Guvernul Ciolacu a fost votat de Parlament – Cronica serii

1. Guvernul Marcel Ciolacu a fost învestit cu 290 de voturi. 95 de deputați și senatori au votat împotrivă (Libertatea). Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru numirea Guvernului condus de către prim-ministrul Marcel Ciolacu. Membrii noului Executiv au depus jurământul, la Palatul Cotroceni, în prezenţa şefului statului. Prima şedinţă a noului Guvern va avea loc de la ora 19.00. (News.ro)

2. Premierul desemnat Marcel Ciolacu a declarat că guvernul pe care îl va conduce își va asuma legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. O astfel de lege a fost refuzată de guvernul condus de Nicolae Ciucă, unul dintre beneficiarii cumulului pensie-salariu la stat. (Profit.ro)

3. România a fost exportator net de energie în primele patru luni. Balanţa import-export de energie trebuie să fie în favoarea României, iar în primele patru luni ale acestui an ţara noastră a fost exportator net, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu. (Economica)

4. Prima cursă care aterizat joi dimineaţă pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a fost un avion TAROM. Noua aerogară este dotată cu tehnologii de securitate de ultimă generaţie. De exemplu, echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detecţie a explozibililor lichizi, ceea ce înseamnă că pasagerii nu vor mai fi obligaţi să scoată laptop-urile şi lichidele din bagajele de mână. Aeroportul beneficiază de controlul la distanţă al zborurilor. (News.ro)

5. Apa din mare la Tulcea și Constanța va fi controlată zilnic pentru a se afla dacă există holeră, după ruperea barajului Kahovka. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Compania aeriană Wizz Air a scurtat la jumătate intervalul de timp în care pasagerii care nu cumpără locurile atunci când achiziționează biletele pot face check-in online gratuit. Până acum, acești pasageri puteau face check-in online cu 48 de ore înainte de zbor, însă începând din 12 iunie perioada a fost scurtată la 24 de ore înainte de zbor. (Airlines Travel)

6. Biroului Federal de Investigații (FBI) va sprijini Direcția Națională Anticorupție prin intermediul unor programe de pregătire profesională privind utilizarea tehnicilor și metodelor speciale de investigații, precum și a tehnologiilor inovatoare pentru a combate corupția. Șeful DNA, Marius I. Voineag, s-a întâlnit cu ataşatul legal al FBI din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. (Hotnews)

7. Banca Centrală Europeană a ridicat rata dobânzii de referință cu încă un sfert de punct, președintele Christine Lagarde descriind drept „foarte probabilă” o nouă creștere în iulie . Dobânda a ajuns la 3,5%, cel mai ridicat nivel din mai mult de două decenii. (Bloomberg)

8. Comisia Europeană pregăteşte un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de câte 18 miliarde de euro pe an pentru perioada 2024-2027, 72 de miliarde în total. (Politico)

9. Membrii NATO se grăbesc să finalizeze un plan pentru a oferi un sprijin pe termen lung Ucrainei, dar încă au diferenţe de opinie cu privire la modalitatea cea mai bună de a asigura securitatea ţării până când aceasta se va putea alătura alianţei militare occidentale, potrivit unor oficiali americani şi europeni. (News.ro)

10. Fostul premier britanic Boris Johnson ar trebui exclus din parlament pentru că a indus în eroare intenționat parlamentul cu privire la petrecerile organizate în pandemie, la sediul guvernului, se arată într-un raport pe care fostul lider al Conservatorilor l-a contestat vehement. Johnson și-a dat demisia din parlamentul britanic săptămâna trecută. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Armata Română va suplimenta forțele dislocate în Kosovo – Cronica serii
Guvernul a ajuns cu împrumuturile, pentru primele opt luni din an, la 133,5 miliarde de lei/27 miliarde de euro – Cronica serii