Guvernul va adopta azi Starea de Alertă – Cronica dimineții

1. Premierul Ludovic Orban a anunţat că a decis să pună în aplicare, prin hotărâre de guvern, prevederile Legii 55 cu privire la starea de alertă, care a fost adoptată de Parlament săptămâna trecută, joi. Hotărârea de Guvern va fi adoptată azi. Guvernul nu a putut lua decizia vineri, când a expirat starea de urgență, deoarece o lege poate fi pusă în aplicare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. (Link)

2. Şapte persoane, între care patru cadre medicale, din echipa care s-a aflat în misiune umanitară în Republica Moldova au fost confirmate cu coronavirus, toate fiind asimptomatice. „Regret că s-au infectat, dar am convingerea că ceea ce au făcut contează enorm pentru România”, a spus premierul Ludovic Orban, despre aceştia. (News.ro)

3. Peste 20.000 de oameni au tranzitat, duminică, până la ora 18.00, punctele de trecere a frontierei din vestul ţării, din care 12.886 pe sensul de intrare şi 8.113 pe cel de ieşire. Autoritățile au anunțat că au fost dispuse măsuri pentru descongestionarea traficului şi pentru respectarea distanţării sociale. (News.ro)

4. Japonia a intrat oficial în recesiune după ce a înregistrat o scădere de 3,4% pe primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Scăderea față de ultimul trimestru din 2019 este de 0,9%. A treia mare economie a lumii înregistrase o scădere în trimestrul patru al anului trecut, de 1,9%, YoY. (CNBC)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Orange, Elefant, Decathlon, Fashiondays sau Vivre colaborează prin 2Performant cu mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate pentru sute de magazine online, hai și tu alături de noi https://ro.2performant.com/advertiseri/

5. Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii au stabilit măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus la locul de muncă, pe perioada stării de alertă, şi Ghidul pentru revenirea la muncă în condiţii de siguranţă pentru angajaţi şi pentru angajatori. Angajatorul trebuie să asigure culoare speciale de acces şi de circulaţie şi să limiteze accesul la zonele comune. De asemenea, asigură dezinfectant la intrare şi în toate zonele de lucru şi poate pune la dispoziţie măşti de protecţie. Angajaţii trebuie să poarte mască şi accepte să le fie luată temperatură. (News.ro)

6. Guvernul de coaliţie israelian alcătuit de Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz a primit ieri votul Parlamentului, astfel punându-se capăt unui impas politic de 18 luni. (News.ro)

7. În România, segmentul de vehicule electrice a crescut în primul trimestru la 271 de unități, cu 27,2%, în timp ce mașinile cu combustibili alternativi au scăzut cu aproape 70%, la 93 de unități. Înmatriculările de vehicule hibride au înregistrat un volum de 2.247 de unități, cu 55,4% mai mare decât în 2019. Piața de mașini cu motoare pe benzină a scăzut cu 25,6%, în timp ce înmatriculările de mașini alimentate cu motorină au scăzut cu 24,1%, mult mai puțin decât media europeană. (Profit.ro)

8. Guvernatorul statului New York a anunțat că 38% dintre americani suferă de probleme mintale după izolarea generată de pandemie. (Link)

Una din Cronica de Carte: Un sondaj realizat în Franța a ajuns la mai multe concluzii în privința cititului în perioada carantinei: 54% din francezi au citit cel puțin o carte în ultimele două luni; în medie, francezii au citit 2,5 cărți în această perioadă, iar 11% dintre ei au citit cel puțin 7 cărți. (ActuaLitte)

9. Preşedintele Federaţiei Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, şi cel al ligii profesioniste, Javier Tebas, au ajuns la un acord privind reluarea meciurilor din prima divizie, începând cu mijlocul lunii iunie. Potrivit acestei înţelegeri, partide vor fi programate în fiecare zi a săptămânii, echipele urmând a evolua o dată la 72 de ore. Astfel, campionatul s-ar putea încheia până la 29 iulie, dată la care UEFA doreşte finalizarea competiţiilor interne. (News.ro)

10. Noul manager al Spitalului Județean de Urgenţă din Piatra Neamţ, Marius Ghineț, este proprietar al unei firme de pompe funebre. El a fost numit șef la spitalul din Piatra Neamț pe 15 mai de către ministrul Sănătății și crede că experiența de business de 20 de ani l-a recomandat pentru a ocupa această funcție. Numirea lui Marius Ghineţ la conducerea Spitalului de Urgenţă din Piatra Neamț a stârnit un val de reacţii pe reţelele de socializare. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Personalul medical de la un spital din Bruxelles s-a întors cu spatele în momentul în care a sosit premierul țării, în semn de protest tăcut față de modul în care guvernul a administrat criza legată de pandemia de coronavirus. Marin Driguez / Sipa Press / Profimedia:

Ți-ar mai putea plăcea
Diaspora a început să voteze pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale – Cronica dimineții
Joe Biden: Alternativa la sancţiunile contra Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar fi un al Treilea Război Mondial – Cronica dimineții