Guvernul vrea vot pe liste suplimentare și la alegerile parlamentare – Cronica serii

1. Guvernul intenționează să modifice prin ordonanță de urgență legea alegerilor parlamentare, astfel încât românii să poată vota, pe liste suplimentare, la orice secție din țară sau străinătate, indiferent de unde au domiciliul. (G4Media)

2. România a ajuns la 8.749.390 vehicule pe șosele, înmatriculate legal, potrivit datelor oficiale, față de anul anterior, numărul vehiculelor fiind mai mare cu 556.112 unități. Un sfert din acestea sunt mașini sunt non-euro, iar 70% au peste 12 ani vechime. (Profit.ro)

3. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, în şedinţa de Guvern, că încasările la buget pentru luna ianuarie sunt cu 300 de milioane de lei mai mari decât programul prevăzut pentru prima lună a anului. (News.ro)

4. Banca Centrală din China a intervenit puternic în piață ieri și azi, investind $21+ miliarde, respectiv $57 de miliarde pentru a stabiliza cursul și bursele după scăderea puternică de ieri. (Bloomberg)

5. Democrații americani nu au reușit încă să furnizeze rezultatele votului din Iowa, în alegerile preliminare pentru desemnarea candidatului la președinția SUA. Probleme tehnice la aplicația care măsură voturile i-au determinat să reia manual numărătoarea voturilor. (NBCNews)

Una din Cronica de Business: Turcia a exportat anul trecut 277 milioane perechi de pantofi, în creștere cu 11,2% în ritm anual, suma rezultată de pe urma acestor exporturi atingând valoarea record de 932 milioane de dolari, în creștere cu 4,6% comparativ cu 2018. (Profit.ro)

6. Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică Metodologia şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2020-2021. Printre noutăţi se află constituirea claselor de elevi după finalizarea înscrierii în clasa pregătitoare şi soluţionarea situaţiilor excepţionale ale copiilor care nu se încadrează în tranşele de vârstă prevăzute de metodologie. (News.ro)

7. Uniunea Europeană a respins planul de pace în Orientul Mijlociu al lui Donald Trump, apreciind că acest proiect nu respectă ”parametrii agreaţi internaţional”. UE a avertizat că orice anexare de către Israel a unor teritorii palestiniene va face obiectul unor recursuri. (News.ro)

8. Marea Britanie va interzice vânzarea de noi automobile echipate cu motoare pe benzină și motorină, precum și a automobilelor hibride, începând din 2035, cu cinci ani mai devreme decât se preconiza anterior. (Profit.ro)

9. Numărul fermelor din Statele Unite care au intrat în insolvență anul trecut a crescut cu 20% comparativ cu 2018. Este cel mai ridicat procent înregistrat în ultimii 8 ani. (Reuters)

10. Moartea lui Kobe Bryant și a fiicei sale a fost unul dintre cele mai discutate subiecte din toate timpurile pe social media din SUA. Tragicul eveniment a depășit, ca amploare, de câteva ori, subiecte precum coronavirusul, demiterea președintelui Trump sau Super Bowl-ul. (Axios)

Zilele acestea se împlinesc 75 de ani de la conferința de la Yalta, unde Winston Churchill, Franklin Roosevelt și Iosif Stalin au stabilit ordinea mondială de după al doilea Război Mondial. Sergei Malgavko/Tass:

Ți-ar mai putea plăcea
Primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România între Crăciun și Revelion – Cronica serii
Cronica serii – Criza în coaliția guvernamentală din Grecia

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău