Ikea a cumpărat o pădure întreagă pentru a o salva de la distrugere – Cronica de Mediu

1. Oamenii de știință rezolvă un mister major al climei, confirmând că Pământul este mai fierbinte acum decât în ultimele 120 de secole – poate chiar decât în ultimii 128.000 de ani, potrivit celor mai recente date anuale la nivel mondial. Acest mister este cunoscut sub numele de „enigmă a temperaturii Holocenului” și descrie o dezbatere asupra modului în care s-au schimbat temperaturile în timpul Holocenului, o epocă care descrie ultimii 11.700 de ani din istoria planetei noastre. În timp ce unele reconstrucții anterioare sugerează că temperaturile medii ale Holocenului au atins un vârf acum 6.000 – 10.000 de ani și apoi planeta s-a răcit, modelele climatice sugerează că temperaturile globale au crescut de fapt în ultimii 12.000 de ani, datorită creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră și schimbarea climei. (space.com)

2. Două treimi din populația lumii consideră că schimbările climatice sunt o urgență. Tot ei cred că patru domenii politice-cheie o pot remedia: conservarea, energia regenerabilă, agricultura în condiții de siguranță climatică și investițiile în afaceri și locuri de muncă ecologice. Conform unui sondaj al ONU efectuat pe 1,2 milioane de oameni din 50 de țări și 17 limbi – un eșantion reprezentând 56% din populația lumii cu vârsta peste 14 ani. (vox.com)

3. Pentagonul declară schimbările climatice o „problemă de securitate națională”.  Pentagonul va lua în considerare schimbările climatice atunci când planifică strategii de război și va încorpora conceptul în viitoarea sa strategie de apărare națională.  „Departamentul va întreprinde imediat acțiuni de politică adecvate pentru a acorda prioritate considerațiilor legate de schimbările climatice în activitățile noastre și evaluările riscurilor, pentru a atenua acest factor de insecuritate” – a declarat secretarul apărării Lloyd Austin. Austin a anunțat schimbarea după ce președintele Biden a semnat o serie de ordine executive menite să abordeze criza climatică. (thehill.com)

4. Ikea a cumpărat o pădure întreagă pentru a o salva de la distrugere. Ingka Group, proprietarul majorității magazinelor Ikea, a achiziționat recent o proprietate de 10.840 de acri în sud-estul Georgiei (statul SUA) Organizația a lucrat cu entitatea nonprofit The Conservation Fund pentru a proteja pământul de la dezvoltări ulterioare. Această achiziție se adună la cei 613.000 de acri de teren forestier în Europa și SUA, deținuți în același scop de Ingka Group. (inputmag.com)

5. Scopul noului corp civil dedicat protejării climatului înființat de Biden. Biden vrea să plătească oamenii pentru a ajuta la combaterea schimbărilor climatice, punându-i să lucreze la proiecte de conservare. În 1933, când milioane de americani au rămas fără muncă din cauza Marii Crize, nou-creatul Corp de Conservare Civilă – înființat de Franklin D. Roosevelt – a angajat tineri care au plantat  3,5 miliarde de copaci în toată țara (printre alte proiecte, cum ar fi construirea traseelor în parcurile naționale). Noul Corp Civil al Climei al lui Biden are obiective similare: să ofere oamenilor locuri de muncă și să abordeze simultan lucrările climatice, precum reîmpădurirea și protejarea biodiversității. (fastcompany.com)

6. Microsoft a făcut un angajament climatic gigant în urmă cu un an. Un an după ce s-a angajat să elimine toate emisiile sale de încălzire a planetei în câteva decenii, Microsoft spune că și-a redus deja amprenta de carbon cu 6%. Este o schimbare progresivă, care este în concordanță cu ceea ce este necesar la nivel global pentru a aborda criza climatică. În plus, anul trecut, Microsoft a planificat să devină carbon negativ până în 2030. (theverge.com)

7. Elon Musk pune la bătaie un premiu de 100 de milioane de dolari pentru dezvoltarea celei mai bune tehnologii de captare a emisiilor de carbon din atmosferă.Anunțul a fost făcut pe Twitter, după care miliardarul american a revenit cu un alt tweet în care spune că va da mai multe detalii în curând. (twitter)

8. Imperfect Foods, un start-up american care livrează mâncare care altfel ar fi aruncată, a finalizat o rundă de finanțare în valoare de $95 milioane, la o evaluare de peste $700 milioane. (bloomberg)

9. O adolescentă a găsit o modalitate low-tech de a recicla apa.Ea se numește Shreya Ramachandran și a înființat o organizație nonprofit cu sediul în California, unde îi învață pe oameni cum să recicleze apa în casele lor. Ea a mai demonstrat că apa rezultată după spălare cu nuci de săpun (inclusiv haine) poate fi refolosită pentru irigarea culturilor. O nucă de săpun, cunoscută și sub numele de bob de săpun, este un fruct mic, galben sau maro, învelit într-o coajă tare, maro. Nucile de săpun sunt originare din India, unde sunt folosite pentru spălat. (discovermagazine.com)

10. Energia solară a devenit ieftină. Atunci de ce nu o folosim mai mult?Cu doar 10 ani în urmă, era cea mai scumpă opțiune pentru construirea unei noi dezvoltări energetice. De atunci, acest cost a scăzut cu 90%. Energia eoliană a scăzut și ea dramatic – costurile au scăzut cu 71% în ultimul deceniu. În ciuda unei scăderi masive a costurilor, sursele regenerabile de energie nu au înlocuit combustibilii fosili în ritmul așteptat. Acest lucru se datorează faptului că investițiile, politicile și chiar infrastructura industriei energetice în ansamblu sunt foarte distorsionate în favoarea combustibililor fosili. Deși este mai ieftin să iei în calcul surse regenerabile atunci când construiești o nouă fabrică, aceiași metrică nu se aplică funcționării unei centrale cu combustibili fosili care există deja. Uneori, structura de reglementare face mai profitabilă menținerea unei centrale de cărbune sau gaz natural. (popsci.com)

Ți-ar mai putea plăcea
De ce coronavirusul va accelera a patra revoluție industrială? – Cronica de Mediu
Germania a inaugurat prima linie feroviară din lume ce funcţionează în întregime cu hidrogen – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău