Guvernul va impune utilizarea formularului digital de intrare în România pentru absolut toate persoanele – Cronica serii

1. Rata de validare a testelor de salivă pozitive este de doar 35% prin testele PCR, a anunțat, marți, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. (G4Media)

2. În contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, Guvernul va impune utilizarea formularului digital de intrare în România pentru absolut toate persoanele, atât străini, cât și cetățeni români, care intră în țară pe calea aerului, pe mare sau pe cale terestră. Ordonanța de urgență pregătită de Guvern, cu datele și condițiile în care trebuie completat formularul, prevede o amendă de 5.000 lei pentru cei care nu funizează datele solicitate. (Profit.ro)

3. România a avut, în luna octombrie, cea mai mare scădere anuală a producției industriale din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. Producția industrială din România a scăzut cu 6,6% comparativ cu octombrie 2020, declinul anual accentuându-se abrupt față de luna anterioară, când s-a situat la 3,7%. (Profit.ro)

4. Potrivit Eurostat, 38% din populația României a făcut cumpărături online în 2020, o valoare mare față de situația ultimilor ani (23% în 2019, respectiv 11% în 2015), dar mică prin comparație cu media Uniunii Europene, de 65%. România este pe penultimul loc în clasamentul statelor membre, în ciuda unei rate ridicate de utilizare a internetului în rândul populației (de 85% în 2020). (Hotnews)

5. Fostul preşedinte al Partidului Naţional, Ludovic Orban şi-a anunţat, marţi, la Parlament, numele noului partid pe care l-a înfiinţat după ce a părăsit formaţiunea liberală, Forţa Dreptei. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Adobe a lansat Creative Cloud Express, o aplicație (mobilă și web) pentru crearea de imagini și clipuri pentru social media. Aplicația este gratuită, însă multe dintre template-uri pot fi accesate doar dacă se plătește un abonament de $10 pe lună. (TechCrunch)

6. Pfizer a anunțat că medicamentul său antiviral împotriva Covid-19 asigură o protecție de 89% împotriva spitalizării/decesului la pacienții cu risc ridicat, conform ultimelor teste clinice. Compania a anunțat că medicamente este posibil să fie eficient și împotriva variantei Omicron. (WSJ)

7. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Germania că împiedică livrarea de armament defensiv Kievului, de tipul armelor anti-dronă și împotriva lunetiștilor (care pot detecta un lunetist camuflat), în plină perioadă de tensiuni cu Moscova, suspectată că ar pregăti o invazie a Ucrainei. (Digi24)

8. Italia a înregistrat anul trecut cel mai mic număr de nașteri de la unificarea țării în 1861, potrivit datelor publicate marți de autoritățile de la Roma, rata natalității înregistrând al 12-lea an consecutiv de declin. Vârsta medie la care femeile italiene au avut primul copil a crescut la un nivel record de 32,7 de ani anul trecut, 35,8% din nașteri fiind în afara căsătoriei. În 2008 procentul era de doar 19,6%, trendul sugerând un declin puternic al influenței Bisericii Catolice. (Hotnews)

9. Guvernul norvegian a decis interzicerea vânzărilor de alcool în baruri și restaurante, dar și reguli mai stricte în școli pentru a limita răspândirea variantei Omicron. (Reuters)

10. Doar 36% dintre româncele intervievate în cadrul unui sondaj IRES realizat la solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică au auzit de virusul HPV și doar 31% asociază această infecție cu cancerul de col uterin. România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității prin cancerul de col uterin comparativ cu țările Uniunii Europene, deși este vorba despre unul dintre puținele tipuri de cancer prevenibile prin vaccinare. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Aproape o treime dintre cazurile de coronavirus din ultima săptămână s-au înregistrat în București și în județele Prahova, Argeș, Bihor si Timiș – Cronica serii
Cronica serii – 2 miliarde de euro aprobate astăzi de Comisia Europeană pentru proiecte de infrastructură în România

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău