Guvernul analizează mai multe măsuri care, dacă vor fi adoptate, ar reprezenta cea mai mare schimbare fiscală din ultimii ani – Cronica de Business

1. Introducerea la veniturile din alte surse decât salariile a două noi plafoane pentru achitarea de contribuții, de 6 și 24 salarii minime pe economie, pe lângă cel actual de 12 salarii, creșterea TVA pentru băuturile cu zahăr mult, inclusiv cele carbogazoase, de la 9% la 19%, o posibilă eliminare a impozitului specific plătit de HoReCa, reducerea în etape a plafonului pentru microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, după care la 300.000 de euro, iar ulterior la 100.000 de euro, eliminarea posibilității de a avea microîntreprinderi fără salariați, reducerea facilităților din construcții și agricultură/alimentar, prin diminuarea plafonului maxim de salariu scutit de la 30.000 de lei la 15.000 de lei, la care se vor adăuga etapizat contribuții la CASS, sume mai mari de plată pentru activități independente și profesii liberale, diminuarea plafonului maxim al normei de venit pentru persoanele cu activități independente, precum și creșterea substanțială a impozitului pe locuință sunt măsurile aflate în discuția liderilor coaliției, au declarat surse guvernamentale. (Profit.ro)

2. România are costuri enorme de pe urma pandemiei de Covid, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Isărescu a precizat că efectele acesteia abia acum sunt măsurate la adevărata lor valoare. (Profit.ro)

3. Europa a detronat Asia și a devenit principala piață pentru gazul natural lichefiat din SUA, în încercarea de a-și reduce dependența de gazele naturale din Rusia. SUA au trimis aproape trei sferturi din toate gazele naturale lichefiate exportate în Europa, în primele patru luni ale anului 2022, a anunțat marți Administrația de Informații Energetice din SUA. (Bloomberg)

4. Americanii continuă să cheltuie pe credit, creditul de consum crescând cu $38 de miliarde în aprilie, pe fondul celei mai mari inflații din ultimii 40 de ani. Cele mai recente date ale Rezervei Federale privind creditul de consum vin după creșterea record din martie, de $47,3 miliarde, suma revizuită. Creditul revolving, care include în cea mai mare parte soldurile cardurilor de credit, a crescut cu o rată anuală de 19,6%, depășing recordul înregistrat înainte de pandemie. (CNN)

Din Cronica diminetii: Negociatorii Uniunii Europene au convenit marți seara asupra primei cote de gen din consiliile de administrație. Legea impune companiilor din toate cele 27 de țări membre UE ca femeile să ocupe cel puțin 40% din locurile consiliului de administrație neexecutiv sau 33% din funcțiile executive și neexecutive, combinate, până la jumătatea anului 2026. (Hotnews)

5. Statele Unite se confruntă cu ”un nivel inacceptabil al inflaţiei” şi este nevoie de o poziţie bugetară adecvată pentru a ajuta la atenuarea presiunilor inflaţioniste fără a submina economia, a declarat marţi secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, senatorilor americani. (News.ro)

6. Deficitul comercial al Statelor Unite a înregistrat în aprilie cea mai mare scădere din ultimii 9 ani și jumătate, deoarece exporturilor care au crescut la un nivel record, fiind probabil ca activitățile comerciale să contribuie la creșterea economică în actualul trimestru. (Profit.ro)

7. Target Corp. a avertizat că profitul său va scădea deoarece trebuie să anuleze comenzile către furnizori și să ofere reduceri pentru a vinde din stocul acumulat. Este încă un semnal al discrepanțelor dintre cerere și ofertă în magazinele din SUA. (WSJ)

8. IBM va începe să-ți concedieze angajații din Rusia, la 4 luni de când și-a suspendat operațiunile în această țară, după invadarea Ucrainei. (Engadget)

9. Network One Distribution (NOD), liderul pieței de distribuție IT&C din România, și-a sporit anul trecut afacerile cu 9,5%, la 1,93 miliarde de lei, în timp ce profitul net a coborât cu 4,6%, la 46,23 milioane de lei. Datoriile totale au atins 502,5 milioane de lei, de la 415 milioane de lei în 2020 și 362,9 milioane de lei în 2019. (Profit.ro)

10. Un economist chinez de rang înalt a cerut autorităților să preia Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) dacă SUA va aplica Chinei sancțiuni similare cu cele impuse Rusiei. TSMC este cel mai mare producător mondial de semiconductori. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
ING Bank România, profit în scădere cu 37% – Cronica de Business
Profitul net al RCS&RDS s-a dublat – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău