Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020 – Cronica dimineții

1. Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit ieri, în şedinţe comune, pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020, pe Legea privind bugetul asigurărilor sociale şi pe legea care corectează prevederile OUG 114/2018. Premierul Ludovic Orban le-a cerut parlamentarilor să le facă românilor un cadou de Crăciun şi Anul Nou, respectiv bugetul pentru 2020. (News.ro)

2. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat că atât el, cât şi preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, vor sesiza CCR privind existenţa unui conflict constituţional ca urmare a adoptării bugetului de stat pe 2020 prin asumarea răspunderii Guvernului. El a spus că nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără dezbatere parlamentară. Ciolacu nu a exclus varianta moţiunii de cenzură în perioada de trei zile prevăzută de Constituţie. (News.ro)

3. Cea mai mare bandă de traficanți de copii din Europa, din Țăndărei, a scăpat de pedeapsă deoarece faptele s-au prescris. Procesul a durat 9 ani, iar toți cei 25 de inculpați au fost achitați. (Hotnews)

4. Mecanismul split TVA va fi eliminat de la 1 februarie 2020. (Profit.ro)

5. Ieri s-au dat în trafic cei 21,1 kilometri din lotul trei al autostrăzii Lugoj – Deva. Pe acest sector se va circula cu restricţie de viteză – 80 de kilometri pe oră şi de tonaj – 7,5 tone. (News.ro)

6. Un tribunal saudit a condamnat la moarte cinci persoane, găsite vinovate de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi anul trecut. Alte trei persoane au fost condamnate la închisoare, a anunţat procurorul Arabiei Saudite. (News.ro)

7. Directorul general al Boeing, Dennis Muilenburg, a fost demis și înlocuit cu David Calhoun, președintele consiliului de administrație, numit în funcție în octombrie. Decizia vine pe fondul escaladării crizei provocate de prăbuşirea a două aeronave 737 MAX, care a obligat cel mai mare producător de avioane din lume să oprească producţia la acest model. (WSJ)

8. Numărul startup-urilor lansate de femei care au ajuns unicorn (companii evaluate privat la minim $1 miliard) anul acesta este de 21, după ce anul trecut au fost înregistrați 15 noi unicorni fondați de femei. (CrunchBase)

9. Artprice, liderul mondial de informaţii despre piaţa de artă, a prezentat cele mai scumpe 10 opere de artă din lume. Modigliani şi Picasso sunt prezenți în top cu câte două tablouri. (News.ro)

10. Fostul preşedinte Traian Băsescu crede că serviciile oferite de ANAF sunt “în epoca de piatră” după ce fiicei sale i-a fost pusă poprire pe conturi de trei ori, deşi plătise datoria pe care o avea, dar nu se operase în sistem. În plus, Băsescu a povestit că fiica sa Elena nu a putut primi o adeverinţă după ce se mutase în alt sector, deoarece dosarul său de contribuabil rămăsese în sectorul de unde s-a mutat. (News.ro)

Fotografia dimineții – Câini costumați în Moș Crăciun pe străzile din Londra. Hollie Adams/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Amazon investește într-un constructor de case
Cronica dimineții – Austria devine a două țară din UE, după Franța, care va introduce o taxă digitală

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău