Guvernul nu își permite plata salariilor restante ale magistraților, câștigate în instanță – Cronica dimineții

1. Guvernul are în plan să modifice modul de acordare a burselor de merit pentru ca acestea să nu mai fie primite de elevi cu medii de 1 și 2, au declarat surse politice. (G4Media)

2. Guvernul nu își permite plata salariilor restante ale magistraților, câștigate în instanță, care se ridică la circa 1,7 miliarde lei numai în acest an, afirmă surse guvernamentale. Magistrații au câștigat în instanță majorări salariale retroactive, pentru perioada 2010-2022, care se ridică la peste 16 miliarde lei. Pentru acest an, salariile restante se ridică la 1,7 miliarde lei. (Economedia)

3. Guvernul României se pregătește să-și ia ″în mod necondiționat și irevocabil″ angajamentul față de Comisia Europeană că va contribui direct, de la bugetul de stat, cu până la aproape 50 milioane euro, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, în caz de nevoie, la subvenționarea dobânzii datorate de Ucraina la rambursarea împrumutului de 18 miliarde euro din partea UE. (Profit.ro)

4. Doctorul Cătălina Mărgineanu, medic specialist obstetrică şi ginecologie, a declarat că sunt fete de 12, 16, 17 ani care se prezintă la medic pentru a naşte, iar de cele mai multe ori acestea fie nu ştiu că sunt însărcinate, fie îşi ascund sarcina de familie. Potrivit unor date ale organizaţiei Salvaţi Copii, prezentate la Medika TV, 32 la sută din mamele minore au fost născute tot de mame minore, 45 la sută din naşterile în rândul fetelor sub 15 ani din UE sunt din România, iar mai mult de 8 din 10 mame sau gravide sub 18 ani nu mai merg la şcoală. (News.ro)

Stirea Hope.ro: Municipiul Iași a intrat în Rețeaua UNESCO de orașe creative. Orașul a fost inclus la categoria literatură

5. După o frânare puternică în luna septembrie, când înmatriculările de autoturisme au scăzut pentru prima dată în acest an, piața auto și-a revenit rapid în luna octombrie, odată cu startul noii etape a Programului Rabla. Chiar dacă volumul lunar înregistrat nu este printre cele mai mari din 2023, piața auto a reușit să atingă în octombrie un volum de 11.393 autoturisme noi înmatriculate, cu 8 procente peste nivelul din 2022, respectiv un plus de aproape 1000 de autoturisme. (Profit.ro)

6. Preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că a „cumpărat” alegători pentru alegerile locale din acest weekend direcţionând bani către partidele politice pro-Moscova. (News.ro)

7. Plecarea palestinienilor răniţi şi a unor cetăţeni străini din Gaza a avut loc în urma unui acord negociat de Qatar între Israel, Hamas şi Egipt, în coordonare cu SUA, potrivit unor surse familiare cu discuţiile. Oficialii americani se aşteaptă ca mai mult de 5.000 de cetăţeni străini să poată fi în cele din urmă autorizaţi să treacă din Gaza în Egipt, ca parte a acestui acord. (News.ro)

8. Preşedintele american, Joe Biden, şi consilierii săi consideră că zilele lui Benjamin Netanyahu ca premier al Israelului sunt numărate, potrivit a doi oficiali de la vârful administrației americane. (Libertatea)

Din Cronica Sportivă: Bernadette Szocs a reuşit un meci mare în faţa campioanei olimpice Chen Meng (China), pe care a eliminat-o spectaculos, cu 3-2, de la WTT Champions Frankfurt 2023 la tenis de masă.

9. Americanul în vârstă de 58 de ani care a primit, în urmă cu aproape 6 săptămâni, o inimă de porc modificată genetic a decedat. Este al doilea pacient care a murit după ce a primit o inimă de porc modificată genetic. (WashingtonPost)

10. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, a avut o reacție vehementă față de reportajul publicat recent de revista „Time” privind starea de spirit a lui Volodimir Zelenski și pesimismul unor membri ai echipei sale privind șansele Ucrainei de a câștiga războiul cu Rusia. Acesta a respins drept „baliverne” declarații citate anonim ale unor surse prezentate ca fiind apropiate de președintele ucrainean. (Adevarul)

Fotografia dimineții – Soldați turci camuflați prezenți la aniversarea a 100 de ani de la înființarea Republicii Turcia. AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Unicornul românesc UiPath va renunţa la aproximativ 400 de angajaţi, peste 10% din total – Cronica dimineții
Românii care trăiesc în Marea Britanie achită anual taxe și contribuții nete de peste două miliarde de lire sterline în Regatul Unit – Cronica dimineții
2 comentarii la acest articol
  • LevSt.
    nov. 2,2023 la 2023-11-02T15:26:14+02:000000001430202311

    -comentariul dinainte, corect scris:”… un sfert de milion de mari paraziti( intre care FAC PARTE si magistratii asa ca „ciocul mic „, cu ” restantele”) cu salarii de nababi si pensii speciale…”___–-___ cred ca eroarea s-a strecurat, gandindu-ma -probabil- la cine stie ce alta grupa sociala, poate muncitori prin cariere, muncitori agricoli sau dascalime, altfel total gresit sa arati compasiune pentru o grupa de exploatatori si -mult mai grav- de opresori, magistratii sunt veriga sociala care ar putea indrepta lucrurile in orice, insa ei s-au facut parte a sistemului abuziv, de’a dreptul sclavagist…

  • LevSt.
    nov. 2,2023 la 2023-11-02T13:05:24+02:000000002430202311

    „Guvernul nu isi permite sa…”___––dar isi permite( datorita slabiciunii si apatiei cetatenilor platitori de taxe) sa plateasca aproape un sfert de milion de mari paraziti, cu salarii de nababi si pensii speciale , inclusiv un parlament paramount supradimensionat, aproape sa ajungem numarul de parlamentari al Indiei si mai mare -nicio exagerare- decat al US ,…///”Cat munceste un parlamentar… ‘(Oana Stanciulescu) „… peste 10 mii euro/luna…__–__ ce sa o mai lungim, inaltul parazitism nu poate fi starpit in Romania, decat prin implementarea intregului set de masuri propus de mine de sute de ori, printre care si parlament de max. O SUTA membri(si unicameral), iar sedinte comune DOAR trimestriale, max. 6-7/an( pentru urgente), in rest, parlamentarii nu au ce cauta in capitala, trebuie sa stea in teren, acolo sunt problemele care trebuie analizate si -periodic- aduse in plen, bine documentate, etc., si cu propunerile de rigoare,..Ce este acest parlament acum, doar o carciuma plina de palavragii care se cred buricul pamantului…EXACT ce-i trebuie fostei nomenclaturi si securitati , pentru a controla intreaga Romanie si -daca nu se supune pe deplin- o vor distruge…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău