Importurile de armament s-au dublat în Europa anul trecut – Cronica serii

1. Rata anuală a inflației a crescut de la 15,1% în ianuarie la 15,5% în februarie, pe fondul scumpirii alimentelor. Inflația a crescut surprinzător de mult în februarie și a întrerupt tendința de scădere de două luni. Scumpirea alimentelor cu 1,85% față de ianuarie a determinat creșterea ratei lunare a inflației la 1%, de la 0,3% anterior. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,45%, în timp ce prețurile medii ale serviciilor au crescut cu 0,7% față de ianuarie. (Profit.ro)

2. Exporturile României în luna ianuarie au crescut cu 6%, faţă de ianuarie 2022, la 7,16 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 6,8%, la 9,498 miliarde euro, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). (News.ro)

3. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat luni, că în continuare aşteaptă acordul scris al părţii ucrainene pentru a putea finaliza măsurătorile de pe Canalul Bâstroe. El a menţionat că, din informaţiile primite de la oficialii ţării vecine, lucrările efectuate inclusiv anul acesta ar fi fost unele de întreţinere, care nu au afectat semnificativ debitele Dunării. (Digi24)

4. Înmatriculările de autoturisme electrice și hibrid din România au crescut în primele două luni ale anului, ajungând la o pondere de peste 20 de procente din totalul pieței, pe fondul unei creșteri de aproape 40% a înmatriculărilor totale de autoturisme noi. (Profit.ro)

Promo: Telefoanele vechi devin fapte bune pentru natură prin programul Orange de economie circulară “Re”. Vino cu telefonul pe care nu-l mai utilizezi în orice magazin Orange și poți primi un voucher de reducere. În plus, cu fiecare telefon adus până pe 15 martie, contribui la plantarea Pădurii “Re”. Mai multe detalii: https://oran.ge/FaptaBuna

5. Alex-Florin Florenţa, propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a primit aviz pozitiv în unanimitate din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. (G4Media)

6. Importurile de armament în Europa aproape s-au dublat în 2022, din cauza livrărilor masive către Ucraina care a devenit a treia destinaţie mondială, potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm. (Digi24)

7. Preşedintele american Joe Biden a dat asigurări luni că ”americanii pot avea încredere în faptul că sistemul bancar este solid”, în urma unor turbulenţe create de prăbuşirea băncii californiene Silicon Valley Bank. Biden a declarat că autoritățile de la Washington au luat toate măsurile necesare pentru a asigura solvabilitatea depozitelor clienților Silicon Valley Bank. (Hotnews)

8. HSBC a anunțat luni un acord de cumpărare a subsidiarei din Marea Britanie a Silicon Valley Bank, în urma unor negocieri purtatte toată noaptea. HSBC a confirmat că filiala sa din Marea Britanie, HSBC UK Bank, a fost de acord să achiziționeze SVB U.K. pentru o liră sterlină. Activele și pasivele companiei-mamă a SVB U.K. sunt excluse din tranzacție. (CNBC)

9. Emmanuel Macron îl primeşte luni seară pe Viktor Orban la Paris pentru a insista asupra „unităţii ţărilor europene” privind războiul din Ucraina, precum şi asupra „valorilor europene” şi a „statului de drept”, a anunţat preşedinţia franceză. (G4Media)

10. Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a anunţat, luni, că Răşinari, unul dintre cele mai atractive sate turistice din întreaga lume, şi-a primit oficial titlul de ”Best Tourism Village”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Arabia Saudită. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
România este printre țările UE cu creșterea cea mai mare a vânzărilor cu amănuntul în luna Mai – Cronica serii
Guvernul a mai împrumutat 2,5 miliarde euro de pe piețele externe – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău