prezenți pe platformele de socializare. 85% dintre influencerii de știri sunt prezenți pe X, dar majoritatea au conturi și pe alte platforme, precum Instagram și YouTube. (Pew Research Center)