Guvernul italian instituie carantina în nordul țării de azi până pe 3 aprilie – Cronica dimineții

La mulți ani doamnelor și domnișoarelor, să aveți o primăvară frumoasă!

1. Ieri au fost confirmate în România 4 noi cazuri de coronavirus, fiind vorba despre două fete de 15 și 16 ani din Timișoara și din Hunedoara și despre doi bărbați de 49 de ani și de 72 de ani din București și din Galați care s-au întors din Italia. (Hotnews)

2. Guvernul italian va institui carantina în Lombardia, inclusiv Milano, și provinciile învecinate, de astăzi până pe 3 aprilie, din cauza coronavirusului. Aproximativ 17 milioane de italieni vor fi blocați, neavând voie să iasă din regiune. (WSJ)

3. Statul român trebuie să îi convingă pe românii din Italia să nu vină în țară de sărbători, pentru a nu răspândi coronavirusul, spune fostul președinte Traian Băsescu. De asemenea, el a spus că ar trebui luate și măsuri de restrângere a participării la slujbele religioase din perioada Paștelui. (Hotnews)

4. Mihai Chirica va candida din partea PNL la primăria Iaşi, după ce edilul şi-a depus adeziunea la filiala ieşeană a liberalilor. Liderul filialei municipale PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, şi-a anunţat demisia din partid, după decizia Biroului Politic Judeţean privind candidatura primarului Mihai Chirica din partea liberalilor. (News.ro)

Claudia a scris o primă analiză săptămânală pe Cronica Externă, despre situația din nordul Siriei. Este o Cronică atipică, diferită de formatul cu care v-am obișnuit, așa că orice feedback este binevenit. Mulțumim.

5. Statul român a câștigat o a doua procedură de arbitraj cu frații Micula derulată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID). Tribunalul a respins pretențiile împotriva României, în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan și Viorel Micula, cetățeni suedezi. În decembrie guvernul le-a plătit celor doi frați peste 900 milioane lei, după de statul român a pierdut primul proces intentat de cei doi. (Profit.ro)

6. Patruzeci şi patru de persoane au fost salvate dintr-un hotelul prăbuşit ieri, la Quanzhou, în provincia chineză Fujihan. Hotelul era folosit ca loc de carantină și găzduia 70 de persoane. (News.ro)

7. Libanul va intra, pentru prima oară în istorie, în incapacitate de plată, nereușind să-și plătească o datorie externă de $1,2 miliarde, scadentă luni. Țara se confruntă cu o criză financiară care a generat protestele populației. (BBC)

8. Instacart, un serviciu online de livrare cumpărături, a anunțat o creștere de 10 ori a vânzărilor săptămâna trecută, comparativ cu săptămâna precedentă. În California și Washington, unde s-au înregistrat cazuri de infecție cu coronavirus, vânzările au crescut de până la 20 de ori. (Reuters)

9. 20 de milioane de femei din Mexic ar putea participa luni la o grevă de protest de 24 de ore. Acestea protestează împotriva violențelor și a numărului de crime împotriva femeilor, care este în creștere, precum și a indiferenței autorităților la fenomen. Câteva milioane sunt așteptate astăzi pe străzi, la un miting de protest. (TheGuardian)

10. Time a lansat colecția “100 Women of the Year” care onorează femeile ce au apărut pe coperta revistei. Până în 2015 doar șapte femei au fost numite “Personalitatea Anului” de către revistă. Premiul, lansat în 1927 ca “Bărbatul Anului”, și-a schimbat denumirea în 1999. (Link)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Time din 2004, cu Oprah Winfrey:

Ți-ar mai putea plăcea
Cosette Chichirău candidează la șefia USR împotriva lui Dan Barna – Cronica dimineții
422.000 de roboți s-au vândut anul trecut, la nivel global – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău