Guvernul israelian intenționează să interzică vânzarea și cumpărarea de blănuri de animale – Cronica Externă

Europa

1. Conflictul din Nagorno-Karabakh dintre Armenia și Azerbaijan a escaladat duminică, ambele părți acuzându-se reciproc de atacuri asupra civililor. Capitala Stepanakert și orașul apropiat Shushi au fost lovite cu rachete și artilerie, de asemenea orașul Ganca. Regiunea, care este parte din teritoriul Azerbaijan, este controlată și locuită de etnici armeni. (Link)

Rusia

2. Guvernatorul regiunii Nizhny Novgorod din Rusia a declarat că va face tot ce îi stă în putere ca să asigure o investigație elaborata în privința morții directorului editorial al site-ului de știri Koza Press, Irina Slavina. Aceasta a murit după ce s-a autoincendiat, acuzând poliția locală că i-a perchezitionat apartamentul și i-a confiscat laptopurile. (Link)

SUA

3. Mii de companii, inclusiv Coca Cola, Disney și Ford, au deschis procese împotriva tarifelor impuse de administrația Trump asupra bunurilor chineze, care valorează sute de miliarde de dolari. (FT)

Orientul Mijlociu

4. Un număr limitat de pelerini au primit accesul în orașul sfânt al Islamului, Mecca, duminică, în contextul relaxării măsurilor de izolare ale Arabiei Saudite. Inițial pelerinajul a fost suspendat în luna martie, din cauza pandemiei, întrucât atrage milioane de musulmani în fiecare an. (AlJazeera)

5. Antropoloaga Fariba Adelkhah, de origine iraniano-franceză, a fost eliberată temporar din închisoare, cu o brățară electronică, aflându-se acum cu familia sa în Teheran. Aceasta a primit șase ani închisoare pe temeiul unor acuzații ce țin de securitatea națională și propagandă în luna mai. În anii recenți, Iran a arestat zeci de străini și cetățeni cu dublă naționalitate. (BBC)

Asia

6. Japonia a făcut o plângere oficială împotriva noului muzeu digital chinez care detaliază suveranitatea Chinei asupra insulelor disputate cu Japonia din Marea Chinei de Est, a declarat un purtător de cuvânt japonez. Analiștii apreciază că website-ul ar putea forța premierul japonez Yoshihide Suga să abordeze o linie mai dură pe temă. (Link)

7. Partidele de opoziție din Kirghistan au organizat marșuri în capitala Bișkek pentru a contesta rezultatele alegerilor parlamentare care au avut loc în weekend, castigate de partidele apropriate de președintele pro-rus Sooronbay Jeenbekov. Opoziția acuză cumpărarea de voturi și alte neregularități care au modificat alegerile. (Link)

Africa

8. Guvernul de tranziție și coaliția grupurilor rebele din Sudan au semnat un acord de pace pentru a încheia războiul care a luat viețile a sute de mii de sudanezi și a relocat milioane de oameni. Acordul este garantat de Ciad, Egipt, Qatar, Uniunea Africană, Uniunea Europeană și ONU. (AlJazeera)

America Latină

9. Aproape 40% din pădurea amazoniană se află sub riscul de a deveni o savană deschisă, ca urmare a schimbărilor climatice, au avertizat cercetătorii unui nou studiu. Secetele prelungite și focurile pot cauza pierderea copacilor în anumite zone și transformarea pădurii în savană, un proces dificil de schimbat. (Link)

Global

10. Israel a declarat că intenționează să interzică vânzarea și cumpărarea de blănuri de animale, cu excepția cazurilor aprobate, devenind prima țară care ar lua o astfel de decizie. Ministrul Protecției Mediului, Gila Gamliel, a spus că folosirea pielii și blănii animalelor pentru industria modei este „imorală”. Viitoarele permise pentru blănuri vor fi luate în considerare sub anumite criterii limitate. Grupul militant pentru drepturile animalelor Peta a aplaudat decizia Israelului. Până acum doar câteva orașe din SUA și Sao Paulo din Brazilia au interzis comerțul cu orice blană de animale. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia a oferit recompense unor militanți afiliați Talibanilor pentru uciderea forțelor coaliției din Afghanistan – Cronica Externă
Uniunea Europeană a amenințat cu noi sancțiuni Belarusul – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău