Guvernul țintește un deficit de doar 1,5% din PIB în ultimele două luni – Cronica dimineții

1. Guvernul țintește un deficit de doar 1,5% din PIB în ultimele două luni, când au loc, de obicei cheltuieli foarte mari. În 7 din ultimii 10 ani, statul a făcut deficit în noiembrie și decembrie de peste 2% din PIB. (Profit.ro)

2. Marcel Ciolacu a anunțat intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează că țara noastră va deveni un hub important în reconstrucția Ucrainei. Premierul spune că ministrul Transporturilor a avut discuții în acest sens cu BERD, care este proprietarul portului. (Digi24)

3. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a anunţat că România va produce izotopi medicali la Centrala de la Cernavodă, ”speranţă pentru tratamentul cancerului”, şi poate reporni producţia de apă grea la Drobeta-Turnu Severin, după ce Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Ontario Power Generation (OPG). (News.ro)

4. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a demis, joi, pe şeful Poliţiei Locale din Bucureşti, Daniel Răşică. Conform Digi24, Nicuşor Dan a luat decizia de a-l înlocui pe şeful Poliţiei Locale după ce instituţia nu a fost capabilă să gestioneze situaţia din parcul IOR, unde bucata retrocedată din parc a fost defrişată masiv. În aceeaşi zonă au avut loc şi repetate incendii de vegetaţie. (News.ro)

5. Brașoveanul Radu Hossu a fost decorat de preşedintele Zelenski. El a fost decorat pentru modul în care s-a implicat în ajutorarea poporului ucrainean de la începutul războiului. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Jucătoarea de tenis Mara Gae, câştigătoare la US Open la dublu junioare, a primit un wild card pentru tabloul de calificări la Transylvania Open.

6. Show-ul America’s Got Talent a fost câștigat de un român, Adrian Stoica, pasionat de dresaj canin. Stoica, împreună cu câinele său Hurricane, rasa Border Collie, câștigat trofeul competiției și un cec în valoare de $1 milion. (PaginadeMedia)

7. Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a decis joi, 28 septembrie, că fraţii Andrew şi Tristan Tate, judecaţi pentru trafic de persoane şi viol, pot părăsi Capitala şi judeţul Ilfov, fiind liberi să se deplaseze pe teritoriul României. Cererea de a părăsi țara le-a fost respinsă. (Libertatea)

8. Kievul urmărește să devină un „candidat cu drepturi depline la aderarea cu drepturi depline” la Uniunea Europeană, a declarat prim-ministrul Denîs Șmîhal, în timp ce a promis că își va duce țara în UE în următorii doi ani. (Politico)

9. Ponderea tranzacțiilor globale SWIFT în Euro a scăzut de la 38%, cât era la începutul anului, la 23% luna trecută. În august, ponderea yuanului chinez a atins cel mai ridicat nivel: 3,47%. (Link)

10. Funcționarii publici din Statele Unite au început joi să primească notificarea oficială privind paralizia bugetului federal, care va începe duminică, dacă republicanii și democrații din Congres nu vor ajunge la un acord. (Hotnews)

Sir Michael Gambon, actorul care a jucat în seria Harry Potter, a decedat la vârsta de 82 ani. Warner Bros/Allstar:

Ți-ar mai putea plăcea
Ordonanța de Urgență a guvernului Ciucă: Toate instituțiile bugetare pot face din nou angajări – Cronica dimineții
Israelul şi Hamas au convenit asupra unui armistiţiu de patru zile – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău