Guvernul trebuie să împrumute anul asta cu 41 miliarde lei mai mult ca anul trecut – Cronica dimineții

1. Guvernul are un necesar brut de finanțare de 145,4 miliarde lei pentru anul 2022, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Suma este determinată de deficitul bugetar de 77 miliarde lei și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, de circa 68,4 miliarde lei. De pe piețele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri. Pentru 2021, împrumuturile Guvernului au trecut de 104 miliarde de lei. (Profit.ro)

2. Până pe 2 ianuarie în România au fost confirmate 92 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron, din care 63 (68%) au fost identificate la persoane complet vaccinate, potrivit ultimelor date ale INSP. Nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron. (Hotnews). Aproape 80% dintre decesele raportate ieri au fost la persoane nevaccinate.

3. Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că nu crede că certificatul verde este singurul instrument care poate stopa pandemia, precizând că nu consideră că trebuie pusă presiune pe români să se vaccineze. El a mai declarat că nu este adeptul vaccinării obligatorii. Ciolacu a menţionat că nu s-a ajuns la un consens în coaliţie în privinţa certificatului verde. (News.ro)

4. În Marea Britanie, autoritățile au confirmat cel mai mare număr de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, pentru 24 de ore: 218.724. Italia a raportat 170.844 persoane infectate în acelaşi interval. (News.ro)

5. Andrew Pollard, unul dintre creatorii vaccinului Oxford-AstraZeneca, a declarat că administrarea dozei „booster” a unui vaccin anti-Covid „nu este sustenabilă”. Pollard, care de asemenea conduce Comitetul Comun de Vaccinare și Imunizare din Marea Britanie, a declarat, în cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor de la The Telegraph, că „nu putem vaccina planeta la fiecare șase luni”, subliniind „nevoia de a viza persoanele vulnerabile” pe viitor, nu administrarea dozelor tuturor celor trecuți de vârsta de 12 ani. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Tenismenul sârb Novak Djokovici, locul I ATP, a primit permisiunea de a participa la Australian Open, competiţie la care este deţinătorul trofeului, pe baza unei scutiri medicale.Federaţia Australiană de Tenis (Tennis Australia) a dat publicităţii, marţi, un comunicat, în a arătat că liderul ATP a solicitat o scutire medicală, care i-a fost acordată în urma unui proces riguros de analiză a motivelor invocate. News.ro

6. Doar 26,4% dintre români consumă zilnic cel puțin o porție de fructe sau legume, cel mai mic procent din Uniunea Europeană, relevă datele Eurostat. Doar 2,4% dintre români consumă, în fiecare zi, cel puțin cinci porții de fructe și legume, numărul minim de porții recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). (Profit.ro)

7. George Simion nu exclude o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024, susținând că acest lucru se va întâmpla dacă alți „oameni pregătiți din zona patriotică” vor refuza susținerea AUR. (Hotnews). “Condamn vehement atitudinea și afirmațiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o temă minoră”, a transmis ambasadorul Israelului la București David Saranga, referindu-se la afirmațiile reprezentanților AUR privind studierea Holocaustului. (News.ro)

8. Oricare cetăţean israelian, inclusiv cei singuri şi cuplurile de homosexuali, va putea avea copii cu ajutorul unei mame-surogat în urma unei modificări legislative. Ministrul sănătăţii, Nitzan Horowitz, a prezentat marţi un amendament la lege, ce urmează să intre în vigoare pe 11 ianuarie. „Astăzi facem istorie”, a declarat Horowitz jurnaliştilor. Sarcina cu ajutorul unei mame-surogat era anterior permisă în Israel doar pentru cuplurile heterosexuale, în condiţii stricte. (Digi24)

9. „Afterchool”, „breaking news” și „all-inclusive” sunt printre noile cuvinte incluse în ediția a III-a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM). A III-a ediție a DOOM are 3.000 de modificări, majoritatea fiind noile forme morfologice ale unor cuvinte care erau deja în limbă. (Edupedu)

10. O declarație a președintelui francez Emmanuel Macron a stârnit furori după ce acesta a spus că strategia de vaccinare a guvernului este de a „enerva” oamenii care nu s-au vaccinat, continuând să le îngreuneze viața de zi cu zi. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Noul stadion al Rapidului, din Giulești, a fost predat de ministrul Dezvoltării ministrului Transportului care poate începe operarea lui. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul țărilor europene care impun restricții românilor a ajuns la 20 – Cronica dimineții
Donald Trump anunță că Statele Unite nu vor răspunde militar atacurilor iraniene – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău