Guvernul Orban a primit votul de investitură – Cronica serii

1. Guvernul Orban a primit azi votul de învestitură al Parlamentului. Pentru cabinetul condus de liderul PNL au votat 240 de senatori și deputați liberali, USR, UDMR, PMP, ALDE, ai minorităților și câțiva dintre parlamentarii PSD și Pro România. (News.ro)

2. Victor Ponta l-a acuzat pe Mihai Tudose de trădare pe motiv că a negociat cu PNL pentru susținerea Guvernului Orban, în condițiile în care Pro România anunțase că nu va susține noul Cabinet. Atacul liderului Pro România a venit în contextul în care prim-vicepreședintele partidului Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu și alți parlamentari ai formațiunii au votat pentru noul Guvern. (Hotnews)

3. Potrivit datelor publicate de Eurostat, România s-a situat anul trecut penultima în UE în ceea ce privește ponderea în PIB a taxelor colectate, cu doar 27,1%, valoare peste cea din Irlanda (23%, dar acolo există o situație specială în ceea ce privește raportarea PIB) dar sub cea din Bulgaria (29,9%), Lituania (30,5%) și Letonia (31,4%). (Cursdeguvernare)

4. Dacă România şi-ar uni forţele militare cu toate statele membre NATO de pe flancul răsăritean, ar forma o armată cât o treime din cea a Rusiei, arată o analiză a datelor furnizate de experţii de la Global Firepower. Specialiştii au analizat forţele militare din 137 de ţări, iar experţii au luat în calcul numărul de militari activi şi tehnica militară pe care o are fiecare armată. Potrivit raportului, România este pe locul 40. (Adevarul)

Una din Cronica de Business: Companiile franceze au fost implicate în tranzacții în valoare totală de $45 miliarde în octombrie. (Bloomberg)

5. Microsoft Japonia a testat, în august, weekendul de 3 zile, iar rezultatele sunt surprinzătoare, productivitatea per angajat a crescut cu 40% comparativ cu luna similară a anului trecut. (Nikkei)

6. Poluarea în Delhi, India a ajuns la un nivel extrem de periculos în ultimele zile. 30 de zboruri au fost redirectate către alte aeroporturi, iar școlile au fost închise. (Quarz)

7. Acum 40 de ani studenții revoluționari iranienii au ocupat ambasada SUA de la Teheran după ce americanii i-au permis șah-ului de la conducere să părăsească țara cu destinația SUA pentru tratament medical. (VoceaAmericii)

Una din Cronica de Tehnologie: China a început să implementeze la nivel național sisteme de supraveghere cu recunoaștere a emoțiilor, în ciuda avertizărilor venite din partea experților, care spun că acestea nu funcționează cum trebuie. Scopul oficial al acestor sisteme este prevenirea infracționalității. (FT)

8. Țările membre UE cu cele mai puține autovehicule furate în perioada 2015-2017 au fost Danemarca (patru la 100.000 de locuitori) și România (15 la 100.000 de locuitori), la polul opus fiind Luxemburg (328), Grecia (269) și Italia (257). (Profit.ro)

9. Blizzard a anunțat Diablo IV la Blizzcon 2019. Acțiunea se va petrece la mulți ani după evenimentele din D3, iar jocul în sine va reprezenta o revenire la originea gotică a seriei, ceea ce va însemna probabil mai mult sânge și o atmosferă mai apăsătoare. Tot la Blizzcon a fost anunțat și Shadowlands, al optulea add-on pentru World of Warcraft, care va duce jucătorii în tărâmul de dincolo de viața din Azeroth. (Profit.ro)

10. Un startup din Franța vrea să lanseze vin în spațiu. Francezii spera ca gravitația redusă și alți factori să contribuie la îmbunătățirea gustului, în timp. (Quarz)

Fotografia serii – Guvernul Orban:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Şase procurori şi-au depus candidatura pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al DNA
Florin Cîţu vrea ca accesul în magazine să se facă pe baza certificatului verde – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău