Mike Pompeo: Hong Kong nu mai este autonom față de China – Cronica Externă

Europa

1. Marea Britanie a propus amânarea conferinței mondiale a ONU pentru schimbările climatice, deja întârziată, pentru noiembrie 2021, în Glasgow. (BBC)

SUA

2. Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a declarat în fața Congresului SUA că Hong Kong nu mai este autonom față de China. Declarația sa poate avea implicații profunde pentru relațiile comerciale dintre SUA și Hong Kong. (BBC)

3. Pentagon-ul a acuzat Moscova că îl ajută cu armament, cu avioane de luptă și cu mercenari plătiți pe comandantul rebel Khalifa Haftar, în conflictul libian. Comandamentul SUA pentru Africa a acuzat Rusia că a trimis avioane întâi în Siria, unde au fost vopsite pentru a se camufla originea acestora. Haftar, un lord al războiului finanțat de forțe externe, se află într-o ofensivă puternică pentru a prelua capitala Tripoli. (WashingtonPost)

4. Departamentul de apărare al SUA lucrează la planurile pentru retragerea tuturor trupelor americane din Afganistan, probabil înainte de alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Conform acordului semnat cu Talibanii în luna februarie, trupele SUA ar trebui să părăsească teritoriul Afganistanului până în luna mai 2021, dacă anumite condiții sunt îndeplinite. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

5. Poliția iraniană a arestat un bărbat care și-a omorât fiica de 14 ani, într-un ”omor de onoare”, care a suscitat o puternică revoltă în Iran, cu mai multe articole despre Romina Ashrafi publicate miercuri. Adolescenta a fugit de acasă cu iubitul său de 35 de ani, după ce tatăl său s-a opus căsătoriei celor doi. Poliția i-a identificat și a trimis-o pe Romina înapoi în familie, în pofida riscurilor. (BBC)

Asia

6. Peste 360 de oameni au fost arestați în Hong Kong, inclusiv studenți, în protestele care au avut loc în aceste zile împotriva noii legii privind securitatea națională impusă de Beijing. Acuzațiile aduse protestatarilor sunt ilegalitatea adunărilor publice și posesia de arme. (Link)

7. Guvernul japonez a emis o circulară cu instrucțiuni pentru agențiile independente și anumite coroporații care dețin și utilizează date private să nu folosească echipament de telecomunicații făcut de companii chineze, cum ar fi Huawei. (Link)

8. Premierul Indiei Narendra Modi s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt din apărarea indiană pentru a discuta tensiunile recente de la granița cu China. India nu va permite nicio modificare la status quo-ul actual pe linia de graniță comună. (Link)

Africa

9. Nigeria va continua testarea tratamentelor anti COVID-19 cu hidroxiclorochină, deși Organizația Mondială a Sănătății a decis oprirea temporară a oricărui tratament cu această substanță. (Link)

America Latină

10. LATAM, cea mai mare companie aeriană regională, cu sediul în Chile, a depus cerere de a fi protejată de faliment în SUA, pe fundalul declinului traficului cu pasageri în timpul pandemiei cornavirus. Sucursalele sale din Argentina, Brazil și Paraguay nu sunt incluse în cerere. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Un vapor cu migranți a luat foc lângă coasta Italiei – Cronica Externă
Carnavalul de la Rio a fost suspendat pe termen nedefinit – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău