Guvernul va introduce un mecanism de compensare a prețului la carburanți – Cronica dimineții

1. David Popovici, care a câştigat, miercuri, a doua medalie de aur la Campionatul Mondial de nataţie, a declarat că dacă i se va “urca la cap” popularitatea, atunci va primi “două palme imaginare” de la apropiaţii săi, însă el consideră că nu se va ajunge la o astfel de situaţie. “Chiar nu ştiu cum voi fi privit, însă eu voi fi absolut la fel, mă voi comporta absolut la fel. Dacă e cumva vreodată să mi se urce la cap ştiu că voi primi două palme imaginare de la apropiaţii mei şi o să-mi revin imediat, dar nu o să se ajungă acolo. Pentru că am nişte oameni liniştiţi în jurul meu, oameni la fel de simpli ca mine”, a spus Popovici la TVR. (News.ro)

2. Guvernul va introduce un mecanism de compensare a prețului la carburanți, în urma căruia tariful la pompă să scadă cu aproximativ 1 leu/litru. Sistemul va fi aprobat până la finele acestei luni și aplicat cel puțin 3 luni. (Profit.ro)

3. Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat miercuri suma de 567,5 milioane de lei, pe o perioadă de 64 de luni, la un randament mediu de adjudecare de 9,23% pe an, un nou nivel record de dobândă, potrivit datelor oficiale. (Cursdeguvernare)

4. Fostul comisar general al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a anunţat că s-a înscris în cursa internă pentru preşedinţia USR. Sloganul său este „USR e vocea tuturor!” (News.ro)

5. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis liderilor europeni „să fie la înălţime” acordând Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE la summitul CE. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: David Popovici a reușit să triumfe în cea mai importantă probă a natației, 100 de metri liber. La doar 17 ani, David a obținut o victorie fabuloasă, la capătul unei curse palpitante. Pe locul doi s-a clasat francezul Grousset, iar pe trei canadianul Edwards. Popovici a obţinut la CM din Ungaria şi aurul la 200 m liber.

Înainte de 2022, România a mai obţinut doar de două ori în istorie aurul mondial la nataţie prin Tamara Costache (1986 – 50 m liber) şi Diana Mocanu (2001 – 200 m spate).

6. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că eliberarea ţării şi obţinerea victoriei este ”obiectivul naţional” la care trebuie lucrat în fiecare zi, nu doar de către autorităţi, ci de fiecare cetăţean în parte. Zelenski a anunţat că a discutat cu alţi 11 lideri din tot atâtea state pentru a obţine sprijin pentru ”decizia cheie” referitoare la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. (News.ro)

7. Speranța de viață la nivel global a scăzut pentru prima dată din anii 1950, în urma pandemiei de Covid-19, potrivit unei analize. Studiul arată că speranța de viață globală a scăzut cu 1,64 ani între 2019 și 2021. (Bloomberg)

8. Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins miercuri ideea unui guvern de uniune naţională, considerând-o ‘nejustificată în acest moment’ pentru depăşirea crizei în urma alegerilor legislative de duminică. Macron a făcut însă apel la un compromis cu forţele politice pentru constituirea ‘unei majorităţi clare’. (G4Media)

9. Parlamentul bulgar a adoptat, miercuri, cu 123 de voturi la 116 şi fără nicio abţinere, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului lui Kiril Petkov, depusă la 16 iunie de către grupul parlamentar de opoziție GERB. Guvernul a fost acuzat de eşec în finanțele publice şi politicile economice. (News.ro)

10. Persoanele de vârstă mijlocie care nu pot sta într-un picior minim 10 secunde prezintă un risc mare de deces în următorii zece ani, conform unui studiu publicat în British Journal of Sports Medicine. (Bloomberg)

Fotografia dimineții este o captură de pe contul oficial al Jocurilor Olimpice:

Ți-ar mai putea plăcea
Şeful spionajului rus: “SUA lucrează la o ”revoluţie” în Republica Moldova după alegerile prezidenţiale de la 1 noiembrie” – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Amazon investește într-un constructor de case

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău