Guvernul le-a făcut vineri o nouă ofertă profesorilor – Cronica serii

1. Guvernul le-a făcut vineri o nouă ofertă profesorilor, în încercarea de a opri greva declanșată în 22 mai, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, Marius Nistor. Acesta a declarat că ultima ofertă a guvernului a fost ca prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă, care ar urma să fie acordată din 1 ianuarie 2024, să fie de 45%, față de 40% cât li se oferise până acum. De asemenea, Guvernul a propus acordarea unei sume anuale de 1.500 de lei, în luna octombrie, banii fiind din fonduri europene. „Nu avem un răspuns pentru guvern, deocamdată. Răspunsul îl vor da colegii noștri, cei care au declanșat și greva”. (Hotnews)

2. Ministerul Educaţiei propune, într-un act normativ supus dezbaterii publice, echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu. De asemenea, evaluarea de clasa a VI-a ar urma să nu se mai ţină. Ministerul a precizat că probele orale se echivalează în 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. (News.ro)

3. Exporturile României au crescut în primele patru luni cu 7,4%, la 31,046 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 2,4%, la 39,904 miliarde euro. (Profit.ro)

4. Excedentul de lichiditate al sistemului bancar în raport cu banca centrală a scăzut ușor în mai, dar rămâne la al doilea cel mai ridicat nivel istoric. Excedentul mediu zilnic s-a redus cu 11% în mai față de aprilie la 27,3 miliarde de lei, al doilea cel mai mare nivel istoric. Băncile au plasat, în medie, 27,3 miliarde de lei în fiecare zi la facilitatea de depozit a BNR, de unde au primit o dobândă de 6% pe an, și nu au luat niciun leu de la facilitatea de credit. (Profit.ro)

5. Rocada guvernamentală urmează să aibă loc în cursul săptămânii viitoare, partidele din coaliţie sperând ca cel târziu joi să fie instalat noul Executiv condus de preşedintele PSD Marcel Ciolacu, au precizat surse politice. Schimbarea va avea loc indiferent de deznodământul grevei din educaţie. (News.ro)

Din Cronica de Divertisment: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) începe astăzi la Cluj-Napoca și se desfășoară până în 18 iunie. În Competiția Oficială sunt înscrise producții precum “Unchiul” (“The Uncle”), “Funny Games” sau “Noemie zice da” (“Noémie dit oui”). Prețul unui bilet la un film este de 20 de lei, iar un abonament pentru 10 proiecții costă 170 lei. O parte dintre filme pot fi urmărite pe platforma online TIFF Unlimited pentru 20 lei per producție. (TIFFTIFF Unlimited)

6. Tribunalul București a hotărât, vineri, deschiderea procedurii falimentului în cazul Euroins, fostul lider asigurărilor RCA, a cărui cotă pe acest segment de piață depășea 30% la finele anului 2022. În termen de 90 de zile, adică în data de 8 sptembrie 2023, polițele de asigurare emise de acest asigurător vor înceta de drept, cu excepția celor de garanții. (Profit.ro)

7. Tribunalul Bucureşti a respins vineri cererea depusă de Adela Sorinela Safta, consilieră ANAF, prin care solicita să fie declarată ilegală greva din Educaţie. Potrivit deciziei instanţei, cererea a fost respinsă ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă. (Libertatea)

8. Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind reforma politicilor de acordare a azilului pentru migranți, una dintre decizii fiind ca țările care refuză să găzduiască migranți să plătească câte 20.000 de euro pentru fiecare persoană. (Digi24)

9. Rusia va desfășura arme nucleare în Belarus imediat ce pregătirea depozitelor va fi gata, pe 7-8 iulie, a declarat președintele rus Vladimir Putin vineri, la o întâlnire cu omologul său bielorus, Alexandr Lukașenko. (Digi24)

10. Netflix a înregistrat o creștere mare a numărului de noi abonați în SUA, după ce a început să-și avertizeze clienții că va limita partajarea contului, potrivit unui nou raport al unei firme de cercetare. Platforma a înregistrat în medie peste 70.000 de clienți noi pe zi în cele patru zile care au urmat anunțului că abonații nu mai pot împărtăși parolele, din 23 mai. În două dintre acele zile, numărul abonaților noi a depășit 100.000, în SUA. Netflix susține că 100 de milioane de gospodării partajează contul. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Depozitele bancare ale populației și firmelor au ajuns la 70+ miliarde euro
Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze un nou guvern – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău