Importurile Chinei de petrol/gaze naturale/cărbune din Rusia aproape s-au dublat de la începutul invaziei din Ucraina – Cronica de Business

1. Gazprom nu a limitat livrările de gaze prin TurkStream, dimpotrivă acestea aflându-se în ultima săptămână aproape de maximele anului, înregistrate în luna iulie. Reducerea semnificativă a livrărilor către România de la finalul săptămânii trecute pare a fi fost o problemă autohtonă, care nu avut o motivație geopolitică, ci una comercială. Traderii au considerat că prețul de pe piața autohtonă este prea mic comparativ cu cel de pe celelalte piețe regionale, preferând să-și vândă gazul contractat de la Gazprom pe alte piețe mai profitabile. După majorarea cu peste 20% a prețului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), importurile și-au revenit la nivelul de la începutul săptămânii trecute. (Profit.ro)

2. Prețul energiei electrice din Germania a ajuns la un nivel echivalent cu un preț de peste $1000 pentru un baril de petrol. (Link)

3. Activitatea economică în zona euro s-a contractat în august pentru a doua lună consecutiv, deoarece majorarea prețurilor i-a forțat pe consumatori să-și reducă cheltuielile, în timp ce perturbările din lanțurile de aprovizionarea au afectat activitatea fabricilor, arată datele preliminare publicate de S&P Global. (Profit.ro)

4. Datele Dealogic arătă că până la acest moment, totalul investițiilor în IPO-urile de pe bursa americană a fost de $5,1 miliarde. Media ultimilor ani era, pentru perioada similară, de $33 miliarde. Anul trecut, în aceeași perioadă, companiile nou listate pe bursa americană au strâns peste $100 miliarde. Suma din acest an este cea mai mică din 2009 până în prezent. (WSJ)

5. Prețurile petrolului au crescut marți cu aproximativ 3 dolari pe baril, după ce Arabia Saudită a susținut ideea reducerii producției OPEC+ pentru a susține prețurile în cazul revenirii pe piață a țițeiului iranian și în perspectiva unei reduceri a stocurilor în Statele Unite. (Profit.ro)

6. China a cumpărat petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia în valoarea de $35 miliarde, de la începutul invaziei din Ucraina. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut achizițiile au fost de $20 miliarde. (Bloomberg)

7. Analiștii Cîti estimează că inflația din Marea Britanie va ajunge la 18% în ianuarie anul viitor, din cauza prețurilor foarte mari pentru energie. (CNBC)

8. Exporturile germane în afara Uniunii Europene au scăzut cu 7,6% în luna iulie, a anunțat Biroul Federal de Statistică. Scăderea vine după trei luni de creștere consecutivă. (Reuters)

9. Piaţa imobiliară din Dubai este în plină expansiune, înregistrând o creştere cu 61,7% a numărului de tranzacţii imobiliare în 2022 faţă de 2021, arată datele dezvoltatorului imobiliar Sobha din Dubai. Potrivit acestuia, românii au cumpărat apartamente de 75 milioane euro în primele şapte luni, de la acest dezvoltator. (News.ro)

10. Disponibilitatea birourilor din centrul Londrei este la cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani. Aproape 2,9 milioane de metri pătrați sunt liberi la nivelul acestei luni, potrivit companiei de date și informații imobiliare CoStar. Acesta este echivalentul a aproximativ 60 de zgârie-nori Gherkin și este în creștere cu 51% față suprafață disponibilă la sfârșitul anului 2019. (Bloomberg)

Bonus: Vânzările de maşini verzi (hibride, BEV/electrice şi PHEV/ hibrid plug-in) din Europa au scăzut cu 4,4% în al doilea trimestru al acestui an, la 1,039 milioane vehicule, după creşterile spectaculoase înregistrate în 2021, de până la 259%, arată un raport PwC. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
easyJet, prima pierdere anuală din istorie – Cronica de Business
ANAF a făcut sesizări penale, către Poliție, unui număr de 52.976 de firme, care nu au virat la buget contribuții și impozite reținute – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău